DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Lorenzo óriási csatában győzte le Marquezt a Red Bull Ringen

Hiába vezetett sokáig a Repsol Honda címvédője, a Ducati spanyolja levadászta jövő évi csapattársát, az utolsó körökben pedig lélegzetelállító küzdelemben tartotta maga mögött a vb-éllovast, ezzel idei harmadik győzelmét szerezte.

Marc Marquez vághatott neki a pole-ból a MotoGP Osztrák Nagydíjának, a rajt azonban Andrea Dovizioso számára sikerült a legjobban. Spanyol ellenfele viszont már a 3-as kanyarban megtámadta őt, ám ennek köszönhetően Jorge Lorenzo tört az élre – igaz, csak egy kör erejéig, Marquez ugyanis őt már sikeresen visszaelőzte ugyanott. A hármas mögött Cal Crutchlow, Alex Rins és Danilo Petrucci csatázott egymással az első körökben, de a vezető trió gyorsan lerázta őket magáról.

Marquez elképesztő köridőkkel indította a futamot, néhány forduló alatt közel egy másodperces fórra tett szert a Ducatikkal szemben – pedig hátulra végül a kemény keverékű gumit rakta fel a hondás. Lorenzo és Dovizioso viszont egymás sarkában motorozott, az olasz azonban nem talált fogást csapattársán. Féltávhoz közeledve aztán apránként elkezdték visszalopni a távolságot Marquezhez képest: néhány kör alatt fél másodpercen belülre kerültek a repsoloshoz.

lorenzo



Tíz körrel a vége előtt össze is állt a hármas, Lorenzo pedig be is ment Marquez mellé, aki elképesztően agresszív manőverrel vette vissza tőle a vezetést. Persze a ducatis sem hagyta magát, az utolsó szektorban újfent megelőzte leendő csapattársát, miközben Dovizioso egy apró hiba miatt kissé leszakadt a két spanyolról, akik aztán folyamatosan léptek is el az olasztól, így az utolsó körökre egyértelművé vált, hogy Lorenzo és Marquez között dőlhet el a győzelem sorsa.

Három kör volt még hátra, amikor Lorenzo kissé lesodródott a 3-as kanyarban, így Marquez újfent az élre állt, ezzel pedig megkezdődött a végső csata közöttük: még a kör végén agresszíven visszabújt mellé a ducatis! Az utolsó előtti körben is volt adok-kapok közöttük, a fináléban azonban a hondás túl nagy helyet hagyott ellenfelének a 3-as kanyarban, így már nem tudott újból támadni, Lorenzo pedig megszerezte harmadik ducatis győzelmét. Dovizioso tette teljessé a dobogót, megelőzve Crutchlow-t és Petruccit. Valentino Rossi a borzalmas kvalifikáció után egészen a hatodik helyig jött fel, majd jött a szintén a nagyot zárkózó Dani Pedrosa, a top10-be pedig Rins, Johann Zarco és Alvaro Bautista fért még be.

A futam végeredménye:

eredmény_4

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: