DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

„Casey ösztönösebb motoros volt, mint Jorge”

Christian Gabarrini korábban Casey Stoner, most pedig Jorge Lorenzo versenymérnökeként dolgozik a Ducatinál, így közvetlenül össze tudta hasonlítani a két motoros tehetségét és munkamódszereit.

Christian Gabarrini idén tért vissza a Ducatihoz Jorge Lorenzo főmérnökeként: korábban Casey Stoner oldalán dolgozott, s az ausztrál mindkét vb-címénél segédkezett – a bolognaiaknál és a Hondánál egyaránt –, majd egy ideig Jack Miller versenymérnökeként tevékenykedett a Marc VDS-nél. Lorenzo ducatis debütálása nem teljesen a terveknek megfelelően alakult, hiszen a spanyol MotoGP-s karrierje során először zárt győzelem nélkül egy szezont, miközben kevesebbre tartott kollégája, Andrea Dovizioso hatszor is nyert és a legvégsőkig harcban volt az összetett sikerért, Gabarrini azonban így sem elégedetlen a közös munkával:

stoner-lorenzo-motogp-1



„Mindenki azt mondta, hogy nehéz lesz Jorgével együtt dolgozni, de ez nem igaz. Ha elmagyarázod neki, mi is történik, akkor hallgat rád, még ha nem is feltétlenül ért egyet” – nyilatkozta a szakember a Motorsport.com szakportálnak. Gabarrini persze nem kerülhette el a kérdést, hogy hasonlítsa össze Stonert és Lorenzót:

„Tehetség tekintetében hasonlók: mindketten motorozásra születtek. Személyiség terén viszont különböznek, ahogy abban is, ahogy hozzáállnak a dolgokhoz” – magyarázta a mérnök. „Casey ösztönös motoros volt, elég volt neki néhány kanyar, hogy megértsen bizonyos dolgokat, nem szokott sok kört megtenni. Jorge kevésbé használja az ösztöneit, sokkal inkább a munkamódszereire hagyatkozik. Rendkívül precíz és aprólékos, mindeközben pedig nagyon érzékeny visszajelzéseket ad a motorról.”

Gabarrini azt is elismerte, hogy különösen a 2017-es évad elején érzett magán némi nyomást, amiért Lorenzo beilleszkedése lassabban ment a vártnál: „Néha éreztem a nyomást, hiszen itt volt velünk Jorge, mégsem jöttek az eredmények. De ez is a munkánk része, és igyekszünk levenni ezt a terhet a versenyzők válláról” – fogalmazott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: