DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

19 fordulóból áll a MotoGP előzetes naptára – de hol lesz a Brit GP?

Szerda kora délután közzétették a gyorsaságimotoros-világbajnokság jövő évi előzetes versenynaptárát, amelyben a várakozásnak megfelelően az eddiginél eggyel több futam kapott helyet, a Brit Nagydíj helyszíne azonban még nem eldöntött.

Amióta néhány hete hivatalosan is bejelentették, hogy 2018-tól Thaiföldre is ellátogat a MotoGP, gyakorlatilag biztossá vált, hogy az utóbbi években megszokott 18 helyett 19 fordulóból fog állni a következő szezon. Ezt a most kiadott előzetes versenynaptár meg is erősítette, hiszen egyik jelenlegi nagydíj sem kerül ki a körforgásból – igaz, az egyik verseny helyszíne még nem eldöntött.

26290_w666px_9d7d79208aecfd08085e6ce3ac42c8b0



Ez pedig a Brit Nagydíj, amelynek jogai a Circuit of Wales projektjének összeomlása után váltak bizonytalanná, elvégre Silverstone csak beugróként rendezte meg az előző néhány futamot. Úgy hírlik azonban, hogy a Donington Park – és új tulajdonosa, Jonathan Palmer – szeretné visszacsábítani a MotoGP-t, amely 2009-ig vendégeskedett náluk, s a MotorCycleNews.com értesülései szerint a Dorna is hajlana a visszatérésre, miután a silverstone-i nézőszámok csökkentek.

Más kérdés, hogy Doningtonban komoly fejlesztésekre lenne szükség ahhoz, hogy otthont adhassanak a gyorsaságimotoros-világbajnokság egyik állomásának, így egyelőre nem tudni, melyik pálya lesz a befutó – állítólag mindkét helyszín illetékesei jelen voltak a misanói paddockban a múlt hétvégén, hogy meggyőzzék az illetékeseket.

Visszatérve magára az előzetes naptárra: az évad a tervek szerint kereken nyolc hónapig fog tartani, hiszen március 18-án rendeznék a villanyfényes Katari Nagydíjat (vagyis itthon épp a március 15-i négynapos hétvégére esne a szezonnyitó!), november 18-án pedig a szezonzáró valenciai viadalt. Szembetűnő még, hogy az asseni Holland TT-re ezúttal július 1-jén kerül sor – vagyis az edzésnapok ténylegesen június utolsó hétvégéjén lesznek, ahogy mindig –, a nyári szünet viszont csak háromhetes lesz. A Thaiföldi Nagydíj valóban a tengerentúli trióhoz csatlakozott, ám nem párban lesz a négy verseny, hanem a burirami viadalt követően lesz egy hét szünet, amelyet a szokásos hármas követ egymás után.

A MotoGP előzetes 2018-as versenynaptára:

Március 18.

Katari Nagydíj

Losail

Április 8.

Argentin Nagydíj

Termas de Rio Hondo

Április 22.

Amerikai Nagydíj

Austin

Május 6.

Spanyol Nagydíj

Jerez

Május 20.

Francia Nagydíj

Le Mans

Június 3.

Olasz Nagydíj

Mugello

Június 17.

Katalán Nagydíj

Barcelona-Catalunya

Július 1.

Holland TT

Assen

Július 15.

Német Nagydíj

Sachsenring

Augusztus 5.

Cseh Nagydíj

Brno

Augusztus 12.

Osztrák Nagydíj

Spielberg

Augusztus 26.

Brit Nagydíj

???

Szeptember 9.

San Marinó-i Nagydíj

Misano

Szeptember 23.

Aragóniai Nagydíj

Motorland Aragón

Október 7.

Thaiföldi Nagydíj

Buriram

Október 21.

Japán Nagydíj

Motegi

Október 28.

Ausztrál Nagydíj

Phillip Island

November 4.

Malajziai Nagydíj

Sepang

November 18.

Valenciai Nagydíj

Valencia

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: