DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Hivatalos: 2019-től jön a Finn Nagydíj

Szerda délután bejelentették, hogy az építés alatt álló Kymi Ring az eredetileg kitűzött dátumhoz képest egy évvel később csatlakozik a MotoGP versenynaptárához, és ötéves szerződést írtak alá a Dornával.

Már néhány éve tudni lehet, hogy Finnország vissza akar térni a gyorsaságimotoros-világbajnokság vérkeringésébe: ehhez egy teljesen új pályát, a Kymi Ringet kezdték el felépíteni. Az utóbbi időkben azonban egyre valószínűbbé vált, hogy az eredetileg kijelölt 2018-as időponthoz képest egy évet csúszni fog az aszfaltcsík felavatása, ma pedig egy finnországi sajtótájékoztatón ezt hivatalosan is megerősítették.

motogp-finn-nagydij-2019



„Nagy örömmel tölt el, hogy bejelenthetem a Kymi Ringgel kötött megállapodásunkat, és azt, hogy a munkálatok már javában zajlanak” – nyilatkozta Carmelo Ezpeleta, a Dorna elnöke. „Azt fogjuk előterjeszteni a FIM-nek, hogy 2019-ben Finnország is kerüljön be a MotoGP versenynaptárába. Ez egy nagyszerű nap mindannyiunknak, hiszen rengeteg év telt el a legutóbbi verseny óta, és büszkén jelentjük be ezt az új helyszínt.”

„Finnország hagyományos helyszíne a motorsportoknak, elég a hétvégi Finn Ralira gondolnunk. Számos kiváló MotoGP-s versenyzőt adtak a múltban: emlékszem Jarno Saarinenre és legutóbb Mika Kallióra. A finnek nagyon értenek a motorsporthoz, és biztos vagyok benne, hogy a Kymi Ring számos nagyszerű rendezvénynek fog otthont adni. A pálya vonalvezetése kiváló: egyszerre gyors és biztonságos” – fogalmazott Ezpeleta.

Finn Nagydíjat legutóbb 1982-ben rendeztek, amelynek akkor még az Imatra versenypálya adott otthont. Reméljük, a Kymi Ring projektje nem fog ugyanúgy befuccsolni, mint nemrég a Circuit of Wales – mindenesetre a mostani bejelentéssel szinte biztossá vált, hogy jövőre a thaiföldi forduló érkezik új állomásként a MotoGP versenynaptárába, bár ezt mostanáig még nem erősítették meg hivatalosan. A későbbiekben Indonézia csatlakozása is valószínűsíthető, így elképzelhető, hogy egy vagy két jelenlegi helyszíntől búcsúznunk kell majd a közeljövőben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: