DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 30. hétfő
Motor

350. nagydíjrajtjára készül Valentino Rossi

Újabb jelentős mérföldkőhöz ér a hétvégén a „Doktor”, aki a gyorsaságimotoros-világbajnokság története során elsőként érheti el a 350. nagydíjrajtot, amennyiben elindul a termasi Argentin Nagydíjon.

Valentino Rossi az 1996-os Malajziai Nagydíjon szerepelt először a világbajnokság mezőnyében, a 125 köbcentis géposztályban. Ennek éppen néhány napja volt kereken 21 éve, az azóta eltelt bő két évtized során pedig még további 348 versenyen állt rajthoz, ami azt jelenti, hogy amennyiben vasárnap ott lesz a rajtrácson, a termasi viadal lehet az olasz karrierjének 350. nagydíjrajtja. Ez természetesen rekord: a gyorsaságimotoros-vb 1949 óta íródó történetében először érheti el valaki ezt a mérföldkövet.

rossi-350-futam



A vonatkozó rangsorban egyébként immár több, mint egy szezonnyi Rossi előnye: a második helyen Loris Capirossi áll 328 nagydíjjal, míg a dobogó alsó fokát Jack Findlay foglalja el 282 futamindulással. A jelenleg is aktív versenyzők közül Dani Pedrosa van a legközelebb a „Doktorhoz”, ám a repsolos is „csak” 260 versenynél jár, eggyel megelőzve Andrea Doviziosót és kilenccel a 251 nagydíjrajtot maga mögött tudó Jorge Lorenzót.

Az is döbbenetes adat, hogy mivel ez lesz a világbajnokság történetének 888. versenyhétvégéje, Rossi ennek csaknem a 40 százalékán részt vett. A Yamaha motorosa egyébként az eddigi 349 futamából 222-n állt dobogóra, és 114-et meg is nyert – azaz csaknem a versenyeinek a harmadát. Katari harmadik helyezésével egy másik rekordot is felállított: immár elmondhatja magáról, hogy zsinórban 18. királykategóriás idényében is szerzett legalább egy dobogós helyezést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: