DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

A versenyzők döntenek a katari esős versenyről

Bár Franco Uncini és Loris Capirossi pozitív visszajelzést adott néhány hete az éjszakai vizes pálya fényviszonyairól, Mike Webb versenyigazgató kijelentette: csak akkor fognak esőben is versenyezni, ha erre az összes MotoGP-pilóta rábólint.

2008 óta rendezik éjszaka a Katari Nagydíjat, s rögtön a második évben, 2009-ben hétfőre kellett halasztani a királykategória versenyét az eső miatt, a vizes aszfalt ugyanis túlságosan visszaverte a lámpafényt, jelentősen rontva a látási viszonyokat. Azóta csupán néhány edzés során esett az eső, azonban a múlt hétvégi Moto2-es és Moto3-as teszt több etapját is törölni kellett az időjárás miatt.

Nemrég viszont mi is beszámoltunk róla, hogy a Biztonsági Bizottság két tagja, Franco Uncini és Loris Capirossi vizes pályán tesztelte a villanyfényes losaili pályát, s ők arra jutottak, hogy mégsem annyira vészes a helyzet, így a MotoGP számára lehetővé teszik az esőben való versenyzést is. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a legnagyobbakra vonatkozik, a két kisebb géposztályra nem, ennek megfelelően csak a Michelin szállít majd vizes pályára alkalmas gumikat az előttünk álló hétvégén sorra kerülő idénynyitóra, a Dunlop nem.

motogp-katar-eso_1



„Amióta éjszaka versenyzünk itt, mindig voltak kétségeink azzal kapcsolatban, hogy megfelelőek lennének-e a fényviszonyok eső esetén. Töröltük is azt a bizonyos versenyt, mert előtte néhány 125 köbcentis pilóta, aki kint volt a pályán, azt mondta, hogy alig lehet látni” – magyarázta Mike Webb versenyigazgató a MotorCycleNews.com szakoldal hasábjain. „Azóta csak néhány edzés volt, amikor megérkezett az eső, de szerettünk volna biztosra menni, ezért Franco és Loris idejött tesztelni teljesen vizes körülmények között, ők pedig arra jutottak, hogy nem képtelenség a nedves pályán való versenyzés.”

A pilóták azonban hamar nemtetszésüket fejezték ki az ötlet kapcsán, s Webb megerősítette: csak akkor fognak esőben is versenyezni, ha az összes MotoGP-s versenyző beleegyezik. „Ez még nem végleges döntés, de szóltunk a csapatoknak és a versenyzőknek, hogy készüljenek fel, hogy tesztelni fogják az esős körülményeket, hogy elmondhassák a véleményüket, hogy lehet-e olyankor versenyezni vagy mi a megoldás. Franco és Loris tesztje után több motoros is azt nyilatkozta, hogy „rendben, próbáljuk ki, aztán meglátjuk, milyen”. Ki is fogjuk próbálni, ha lesz rá lehetőségünk, de nem fogunk esős körülmények között versenyezni, amíg minden versenyző le nem tesztelte és rá nem bólintott erre.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: