DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Man-szigeti TT: Akit mától együtt emlegetnek Mike Hailwooddal

Mike Hailwoodot a sporttörténet egyik legjobb motorversenyzőjeként tartják számon, ám a Man-szigeti TT szerdai napján a mezőny egy tagját, Ian Hutchinsont hirtelen vele egy lapon kezdték el emlegetni. Nem is érdemtelenül.

089A71CA5197439E8E5BFEE0D078D4CD



Szerdán kétórás csúszással kezdődött meg az utolsó előtti versenynap a Man-szigeten, amit a mostoha időjárási körülmények tettek indokolttá. A szigetre sűrű köd szállt le, ami eleinte a célegyenest is magában foglaló Douglasben, majd pedig a nyugati partokon terjedt szét, így lehetetlenné téve a mentőhelikopter számára a biztonságos felszállást. A nap három versenye közül az első, a Supersport második futama helyi idő szerint 12:45-kor startolhatott el, az időjárás pedig - mintha csak kompenzálni akarná a korábbi mostoha körülményeket - verőfényes napsütésbe csapott át.

A Supersport az oldalkocsis motorok mellett a másik olyan kategória, amelyben két futamot rendeznek a TT során. A hétfői első megmérettetést Ian Hutchinson nyerte, s a 36 éves angolnak sikerült ismételnie, hiszen elsőként rajtolva ugyanebben a pozícióban is látta meg a kockás zászlót, mialatt 12 másodperces előnyt épített ki a mögötte célba érő Michael Dunloppal szemben. A verseny négy körön át tartott, amit 17 perc 43 másodperces leggyorsabb köre mellett „Hutchy” 1 óra 11 perc és 55 másodperc alatt teljesített, miközben féltávnál mindenkinek meg kellett ejtenie egy tankolással egybekötött bokszkiállást.

5DE69583F1A74E64B3A1F02B7E184147

Hutchinson magasan az idei TT legsikeresebb résztvevője, hiszen a két Supersport-verseny mellett hétfőn még a Superstock kategória küzdelmét is megnyerte, és szombaton a Superbike-ban is begyűjtött egy második helyet. Ezzel máris matematikailag behozhatatlan előnyre tett szert a versenyhét összesített pontversenyében. Minden Man-szigeti TT végén átadják ugyanis a pálya győzelmi rekordere, Joey Dunlop nevével fémjelzett kupát, amit az a versenyző kap meg, aki a legjobban szerepelt az öt kiemelt futamon. Ezek a Superbike, a Superstock, a két Supersport, valamint a pénteken, zárásként megrendezendő Senior TT-verseny. A pontokat a MotoGP-ben is használt 25-20-16-os rendszerben osztják ki, Hutchinson azonban már a még hátralévő Senior TT eredményétől függetlenül is megnyerte azt - méghozzá 2015-ös hasonló sikere után ismét.

Összességében pedig már 14. futamgyőzelmét szerezte a pályán, amivel beérte a számos motoros vb-címe mellett az F1-et is megjárt Mike Hailwood Man-szigeti eredményességét. Mindenképpen a nap sztorijának számított, hogy Hutchinsont a motorversenyzés egyik legjobbjával egy mondatban említve szólították fel a pódiumra.

58B08DC7B02141B8AE23113E881B01D5

Amennyire Hutchy szárnyal, annyira nem megy idén John McGuinnessnek, aki számára pedig a verseny idei kiírása különleges jelentőséggel bír, hiszen 20 éve jár minden évben vissza erre a kísérteties pályára. McGuinness annak ellenére is képtelen elszakadni a Man-sziget halálos kihívásaitól, hogy - mint azt a Formula.hu-nak elismerte - 2007 óta minden évben megfogalmazódik benne a visszavonulás gondolata. Nem titkoltan motiválja ugyanis, hogy befogja Joey Dunlop 26 győzelemből álló sikerességi rekordját, amitől már csak hárommal van elmaradva. Egyelőre azonban idén még csak egy harmadik hely a legjobbja a Superbike-futamról, dacára annak, hogy minden pontszerző kategória mezőnyében ott volt.

McGuinness legjobb esélye az idei első győzelem megszerzésére a szerdai TT Zero versenyen nyílt, amelyet elektromos hajtással működő motorokkal futottak. Ennek az újszerű technológiát hirdető kategóriának a legsoványabb a mezőnye, hiszen mindössze 11 névből állt a nevezők listája. A futamtáv csupán egy kör volt, az akkumulátorok élettartama ugyanis véges - és itt nincs is féltávnál motorcsere, mint a Formula-E-ben. Végül csak öten jutottak el a célig, itt pedig a kiesések többségét nem bukás, hanem technikai hiba okozta. McGuinness még az élen állt a kör felénél lévő Ballaugh Bird mérési pontnál, ezután viszont őt is utolérte a kiforratlan technika ördöge, a Mugen erőforrása ugyanis megállt, és noha pár perc elteltével sikerült újraindítania azt a TT élő legendájának, így végül csak negyedikként intették le. Számára még a pénteki Senior-futam gondoskodhat arról, hogy jó szájízzel zárja le az idei versengést. Az elektromos gépek között a győzelmi trófea Bruce Anstey kezében landolt, akinek tiszteletére az új-zélandi himnusz is felcsendülhetett.

A01D47662BFB4340947A5BE1B994D783

Bruce Anstey és az elektromos Mugen

Alább a már többször is emlegetett győzelmi rekordlista látható, amely a legsikeresebb versenyzők első helyeinek számát mutatja az összes kategóriát egybevéve a Man-szigeti TT 1911 óta íródó története során. Az első hat helyezett közül McGuinness, Hutchinson, Michael Dunlop és Dave Molyneux is aktív versenyzők - utóbbi pedig azzal a különlegességgel büszkélkedhet, hogy mind a 17 elsőségét egyetlen géposztályban, az oldalkocsis motorok között szerezte.

 

Joey Dunlop

26

John McGuinness

23

Dave Molyneux

17

Mike Hailwood

14

Ian Hutchinson

14

Michael Dunlop

12

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: