DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Espargaróék keményen nekimentek Rossinak

Érezhetően óriási a feszültség a Katalán Nagydíj helyszínén Luis Salom pénteki halálos balesete után. A versenyzők egy része nem ért egyet a Biztonsági Bizottság minden döntésével, a Tech3 Yamaha pilótái szerint azonban Valentino Rossiéknak semmi joguk utólag kritizálni, miközben jelen sem voltak a gyűlésen.

Luis Salom a Moto2-esek pénteki második szabadedzésén szenvedett halálos balesetet, amely után a Biztonsági Bizottság a jelenlévő versenyzők egyetértésével együtt úgy döntött, a hétvége hátralévő részében a Formula-1-es mezőny által használt nyomvonalon mennek, kikerülve az ominózus 12-es kanyart. Valentino Rossi és Jorge Lorenzo nem volt ott az értekezleten – a spanyol elmondása szerint nem is tudott róla, hogy a baleset helyszínén lesz a találkozó –, és nem értenek egyet azzal, hogy a bukástól független 10-es kanyarban is módosítottak a vonalvezetésen. Néhány versenyző azonban úgy véli, azoknak, akik el sem mentek a pénteki megbeszélésre, nincs joguk utólag kritizálni a döntést. Közéjük tartozik például Bradley Smith, aki meglehetősen kemény szavakkal illette Rossit emiatt:

„Valentino fel sem tűnt a Biztonsági Bizottság ülésén: egyáltalán nem végezte el a kötelességét, és ez az egész szezonra igaz, szóval nem szólhat semmit” – idézi a britet a crash.net szakoldal. „Egyetlen egyszer sem volt ott idén a Biztonsági Bizottság gyűlésein. Egyszer sem a tavalyi malajziai történtek óta. Gyerekesen viselkedett, és most megint azt teszi, miközben nem csinált semmit. Egyszer sem jelent meg ebben az évben a tanácskozásokon, szóval nincs joga beszélni a döntésről. Pénteken kellett volna teljesítenie a kötelességeit. Bármilyen problémája is van, ami miatt nem jár már a Biztonsági Bizottság üléseire, most félre kellett volna tennie a büszkeségét és eljönnie, hogy elvégezze a feladatát MotoGP-versenyzőként, hogy a biztonságról beszéljen, de nem tette meg. Szóval ne mondja azt, hogy „ó, hát ezt meg kellene változtatni”. Nem érdekel, mit mond.”



Egyetértett vele jelenlegi és jövőbeli csapattársa, Pol Espargaro is, aki a durva szavakat sem tudta mellőzni nyilatkozata során: „Miért nem jelent meg Valentino egyszer sem a Biztonsági Bizottság ülésein Malajzia óta? Szükségünk van Valentinóra. Szükségünk van rá és a tapasztalatára. De ugyanez igaz Jorgére is, aki sosem jön el. Nincs joguk ilyesmit mondani. Ez egyszerre ostobaság és tiszteletlen azokkal a versenyzőkkel szemben, akik ott voltak pénteken. Azt mondja, hogy vannak kanyarok, amelyekről tudja, hogy veszélyesek, de nem megy el a Biztonsági Bizottság ülésére, hogy ezt elmondja. Ha valaki bukik egy ilyen kanyarban a következő évben és esetleg meg is hal, mit fog csinálni? Azt mondja: „B*zd meg, én tudtam, hogy ez veszélyes!”.”

„Nagy lehetőség van a kezünkben, hogy megmutassuk a világnak, hogy jó emberek vagyunk” – folytatta a Tech3 Yamaha spanyol pilótája. „Mi elmondhatjuk, amit akarunk. A Moto2-es és Moto3-as versenyzőknek erre nincs lehetőségük. Mi képviseljük őket is. Tisztelnünk kell őket is, mivel ők nem jöhetnek az ülésekre. Egyértelmű, hogy a teljes Moto2-es és Moto3-as mezőny jönne, ha tehetné. Éppen emiatt kell legalább nekünk ott lennünk. Akármi is történt tavaly Malajziában, azt k*rvára nem tudja elfelejteni. Ha valamikor, hát pénteken igazán fontos lett volna, hogy ott legyen mindenki a Biztonsági Bizottságban, mivel ez a tiszteletről szól.”

Cal Crutchlow, aki szintén ott volt a pénteki gyűlésen, nem lepődött meg, hogy ezúttal sem vett mindenki részt rajta: „Tudják, mikor és hol vannak az értekezletek. Elképzelhető, hogy épp azok panaszkodnak utólag, akik el sem jöttek. Csalódáskeltő, hogy hétről hétre nem jön el minden versenyző. Minden alkalommal, amikor valamilyen döntés születik, valaki panaszkodni fog. Pedig ott sem voltak, hogy érveljenek vagy elmondják a véleményüket…” – fogalmazott az LCR brit versenyzője. „Félre ne értsenek: volt, hogy én sem jelentem meg, talán sérülés vagy betegség miatt. De legtöbbször ugyanazok az emberek vannak ott. Talán másoknak más kötelezettségeik vannak. Kár, hogy nem jön el mindenki, de azt ki lehet jelenteni néhány év tapasztalatai alapján, hogy vannak bizonyos pilóták, akiket sosem látunk ott.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: