DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Hivatalos: Stoner tesztpilótaként visszatér a Ducatihoz!

Amiről már néhány hete pletykáltak, az ma hivatalossá vált: az elmúlt éveket a HRC tesztversenyzőjeként töltő Casey Stoner elhagyja a Hondát, és visszatér korábbi sikerei helyszínére, a Ducatihoz, ahol szintén tesztpilótai szerepkörben és a márka nagyköveteként láthatjuk majd a 2012 végén visszavonult ausztrált.

Casey Stoner 2007-ben a Ducatival lett először a világbajnok, s a következő három szezonban is számos futamgyőzelmet szerzett az olasz gyártó színeiben. 2010 végén aztán elhagyta őket, s átigazolt a Repsol Hondához, ahol 2011-ben ismét felért a királykategória csúcsára. Két évet töltött náluk, majd 2012 végén visszavonult a versenyzéstől, ám azóta is több teszten részt vett a HRC-vel, idén nyáron pedig a suzukai 8 óráson is rajthoz állt. Az elmúlt hetekben és hónapokban azonban felmerültek olyan híresztelések, miszerint az ausztrál visszatérhet korábbi sikerei helyszínére: az elméletek szerint ebben az is szerepet játszhatott, hogy a Honda nem tette lehetővé számára, hogy ő helyettesítse a műtétje miatt távolmaradó Dani Pedrosát a 2015-ös évad elején.

Ma végül megérkezett a hivatalos bejelentés: a Honda elköszönt Stonertől, ezzel egyidejűleg pedig a Ducati is kiadott egy közleményt, miszerint a kétszeres világbajnok visszatér hozzájuk! A 30 éves motoros a szerződése értelmében ugyanúgy tesztpilótai szerepkört fog betölteni, mint tette azt a HRC-nél, emellett pedig a bolognai gyártó nagykövete lesz – ebben a minőségében többek között a 2016. júliusának első napjaiban sorra kerülő World Ducati Week elnevezésű rendezvényen. Maga a versenyző így kommentálta a nagy visszatérést:

Stoner-főkép



„Nagyszerű utazás volt az elmúlt öt év a HRC-vel: egyértelműen a 2011-es világbajnoki cím volt a csúcspont, emellett számos barátságot és hosszútávú ismeretséget kötöttem ez idő alatt. 2016-ot illetően izgatottan jelenthetem be, hogy ismét csatlakozom a Ducati csapatához! Rengeteg nagyszerű emlékem van arról az időszakról, amikor velük dolgoztam, és nagyon különleges, hogy ez ismét megadatik számomra. Gigi Dall’Igna egy új megközelítést hozott magával, és már várom, hogy segítsek a csapatnak, Andrea Doviziosónak és Andrea Iannonének, ahogy csak tudok. A Ducati mint márka és a Ducati-rajongók fontos részét képezik a pályafutásomnak és az életemnek, ezért remek érzés lesz újra egyesülni velük és újabb fejezetet írni ezzel a legendás gyártóval.”

Claudio Domenicalli, a Ducati Motor Holding vezérigazgatója a következőképp kommentálta a bejelentést: „Stoner mindig is ott maradt a Ducati-szurkolók szívében, és nagy boldogsággal tölt el, hogy úgy döntött, visszatér hozzánk. Casey elképesztő tehetséggel rendelkezik, tapasztalatával pedig óriási segítséget fog jelenteni Giginek és a két Andreának a Desmosedici MotoGP-motor fejlesztésében. A jelenléte a 2016-os World Ducati Week rendezvényen egy hatalmas ajándék a Ducati rajongói számára, akiknek végre lehetőségük lesz ismét találkozni ezzel a kiváló bajnokkal, aki 2007-ben Borgo Panigaléba szállította a vb-címet és számos nagydíjat nyert a Desmosedici GP nyergében.”

A HRC részéről Shuhei Nakamoto alelnök köszönte meg Stoner eddigi munkáját: „Nagyszerű emlékeink vannak Casey Hondánál töltött éveiből. Attól a pillanattól kezdve, hogy 2011-ben megérkezett a Repsol Honda alakulatához, szoros kapcsolatot ápoltunk, és mindig is élvezettel beszéltünk vele a versenyzésről vagy bizonyos technikai részletekről. Természetesen a 2011-es világbajnoki címe egy különleges pillanat volt, egyben pályafutásom egyik fénypontja. Még a visszavonulása után is szerettem részt venni a tesztjein, ahol együtt tölthettük az időt. Szeretnénk mindent megköszönni neki, amit értünk tett az elmúlt öt évben, és a legjobbakat kívánjuk neki és a családjának.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: