DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

MotoGP: Marquezé és Rossié az év ütközése

Bár Dani Pedrosa idei harmadik győzelmét szerezte Sepangban, a figyelem arra a pillanatra összpontosult, amelynek a bajnoki harcra is hatása lehet: Marquez Rossival összeérve esett el.

Magyar idő szerint reggel 8-kor rajtolt el a MotoGP idei utolsó előtti futama, a Malajziai Nagydíj. Az élről Dani Pedrosa indulhatott, megelőzve Marc Marquezt, míg az összetett sikerért küzdő yamahások közül ezúttal Valentino Rossi fért be az első sorba. Az első három helyen a start után sem változott a helyzet, Jorge Lorenzo ellenben tőle szokatlan módon elrontotta a rajtot, s visszaesett a két Ducati mögé.

A spanyol azonban hamar visszaelőzte az olaszokat, sőt a második kör elején Rossit is lenyomta. Nem sokkal később Marquez is kisebb hibát követett el, így Lorenzo feljött másodiknak, Pedrosa azonban némi előnyre tudott szert tenni a többiekkel szemben.

Rossi persze tudta, hogy neki is mennie kell, így meg is támadta Marquezt, aki azonban rendkívül agresszíven visszaszúrt neki. Elképesztő adok-kapok vette kezdetét a két motoros között, aminek külön pikantériát adott az olasz csütörtöki nyilatkozata, mely szerint a címvédő Lorenzót segíti a bajnoki harcban. Rossi az egyik kemény manővere után hátra is intett idegességében Marqueznek – brutális csatát vívtak egymással immár a pályán is!



A világbajnoki éllovas aztán megelégelte a dolgot, szemmel láthatóan elvesztette a higgadtságát: a hátsó egyenesre fordító kanyarnál szándékosan kiszorította a spanyolt, meg sem próbált befordulni, egyes felvételeken pedig úgy tűnt, mintha a lábát is kirakta volna, így Marquez végül elesett! A repsolos számára ezzel véget is ért a verseny, Rossi manőverét pedig természetesen azonnal vizsgálni kezdte a versenyirányítás, döntés azonban csak a leintés után lesz.

Eközben az élen Pedrosa némileg megnyugtató előnnyel vezetett Lorenzo előtt, míg Rossit a két ducatis kiesése után – Iannone vélhetően műszaki probléma, Dovizioso pedig bukás miatt kényszerült kiállni – Crutchlow és Smith követte a sorban.

Más változás már nem is történt az élmezőnyben, így Pedrosa idei második sikerét aratta, Lorenzo és Rossi pedig bejött a második és harmadik helyen, ezzel elméletileg hét pontra olvadt kettejük között a különbség a valenciai szezonzáró előtt – igaz, erre még kihatással lehet a kilencszeres vb-győztes esetleges büntetése. A negyedik helyet végül Smith szerezte meg Crutchlow előtt, majd jött a remekül szereplő Petrucci és az egymással nagyot harcoló Suzukik (kettejük párharcát nyerte meg, a top10-be pedig Pol Espargaro és az apriliás Bradl fért még be.

A versenybíróság azóta meghozta döntését, és megbüntette Valentino Rossit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: