DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossi nyert, de nem ő a nap hőse

Elképesztő izgalmakat hozott a királykategória Brit Nagydíja, amelyet Marc Marquez bukása után viszonylag könnyedén nyert meg Valentino Rossi. Danilo Petrucci a második helyen zárt!

Magyar idő szerint a megszokott időpontban, ám ezúttal még a Moto3-asok versenye előtt került sor a királykategória futamára Silverstone-ban. A pálya tulajdonképpen felszáradt a Moto2-es viadal óta, a versenyirányítás is hivatalosan „száraznak” minősítette a futamot, így a pilóták slick gumikon álltak fel a rajtrácsra, a kamerákon ugyanakkor folyamatosan lehetett esőcseppeket látni. A felvezető kör kezdetekor aztán felerősödött az eső, így a végén mindenki a bokszba hajtott, hogy az esős pályára való abroncsokkal felszerelt motorjával vágjon neki a futamnak. Az illetékesek azonban – nagyon helyesen – úgy döntöttek, inkább félbeszakítják a rajtprocedúrát, elkerülve a 2014-es sachsenringi káoszt, amikor a mezőny jelentős része a bokszból indulva kezdte meg a viadalt.

Az új startra, immár esősnek minősített körülmények között, 14 óra 25 perckor került sor: az élről Marc Marquez várhatta a piros lámpák kialvását, mellőle Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa indulhatott, míg Valentino Rossi a negyedik pozícióba kvalifikálta magát a tegnapi időmérőn. A rajtot Lorenzo kapta el legjobban, átvette a vezetést Marqueztől, míg mögöttük Pol Espargaro tűnt fel, aki a repsolost is megtámadta: a címvédő mind a spanyol, mind Rossi ellen pozíciót vesztett, amit azonban még az első körben vissza is szerzett. A „Doktor” azonban nem akarta hagyni, hogy csapattársa meglógjon az élen, így a második körben mind Marquezt, mind Lorenzót maga mögé utasította, s ezzel az élre állt!

Marquez követte az olasz példáját, ő is megelőzte a pontverseny éllovasát, akit közben már Crutchlow és Espargaro kezdett el szorongatni. Parádésan ment még Jack Miller is, aki az Open Hondával küzdött az ötödik helyért! Az ausztrál meseszerű kezdése azonban rémálomba csapott át: a tavalyi Moto3-as ezüstérmes elcsúszott a vízen, és vitte magával saját LCR-es kollégáját, Crutchlow-t is! A brit ugyan még egy motorcsere után megpróbált visszatérni a versenybe, ám ennek csak újabb bukás lett a vége, amely után végleg feladta a küzdelmet. Az élen eközben Rossi és Marquez jelentősen elléptek Lorenzótól, aki mögül egy hiba miatt eltűnt a Tech3 spanyolja, így viszont Pedrosa érkezett meg a nyakára.

Előzést azonban nem a repsolostól láthattunk, hanem Petruccitól, aki Pedrosa lehagyásával már a negyedik helyen motorozott! Honfitársa példáját Dovizioso is követte a gyári Ducatival, sőt hamarosan mindketten megelőzték Lorenzót is – a Pramac Racing pilótája ezzel dobogót érő pozícióban haladt! Valamivel túl a táv felén aztán Dovizioso vette át ezt a helyezést, miközben a győzelemért folyó csatában is drámai változás következett be: Marquez csúszott ki a célegyenes végén, magára hagyva ezzel Rossit az első helyen! Ezzel Doviziosóék is egyet előrébb léptek, s immár a második helyért ment a csata közte és Petrucci között. Utóbbi keményen be is szúrt honfitársa mellé, ezzel pedig Lorenzo és Pedrosa is felért a két ducatisra.

A fináléhoz érve Pol Espargaro is az esős aszfalt áldozata lett, ahogy Stefan Bradl is elcsúszott az Apriliával. Ám ami még ennél is érdekesebb volt, hogy Petrucci apránként a vezető Rossira is elkezdett közeledni! Négy körrel a vége előtt már csak 1,6 másodperc volt közöttük, erre azonban már a yamahás is reagált, így a pramacos nem tudott tovább faragni a lemaradásából. Rossi innen már könnyedén nyert, negyedik győzelmét szerezve 2015-ben, míg Petrucci messze élete legjobbját érte el második helyével. Az olasz dobogót Dovizioso tette teljessé, míg Lorenzo negyedik helye azt jelenti, hogy ismét 12 pontos hátrányba került a „Doktorral” szemben! Pedrosa lett az ötödik, majd jött legjobb britként Scott Redding, megelőzve Smith-t, míg a legjobb tízbe Iannone, Aleix Espargaro és az apriliás Alvaro Bautista fért még be! Az Open kategóriások különversenyét Nicky Hayden nyerte a maga 12. helyével.

A gyorsasági motoros világbajnokság küzdelmei két hét múlva Misanóban folytatódnak, ám még Nagy-Britanniában sem ért véget a program, hiszen a Moto3-asok versenye még hátravan, amelyet vélhetőleg némi csúszással rendeznek majd meg.

A verseny végeredménye:



live_motosilv_r

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: