DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Motor

Lorenzo fölényesen nyert, Rossi elvesztette a vezetést

Jorge Lorenzo rajt-cél győzelmet aratott a Cseh Nagydíjon Marc Marquez előtt, aki csak néhány körig tudta tartani yamahás honfitársát. Valentino Rossi – vélhetően a rossz gumiválasztásnak is köszönhetően – jelentős lemaradással ért célba a harmadik helyen, ezzel pedig több elsőséget számláló csapattársa a pontegyenlőség ellenére is átvette tőle az összetettbeli vezetést.

Szokás szerint délután 14 órakor rajtolt el a nap legjobban várt versenye, a MotoGP brnói futama. A pole-ból Jorge Lorenzo indulhatott, akinek a versenytempója is bámulatosnak tűnt az edzéseken, de ott volt mellette az első sorban két legnagyobb riválisa, Marc Marquez és Valentino Rossi. A gumiválasztások máris izgalmakat ígértek, hiszen míg a spanyol yamahás előre és hátulra is közepes keveréket rakott fel, csapattársa mindkét helyre a keményet választotta, míg Marquez a közepes-kemény kombináció mellett tette le a voksát.
 
A rajtnál Lorenzo a tőle megszokott módon lőtt ki, Marquez azonban igyekezett tapadni rá, Rossi viszont visszaesett: Dovizioso és Smith is megelőzte. A Tech3 brit motorosát aztán gyorsan lenyomta az olasz, a második kör végén egy bátor manőverrel aztán ducatis honfitársát is visszaelőzte, ám addigra már két és fél másodperc fölé nőtt a hátránya az éllovas párossal szemben. A „Doktor” ráadásul a következő körökben sem tudta tartani a spanyolok tempóját, lemaradása a négy másodpercet is elérte, így úgy tűnt, Indianapolis után újfent Lorenzo és Marquez küzdhet meg a csehországi győzelemért.


 
A repsolos címvédő szemlátomást ismét kivárásra játszott, így volt idő a középmezőny csatározásait figyelni: a Ducatik egymást hajtották a negyedik helyért, míg a pénteki bukása óta fájdalmakkal küzdő Pedrosa Smith-szel vívott a hatodikért. A táv harmadához érve aztán az első kettő között is nőni kezdett a differencia: Lorenzo lassan, de biztosan elkezdett előnyt kiépíteni magának. Marqueznél is reménytelenebbnek tűnt azonban Rossi helyzete, akinek idő közben már hét szekundumra nőtt a hátránya yamahás kollégája mögött, ráadásul hondás ellenfeléhez sem közeledett.



A verseny utolsó szakaszához érve Cal Crutchlow egy bukással vétette észre magát, majd nem sokkal Maverick Vinales is erre a sorsra jutott. Eközben Pedrosa nagy tempóban próbálta utolérni a Ducatikat: Doviziosót be is fogta a spanyol, ám hiába próbálkozott olyannyira keményen, hogy egy ízben alaposan le is sodródott az ideális ívről, sokáig nem talált helyet az olasz mellett.


 
Mindez azonban nem zavara meg az élen haladókat, így Jorge Lorenzo roppant könnyedén, csaknem négy és fél másodperces előnnyel gyűjtötte be idei ötödik sikerét Marc Marquez előtt. Valentino Rossi hátránya már bő tíz másodperc volt a harmadik pozícióban: az olasz ezúttal minden bizonnyal melléfogott a keményebb abroncsokkal, ez pedig azzal járt, hogy Lorenzo pontszámban utolérte őt, s ezzel 2015-ben először letaszította a „Doktort” a tabella éléről. Iannone lett a negyedik, Pedrosa azonban végül egy látványos adok-kapok után legyűrte Doviziosót, így övé lett az ötödik hely. Őket legjobb szatellitesként Smith követte a hetedik pozícióban, míg az első tízet Pol Espargaro, Aleix Espargaro és Danilo Petrucci tette teljessé. Érdemes még kiemelni, hogy Alvaro Bautista és Stefan Bradl révén kettős pontszerzést könyvelhetett el az Aprilia, míg az Open kategória küzdelmeit Loris Baz nyerte a maga 15. helyével.
 
A gyorsasági motoros világbajnokság idei szezonja két hét múlva a Brit Nagydíjjal folytatódik Silverstone-ban, amely után már az évad harmadán túllesz a mezőny.

 

1.

Jorge LORENZO

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

42'53.042

2.

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

+4.462

3.

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+10.397

4.

Andrea IANNONE

ITA

Ducati Team

Ducati

+13.071

5.

Dani PEDROSA

SPA

Repsol Honda Team

Honda

+15.650

6.

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

+15.725

7.

Bradley SMITH

GBR

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+21.821

8.

Pol ESPARGARO

SPA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+23.240

9.

Aleix ESPARGARO

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+43.784

10.

Danilo PETRUCCI

ITA

Octo Pramac Racing

Ducati

+45.261

11.

Yonny HERNANDEZ

COL

Octo Pramac Racing

Ducati

+49.973

12.

Scott REDDING

GBR

EG 0,0 Marc VDS

Honda

+50.174

13.

Alvaro BAUTISTA

SPA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+54.437

14.

Stefan BRADL

GER

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+54.624

15.

Loris BAZ

FRA

Forward Racing

Yamaha Forward

+1'00.316

16.

Hector BARBERA

SPA

Avintia Racing

Ducati

+1'01.595

17.

Nicky HAYDEN

USA

Aspar MotoGP Team

Honda

+1'02.388

18.

Mike DI MEGLIO

FRA

Avintia Racing

Ducati

+1'05.944

19.

Jack MILLER

AUS

CWM LCR Honda

Honda

+1'11.407

20.

Claudio CORTI

ITA

Forward Racing

Yamaha Forward

+1'50.033

21.

Karel ABRAHAM

CZE

AB Motoracing

Honda

+2'02.655

Nem ért célba:

 

 

 

 

 

Maverick VIÑALES

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

 

 

Cal CRUTCHLOW

GBR

CWM LCR Honda

Honda

 

 

Eugene LAVERTY

IRL

Aspar MotoGP Team

Honda

 

 

Alex DE ANGELIS

RSM

E-Motion IodaRacing Team

ART

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: