DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

MotoGP: Rossi hatalmas ütközetet nyert

2009 Misano után először tudott a pole-ból nyerni Valentino Rossi. Alaposan meg kellett ezért dolgoznia, Marc Marquez ugyanis végig kemény csatára kényszerítette a kilencszeres világbajnokot.

Az utolsó sikánban össze is értek, de szerencsére nem történt baleset. A dobogó alsó fokára Jorge Lorenzo állhatott fel.

Délután 14:00-kor kezdődött a nap fénypontja: a MotoGP versenye. Megvolt rá az esély, hogy az időjárás extra izgalmakkal szolgáljon. A rajtot megelőző percekben ugyanis sötét felhők gyülekeztek a legendás asseni aszfaltcsík fölött. Nem ez az első ilyen alkalom a mai napon, eddig elmaradt ugyan az égi áldás, itt azonban soha nem lehet tudni, mikor érkezik meg az eső. A huszonhat körös távot az élről induló Valentino Rossi kezdte a legjobban, ő fordulhatott elsőként. Mögötte A. Espargaro és Marquez érkeztek, utóbbi azonban hamar Rossi után eredt. Lorenzo közben feljött a harmadik helyre, A. Espargaro pedig folyamatosan esett vissza. Az első kör végén Rossi, Marquez, Lorenzo, P. Espargaro és Iannone voltak a top 5-ben. A mezőny végén sajnos történt egy bukás, az utolsó sikánban Barbera és Miller is búcsúztak. Barbera lába sajnos meg is sérülhetett. Két kör elteltével úgy tűnt, az első hármas meglóghat.

Időközben Iannone feljött a negyedik helyre. A legnagyobb csata az ötödik helyért zajlott A. Espargaro, P. Espargaro, Crutchlow, Dovizioso és Smith között. Az ötödik körben úgy tűnt, Lorenzo nem igazán bírja a tempót, Marquez viszont tapadt a „Doktorra”. Az Open kategóriában tegnap legjobban teljesítő Bradl a hetedik körben elesett. Tíz kör elteltével nem igazán változott a helyzet. Rossi vezetett, Marquez pedig szorosan követte, azonban nem bonyolódtak csatába. Lorenzo egyre jobban lemaradt. A negyedik és tizedik hely között viszont meglepően kicsi volt a különbség. A leintés előtt 11 körrel Dovi és Crutchlow nagy csatába kezdtek az ötödik pozícióért. Egy körrel később Marquez megunta a vonatozást, elkezdte keresni a lehetőségeket. Közben újabb kiesőt könyvelhettünk el, Laverty hibázott. A légkör pedig egyre feszültebb lett az élen a körök múlásával. 

Hét körrel a vége előtt Marquez meg is előzte Rossit az első kanyarban. Elkezdődött az a csata, amire nagyon sokan vártak. Rossi nem kapkodott, több körön keresztül csak követte a regnáló világbajnokot. Az igazi összecsapás három körrel a vége előtt kezdődött meg, amikor Rossi visszaállt az élre. Az olasz óriási tempót kezdett diktálni, apránként, de növelte az előnyét. Az utolsó körben ettől függetlenül nem lehetett teljesen nyugodt, bár saját legjobbját az utolsó előtti körben futotta meg. Marquez szívósan próbálkozott, valószínűleg erőn felül, az utolsó sikánban hozzá is ért Rossihoz, kis híján esés lett a vége, de szerencsére mindketten épen értek be. Rossi hatalmas csatát nyert, Marquez lett a második, Lorenzo pedig a harmadik.

A futam végeredménye:

1. Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 40'54.037
2. Marc MARQUEZ Repsol Honda Team Honda +1.242
3. Jorge LORENZO Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +14.576
4. Andrea IANNONE Ducati Team Ducati +19.109
5. Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +24.268
6. Cal CRUTCHLOW CWM LCR Honda Honda +24.373
7. Bradley SMITH Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +24.442
8. Dani PEDROSA Repsol Honda Team Honda +24.656
9. Aleix ESPARGARO Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +26.725
10. Maverick VIÑALES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +27.238
11. Danilo PETRUCCI Octo Pramac Racing Ducati +29.038
12. Andrea DOVIZIOSO Ducati Team Ducati +29.418
13. Scott REDDING EG 0,0 Marc VDS Honda +46.663
14. Yonny HERNANDEZ Octo Pramac Racing Ducati +49.305
15. Loris BAZ Athinà Forward Racing Yamaha Forward +52.396
16. Nicky HAYDEN Aspar MotoGP Team Honda +56.005
17. Alvaro BAUTISTA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +59.857
18. Mike DI MEGLIO Avintia Racing Ducati +1'14.513
19. Marco MELANDRI Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 1 kör
Nem ért célba:      
  Alex DE ANGELIS E-Motion IodaRacing Team ART  
  Eugene LAVERTY Aspar MotoGP Team Honda  
  Stefan BRADL Athinà Forward Racing Yamaha Forward  
  Hector BARBERA Avintia Racing Ducati  
  Jack MILLER CWM LCR Honda Honda
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: