DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Lorenzo negyedik sikerével egy pontra megközelítette Rossit

Akárcsak az előző fordulók során, Jorge Lorenzo rögtön a rajt után az élre állt, s vissza sem nézett a leintésig, így sorozatban negyedik győzelmét aratta, amelyre először volt képes pályafutása során. Valentino Rossi második helyével egy pontot megőrzött összetettbeli előnyéből, míg a dobogóra Dani Pedrosa állhatott még fel. Marquez, Dovizioso és Aleix Espargaro is kiesett.

Vasárnap 14 órakor rajtol el a nap legjobban várt versenye, a MotoGP Katalán Nagydíja. Az első két helyről a Suzukik indulhattak Espargaro, Vinales sorrendben, míg mellőlük Lorenzo várhatta a piros lámpák kialvását. A második sort Marquez, Dovizioso, Pedrosa foglalta el, míg Rossi a hetedik helyről vághatott neki a 25 körös viadalnak. A startot szokás szerint Lorenzo kapta el a legjobban, míg mögé Marquez és Dovizioso zárkózott fel. A „kékek” ugyanakkor csúnyán visszaestek: Vinales a top10-ben sem tudott bent maradni. A „Doktor” ugyanakkor javított: az első kört az ötödik pozícióban zárta az olasz, majd nem sokkal később a szintén nagyot rajtoló Pol Espargarót is maga mögött hagyta. A Tech3 pilótáját hamarosan bátyja is megelőzte, aki igyekezett visszavenni a start után elveszített pozíciókat.

21602_w666px_883eac46bbdbaf8183ae342aba903bfc

Még csak a harmadik körben jártunk, amikor a Lorenzót üldöző Marquez nagyon elvétette a 10-es kanyar féktávját (kis híján yamahás honfitársát is felöklelte), s a kavicságyban kötött ki! Bár a pályára még vissza tudott térni, a címvédő azonnal behajtott a bokszba, és feladta a versenyt – idén már harmadszor nullázott a Repsol spanyolja! Dovizioso és Rossi ezzel felléptek a második és harmadik helyre, ráadásul a két olasz hamarosan helyet is cserélt, így a kilencszeres vb-győztes üldözőbe vehette némi előnyt kiépítő csapattársát. A hatodik körben aztán a ducatist is utolérte a vég, és csatlakozott Marquezhez, a start után bajba kerülő Crutchlow-hoz és a szintén eleső Polhoz hasonlóan a kiesők táborához.

Lorenzo és Rossi között apránként nőni látszott a kezdetben másfél másodperc körüli különbség, míg a harmadik pozíciót ugyan előbb Aleix Espargaro örökölte meg, ám a suzukist hamar átlépte Pedrosa az egyetlen állva maradt Repsol Hondával. Az izgalmakat így a hátrébb zajló csaták szolgáltatták: Smith és Iannone az ötödik, Petrucci és Bradl pedig a tizedik helyért küzdöttek. A két duó között Redding és Vinales is kezdtek egymásra találni, és 9 körrel a vége előtt meg is kezdték a párharcot, s bár először még mindketten átvágták az 1-es kanyart, ám nem sokkal utána a spanyol végleg megelőzte ellenfelét. Eggyel előrébb is helycserét láthattunk: Iannone vette át az ötödik helyet Smith-től.

Hat körrel a vége előtt Rossi váratlanul fél másodpercet lefaragott Lorenzóval szembeni hátrányából, de aztán a spanyol is kapcsolt, így a különbség csökkenése megállt nagyjából 1,3 másodpercnél. Aleix Espargaro közben eldobta a Suzukit, negyedik helytől fosztva meg ezzel saját magát és csapatát. A kamerák ezt a bukást leszámítva már végig a Yamahákat mutatták, de bár Rossi egy-egy szektorban tudott néhány századot hozni kollégáján, összességében nem tudott jelentősen közeledni hozzá. Az utolsó fordulónak 1,2 másodperces fórral vágott neki a spanyol, így az olasz már csak abban bízhatott, hogy hibázik legnagyobb világbajnoki riválisa.

Jorge Lorenzo azonban nem tette meg ezt a szívességet, így zsinórban negyedik győzelmét aratta – erre először volt képes pályafutása során! Valentino Rossi második helye azt jelenti, hogy a „Doktor” megőrizte a vezetést az összetettben, előnye azonban egyetlen pontra olvadt riválisával szemben! Dani Pedrosa alkarműtétje után először állhatott dobogóra, mögötte Iannone és Smith következett, Vinales pedig MotoGP-s karrierje legjobbját érte el a hetedik hellyel. Bradl legjobb openesként nyolcadik lett, miután sikeresen megelőzte Petruccit, a tizedik helyen pedig az Aprilia visszatérése utáni legjobbját elérve Bautista zárt. Mindössze 16-an értek célba a sok esésnek köszönhetően. Folytatás két hét múlva Assenben.



A futam végeredménye:

 

1.

Jorge LORENZO

SPA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

42'53.208

2.

Valentino ROSSI

ITA

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+0.885

3.

Dani PEDROSA

SPA

Repsol Honda Team

Honda

+19.455

4.

Andrea IANNONE

ITA

Ducati Team

Ducati

+24.925

5.

Bradley SMITH

GBR

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+27.782

6.

Maverick VIÑALES

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+29.559

7.

Scott REDDING

GBR

EG 0,0 Marc VDS

Honda

+36.424

8.

Stefan BRADL

GER

Athinà Forward Racing

Yamaha Forward

+42.103

9.

Danilo PETRUCCI

ITA

Octo Pramac Racing

Ducati

+49.350

10.

Alvaro BAUTISTA

SPA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+52.569

11.

Jack MILLER

AUS

CWM LCR Honda

Honda

+53.666

12.

Eugene LAVERTY

IRL

Aspar MotoGP Team

Honda

+55.765

13.

Loris BAZ

FRA

Athinà Forward Racing

Yamaha Forward

+55.832

14.

Mike DI MEGLIO

FRA

Avintia Racing

Ducati

+1'09.037

15.

Alex DE ANGELIS

RSM

E-Motion IodaRacing Team

ART

+1'25.263

16.

Hector BARBERA

SPA

Avintia Racing

Ducati

1 kör

Nem ért célba:

       
 

Aleix ESPARGARB18:G25O

SPA

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

 
 

Nicky HAYDEN

USA

Aspar MotoGP Team

Honda

 
 

Marco MELANDRI

ITA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

 
 

Andrea DOVIZIOSO

ITA

Ducati Team

Ducati

 
 

Pol ESPARGARO

SPA

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

 
 

Marc MARQUEZ

SPA

Repsol Honda Team

Honda

 
 

Cal CRUTCHLOW

GBR

CWM LCR Honda

Honda

 
 

Yonny HERNANDEZ

COL

Octo Pramac Racing

Ducati

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: