DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Rossi óriási taktikai versenyt nyert meg

Óriási taktikai csatát hozott a MotoGP Argentin Nagydíja: Marc Marquez a verseny első felében jelentős előnyre tett szert, ám az üldözőbolyon keresztül vágó Valentino Rossi két körrel a vége előtt megelőzte a spanyolt, aki el is esett az egyik manővere során! Dovizioso lett a második, Crutchlow a harmadik.

Magyar idő szerint vasárnap este 21 órakor rajtolt el a nap utolsó versenye, a MotoGP Argentin Nagydíja. A pole-ból Marc Marquez várhatta a startot, mellette Aleix Espargaro és Andrea Iannone foglaltak helyet, míg a második rajtsort Cal Crutchlow, Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso sajátították ki. Az összetettet vezető Valentino Rossi csak a 8. helyre kvalifikálta magát a tegnapi időmérőn. A piros lámpák kialvása után Espargaro ugrott az élre – néhány kanyaron keresztül a Suzuki vezette a versenyt! Marquez aztán gyorsan legyűrte a honfitársát, akivel aztán Lorenzo szinte egy egész körön keresztül küzdött. A többiek aztán már gyorsabban megelőzték Espargarót, aki a harmadik közben már csak a hetedik helyen haladt.

Marquez pillanatok alatt megnyugtató előnyre tett szert, míg mögötte Crutchlow tűnt fel a második helyen, megelőzve a két Ducatit és a két Yamahát. Utóbbiak 20 körrel a vége előtt helyet cseréltek: Rossi vette át az ötödik pozíciót Lorenzótól. A középmezőnyben Yonny Hernandeznek akadtak problémái: a kolumbiai motorja ki is gyulladt, így a pramacos kénytelen volt feladni a viadalt. A Marquez mögötti üldözőbolyban is történt változás: Dovizioso feljött másodiknak, miközben Rossi teljesen leszakította spanyol kollégáját, s utolérte Iannonét. Ennyivel nem elégedett meg a „Doktor”: meg is előzte ducatis honfitársát. Egy körrel később pedig már Crutchlow előtt találta magát, miután az LCR Honda pilótája alatt az egyik kanyarban megbicsaklott a gép.



15 körrel a vége előtt aztán Rossi Doviziosót is megelőzte, s megpróbálta üldözőbe venni az immár négy másodperccel vezető Marquezt. Kettejük között eltérés volt egyébként a hátsó gumik keverékét illetőn: a repsolos az itt lágyabbnak számító kemény opciót rakta fel, míg a yamahás a most debütáló extra-keményet. Rossi el is kezdte faragni a különbséget a regnáló világbajnokhoz képest, miközben Doviziosót valamelyest leszakította magáról, az egymással vívó Crutchlow és Iannone pedig már végképp nem voltak látótávolságon belül. Lorenzo ugyanakkor lassacskán visszazárkózott rájuk, így még vele is számolni kellett a negyedik helyért zajló csatában.

A futam utolsó harmadához érve aztán a vb-éllovas jelentősen közeledni tudott Marquezhez: öt körrel a vége előtt már csak 1,2 másodperc volt a spanyol előnye! Az utolsó három körre aztán tulajdonképpen be is fogta a címvédőt, innentől pedig már a győzelemért ment a csata! Az utolsó előtti körben meg is kezdődött az adok-kapok: Marquez először még vissza tudott támadni, ám következő alkalommal túl szűk helyen akart visszabújni mellé, így hozzáért a Yamahához, majd pedig elcsúszott – Marquez a második helyről dobta el a vasat!

Az eset után vizsgálat indult, ám a felügyelők helyben hagyták a végeredményt, így Rossi nyugodt utolsó kör után megnyerte a viadalt – rendkívül okos, taktikus versenyzéssel szerezte meg idei második győzelmét a „Doktor”! Dovizioso lett a második, a dobogó alsó fokára pedig a Iannonét az utolsó métereken megelőző Crutchlow állhatott fel. Mögöttük Lorenzo lett az ötödik, az első tízbe pedig Bradley Smith, Aleix Espargaro, a 18. helyről startoló Pol Espargaro, valamint Scott Redding és Maverick Vinales fért még be.

A szezon két hét múlva az év első európai versenyével, a jerezi Spanyol Nagydíjjal folytatódik.

A futam végeredménye:

1. Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 41'35.644
2. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +5.685
3. Cal CRUTCHLOW GBR CWM LCR Honda Honda +8.298
4. Andrea IANNONE ITA Ducati Team Ducati +8.352
5. Jorge LORENZO SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +10.192
6. Bradley SMITH GBR Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +19.876
7. Aleix ESPARGARO SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +24.333
8. Pol ESPARGARO SPA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +27.670
9. Scott REDDING GBR EG 0,0 Marc VDS Honda +34.397
10. Maverick VIÑALES SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +34.808
11. Danilo PETRUCCI ITA Pramac Racing Ducati +40.206
12. Jack MILLER AUS CWM LCR Honda Honda +42.654
13. Hector BARBERA SPA Avintia Racing Ducati +42.729
14. Loris BAZ FRA Athinà Forward Racing Yamaha Forward +42.853
15. Stefan BRADL GER Athinà Forward Racing Yamaha Forward +43.037
16. Nicky HAYDEN USA Aspar MotoGP Team Honda +43.252
17. Eugene LAVERTY IRL Aspar MotoGP Team Honda +43.400
18. Mike DI MEGLIO FRA Avintia Racing Ducati +43.808
19. Alvaro BAUTISTA SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +44.878
20. Marco MELANDRI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +56.236
21. Karel ABRAHAM CZE AB Motoracing Honda +1'03.371
22. Alex DE ANGELIS RSM Octo IodaRacing Team ART +1'08.444
Nem ért célba:        
  Hiroshi AOYAMA JPN Repsol Honda Team Honda  
  Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  Yonny HERNANDEZ COL Pramac Racing Ducati

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: