DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Marquez nagy előnnyel nyert, Dovi és Rossi a dobogón

A szezonnyitóhoz képest valamivel eseménytelenebbül zajlott a MotoGP futama Austinban. Marc Marquez esélyt sem adott a többieknek. Bár a végén fogyott valamennyit előnye, az elég volt ahhoz, hogy bőven kitartson a végéig. Andrea Dovizioso állhatott fel a dobogó második fokára, miután sikeresen maga mögött tartotta Valentino Rossit.

Este 9 óráig kellett várni a MotoGP 2015-ös szezonjának második fordulójára. Úgy látszott, az időjárás kegyes lesz a mezőnyhöz, végre a Nap is kisütött. Amikor már azt hittük, minden rendben, a rajtot elhalasztották. A pályán átívelő valamelyik hídról ugyanis víz került az aszfaltra, időbe telt, mire eltávolították. A legnagyobb esélyesnek egyértelműen Marc Marquez tűnt a rajt előtt, a regnáló világbajnok egész hétvégén nagyon magabiztosan ment, és a pole-t is ő szerezte meg. Mellőle Andrea Dovizioso és Jorge Lorenzo indulhattak. A második sort Valentino Rossi, Cal Crutchlow és Scott Redding foglalták el. Érdemes megemlíteni még Nicky Haydent, aki 200. királykategóriás nagydíjára készült.

21121_orig_e9f201952ca52274b9342f8e826ef6e8



A bő félórát késő rajtot nagyon jól kapta el az egész első sor. De mögülük is többen jól kilőttek. Dovizioso, Marquez, Rossi, Smith és Lorenzo volt az első öt az elején. Már az első körben megtörtént az első baleset. Redding és P. Espargaro akadtak össze a 11. kanyarban, miután Redding első gumija elveszítette a tapadást. Dovi magabiztosan vezette a mezőnyt, de sok volt még hátra, a mögötte érkező Marquez és Rossi pedig kemény első gumit rakatott fel, míg a ducatis közepeset. Az első négy kicsit meglógni látszott három kör után, mögöttük Lorenzo, Iannone és A. Espargaro alkottak egy bolyt. Smith meglepően jól tartotta magát a negyedik helyen. A negyedik körben sajnos Bradltől is búcsúznunk kellett. Egy körrel később Marquez állt az élre, a többiek elkezdhettek figyelni, nehogy meglógjon.

Időközben Iannone volt a leggyorsabb a pályán, fel is zárkózott az ötödik helyre. A második helyért nagy csatát vívott Dovizioso és Rossi, amiből Marquez profitálta a legtöbbet. Hernandez is elesett, de szerencséje nem esett baja. A nyolcadik körben a „Doktor” egy nagyon kemény féktávval vette át a második helyet, a regnáló világbajnok viszont már másfél másodpercre volt előtte. Iannone remek tempót diktálva Smith-t is bedarálta, és már csapattársa nyakán lihegett. Smith egyre kevésbé bírta a tempót, a féltávhoz közeledve már Lorenzo is átlépte. Eközben a hetedik helyért Aleix Espargaro küzdött Cal Crutchlow-val. Ebben a csatában különösen hiányozhatott a Suzukiból néhány lóerő. Marquez egyre nagyobb előnyt motorozott ki az élen, harmadik austini győzelme felé robogva.

orig_7b233d45e7fa7362a045cff36c72b232

Hét körrel a vége előtt még koránt sem volt eldöntve a második hely sorsa. A két Ducati szorosan követte Rossit. Egy körrel később Dovi be is szúrt neki a pálya eleji technikás részen. A hármasból pedig lassacskán két páros lett. Iannone kezdett leszakadni, akire egyre jobban feljött Lorenzo. Három körrel a leintést megelőzően meg is történt az előzés. Marquez előnye a végére fogyott, ám bőven volt miből leadnia, ez nem jelentett rá komoly veszélyt. Dovizioso valószínűleg mindent kifacsart a GP15-ből, hogy Rossinak esélye se legyen visszavenni a második pozíciót. Marquez nagyon magabiztosan nyert, Dovi lett a második, Rossi pedig a harmadik. Lorenzo végül bejött negyediknek, Iannone ötödiknek.



A futam végeredménye:

1.

Marc MARQUEZ

Repsol Honda Team

Honda

43'47.150

2.

Andrea DOVIZIOSO

Ducati Team

Ducati

+2.354

3.

Valentino ROSSI

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+3.120

4.

Jorge LORENZO

Movistar Yamaha MotoGP

Yamaha

+6.682

5.

Andrea IANNONE

Ducati Team

Ducati

+7.584

6.

Bradley SMITH

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

+10.557

7.

Cal CRUTCHLOW

CWM LCR Honda

Honda

+16.967

8.

Aleix ESPARGARO

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+19.025

9.

Maverick VIÑALES

Team SUZUKI ECSTAR

Suzuki

+38.570

10.

Danilo PETRUCCI

Pramac Racing

Ducati

+41.796

11.

Hiroshi AOYAMA

Repsol Honda Team

Honda

+47.199

12.

Hector BARBERA

Avintia Racing

Ducati

+47.339

13.

Nicky HAYDEN

Aspar MotoGP Team

Honda

+56.484

14.

Jack MILLER

CWM LCR Honda

Honda

+56.731

15.

Alvaro BAUTISTA

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

+57.372

16.

Eugene LAVERTY

Aspar MotoGP Team

Honda

+58.898

17.

Loris BAZ

Athinà Forward Racing

Yamaha Forward

+1'08.787

18.

Alex DE ANGELIS

Octo IodaRacing Team

ART

+1'22.236

Nem ért célba:

     
 

Karel ABRAHAM

AB Motoracing

Honda

 
 

Marco MELANDRI

Aprilia Racing Team Gresini

Aprilia

 
 

Yonny HERNANDEZ

Pramac Racing

Ducati

 
 

Mike DI MEGLIO

Avintia Racing

Ducati

 
 

Scott REDDING

EG 0,0 Marc VDS

Honda

 
 

Stefan BRADL

Athinà Forward Racing

Yamaha Forward

 
 

Pol ESPARGARO

Monster Yamaha Tech 3

Yamaha

 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: