DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Honda: Stoner versenyzett volna

Miután Dani Pedrosa bejelentette, hogy alkarproblémái miatt egy időre kiszáll, azonnal felmerült Casey Stoner visszatérése – sőt a jelek szerint az ausztrál vállalta is volna a felkérést...

Dani Pedrosa a múlt vasárnapi katari futam után beszélt először nyíltan arról, hogy már egy éve alkarproblémákkal küzd. Csütörtökön az is kiderült, hogy újra kés alá fekszik, így a következő két világbajnoki fordulót mindenképp kihagyja, tegnap pedig már a műtétre is sor került Madridban – igaz, annak sikeressége csak néhány elteltével derülhet ki. A spanyol motoros első nyilatkozata után azonnal megkezdődtek a találgatások arról, vajon kit ültet a helyére a Repsol Honda, a csapat azonban hamar rövidre zárta a kérdést azzal, hogy két napja máris bejelentette, hogy a HRC tesztpilótai szerepkörét betöltő Hiroshi Aoyamát láthatjuk Marc Marquez mellett versenyezni Amerikában és Argentínában.
 
A legtöbben azt várták, hogy a Honda esetleg korábbi világbajnokát, a munkájukat egyébként szintén tesztversenyzőként segítő Casey Stonert kéri fel a helyettesítésre. A 2012 végén visszavonult klasszis visszatéréséről szóló pletykák számára plusz adalék volt, hogy az ausztrálról nemrég kiderült, júliusban rajthoz áll a legendás suzukai 8 órás versenyen. 2007 és 2011 világbajnokát azonban egyelőre nem láthatjuk ismét a MotoGP-ben, a Stoner hivatalos twitter-oldalán közzétett bejegyzés alapján pedig erre lett volna esély:„Sajnálom, de nem fogok versenyezni a jövő hétvégén Texasban. Megtiszteltetés lett volna Dani Pedrosát helyettesíteni” – olvasható az ex-motoros kiírása.

stoner



Livio Suppo, a Repsol Honda főnöke erre reagálva megerősítette, hogy valóban szóba került Stoner alkalmai visszatérése: „Igen, valóban beszéltünk erről” – idézi szavait a speedweek.com weboldal. „Casey nagyon örült volna ennek, de a helyzet nem volt megfelelő. A szezont egy ötödik hellyel nyitottuk, nem pedig győzelemmel. Ezért jobb, ha inkább koncentráltak maradunk. Tény, hogy nagyszerű lett volna a rajongók számára, de noha Stoner továbbra is segíti a munkánkat, nem ismeri a texasi pályát. A szurkolói nyilván azt várták volna, hogy az elejétől kezdve az élmezőnyben lesz, de nem biztos, hogy megfelelt volna ezeknek a várakozásoknak, mivel a színvonal nagyon magas a MotoGP-ben. Mindenkinek az a legjobb, ha elfelejtjük a visszatérésének a lehetőségét.”

 A német hírportál és az olasz szaksajtó is azon elmélkedik, vajon végül miért nem az ausztrálra esett a HRC választása. A legegybehangzóbb vélemények szerint nem akarták megbontani sem a csapat, sem Marquez nyugalmát egy ekkora szenzációval, amely nyilvánvalóan jóval nagyobb médiaérdeklődést váltott volna ki a soron következő két helyszínen, másrészt pedig egyesek szerint a regnáló világbajnokra sem akartak ezzel extra nyomást helyezni, amikor a katari tapasztalatok alapján a Yamahák és a Ducatik is a tavalyinál nagyobb erőbedobásra késztethetik a fiatal spanyolt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: