DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Motor

Hivatalos: Silverstone rendezi a 2015-ös és 2016-os Brit Nagydíjat

Hamar megszületett a döntés a Brit Nagydíj helyszínét illetően, miután tegnap kiderült, a Donington Park mégsem tudja vállalni az idei verseny megrendezését. Ahogy az várható volt, Silverstone kapta meg, illetve vissza a jogot.

Ráadásul, 2016-ban is ők látják majd vendégül a mezőnyt, ami azt is jelenti, hogy a Circuit of Wales bemutatkozása nem meglepő módon egy évet csúszni fog.

Amikor tavaly bejelentették, hogy a Circuit of Wales hosszútávú szerződést kötött a gyorsasági motoros világbajnokság irányításáért felelős Dornával, talán még a legelvetemültebb forgatókönyvírók sem számítottak ennyi fordulatra a 2015-ös Brit Nagydíjat megelőzően. Kezdődött az egész azzal, hogy az idei rendezvényt a walesi pálya eleve átpasszolta a Donington Parknak, mivel az már akkor is nyilvánvaló vált számukra, hogy az építkezésekkel nem készülnek az augusztusi versenyig. Néhány hete kiderült, hogy a munkálatok tulajdonképpen még meg sem kezdődtek, miután csak egy márciusban sorra kerülő állami vizsgálat után kerülhet sor erre, amely során felmérik az aszfaltcsík építésének hatásait.



Ez az idei hétvégét nem érintette volna, ám nem sokkal később napvilágot látott a hír, miszerint Doningtonban is csúsznak a munkálatok, tegnap pedig végül bejelentették, hogy a MotoGP-futamot legutóbb 2009-ben rendező pálya egészen biztosan nem látja vendégül 2015-ben a három kategória szereplőit. Ezzel erősen kérdésessé vált a Brit Nagydíj sorsa, ám szerencsére hamar tisztázódott a helyzet, és a legkézenfekvőbb megoldás született meg, miszerint a versenynek az előző öt évben otthont adó Silverstone szerezte vissza a rendezési jogot. Ezzel tulajdonképpen megismétlődött ugyanaz, amelyre néhány éve a Formula-1-ben volt példa, amikor a száguldó cirkusz akart átköltözni Doningtonba, kvázi helyet cserélve a motorosokkal, ám végül az F1-esek is maradtak Silverstone-ban. A most kötött megállapodás azonban nem csak az idei szezonra vonatkozik, hanem a 2016-osra is, így az is eldőlt, hogy a Circuit of Wales bemutatkozása – legalább – még egy évvel csúszni fog a tervezetthez képest.

A silvestone-i létesítmény menedzserigazgatója, Patrick Allen így nyilatkozott a bejelentéssel kapcsolatban: „Rengeteg munkát végeztünk el az elmúlt évek során, hogy a MotoGP-rajongók élvezhessek azt, amit Silverstone nyújt, és nagyon rosszul érintette a helyszínt, amikor tavaly ősszel elvesztette a rendezési jogot” – idézi szavait a crash.net. „Örültem a lehetőségnek, amikor nemrég találkozhattam a Dornával és a Circuit of Wales képviselőivel, hogy találjunk megoldást arra, hogy az Egyesült Királyságban és Silverstone-ban tartsuk a MotoGP-t. A kétkerekű versenyek legalább annyira részei Silverstone örökségének, mint a négykerekűek, és természetesen rendkívül örülök, hogy bejelenthetem, hogy 2015-ben is itt rendezik mind az F1-es, mind a MotoGP nagydíjat” – mondta el Allen, aki azt is hozzátette, hogy hamarosan igyekeznek kidolgozni egy hasonló családbarát jegyrendszert a motorsport-rajongók számára is, mint amilyet a Forma-1 esetén már életbe léptettek. 

Természetesen a Circuit of Wales képviseletében Michael Carrick nem felejtett el köszönetet mondani Silverstone-nak a megoldásért: „Örömmel jelentjük be, hogy sikerült megállapodnunk Silverstone-nal abban, hogy ők rendezzék 2015-ben és 2016-ban a MotoGP brit fordulóját. Szeretnénk köszönetet mondani a silverstone-i pálya új menedzsmentjének, a Dornánál lévő partnereinknek, valamint azoknak a befektetőinknek, akik gyorsan segítettek a 2015-ös eseményt illetően, amikor világossá vált, hogy nem tudjuk tartani a Doningtonnal kötött szerződésünket. Örülünk, hogy biztosítani tudtuk a rendezvény jövőjét a következő két évre, amíg a walesi pályánk építés alatt áll” – fogalmazott Carrick, aki ismételten elmondta, hogy a márciusi vizsgálat után reményeik szerint valóban megkezdődhetnek a munkálatok a helyszínen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: