DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Amerikába ment, legenda lett - Exkluzív interjú Chad Reeddel

Ausztráliában kezdett motorozni, Európában vált ismertté, de Amerika tette legendává - a kegumsi MXoN-en a verseny egyik legnagyobb sztárjával, Chad Reeddel beszélgettünk, aki számára egy nagy bukással zárult a Nemzetek Motokrossza.

A számos motokrossz és szuperkrossz bajnoki címmel rendelkező, s érdemei elismeréséül 2011-ben magasrangú állami kitüntetésben részesített Chad Reed az ausztrál csapat tagjaként ellátogatott a hétvégi Nemzetek Motokrosszára, a lettországi Kegumsba. A verseny egyik legnagyobb csillaga számára nem úgy végződött a hétvége, mint tervezte: a legfontosabb, harmadik A-döntő rajtjánál egy riválisa ugyanis elesett előtte, neki pedig esélye sem volt kikerülni, és hatalmasat bukott. Az orvosok azonnal odasiettek a Monster sztárjához, de szerencsére végül, még ha sántikálva is, de saját lábán tudta elhagyni a helyszínt.

Talán senki mást övezett akkora médiaérdeklődés az MXoN-en, mint az elmúlt években már saját csapatával versenyző Reedet, akit a Formula.hu-nak a péntek esti médiavacsorán sikerült meginterjúvolnia. Az ausztrál sztárral karrierje legfontosabb állomásairól, és néhány egyéb érdekességről beszélgettünk, többek közt az is kiderült, milyen kapcsolatban áll a vele egy faluból származó kétszeres MotoGP-világbajnokkal, Casey Stonerrel.

Ausztráliából Európába jöttél 2001-ben, de egyetlen év után Amerikában folytattad karriered. Miért váltottál ilyen gyorsan?

Tulajdonképpen mindig az volt a célom, hogy Amerikában versenyezzek, a szuperkrosszban akartam szerepelni. A motokrossz is fontos számomra, de a szuperkrossz volt az első számú célom. Bár szeretem Európát, azért jöttem ide, hogy szert tegyek némi ismertségre, és ezzel eljuthassak az USA-ba.

 



Első amerikai éveidben hatalmas csatákat vívtál Ricky Carmichaellel. Ő volt a legnagyobb ellenfeled karriered során?

Igen, Ricky volt a legkeményebb riválisom, esténként sokszor ő járt a fejemben, azon gondolkodtam, hogyan tudnék jobb lenni nála, az tartotta fenn a motivációmat, hogy őt próbáltam elkapni. Szóval úgy gondolom, hogy nagyon sokat köszönhetek neki, egész évben éjt nappallá téve dolgoztam, hogy megpróbáljak a lehető legjobb lenni, és így legyőzhessem őt. Szórakoztató időszak volt, és hosszú évek elteltével is hiányzik, hogy ellene versenyezzek.

Minek köszönheted, hogy azonnal sikeres tudtál lenni Amerikában?

Otthon érzem a szuperkrosszban, bár a versenyzés nem könnyű, a megfelelő sebesség, ritmus és technika megtalálása megkönnyítheti. Jó csapatokkal dolgozhattam, jó motorjaim voltak, a legjobbat akartam kihozni magamból, a siker pedig nem maradt el.

Három évvel ezelőtt megalapítottad saját csapatod, a TwoTwo Motorsports nevű istállót. Miért döntöttél úgy, hogy belevágsz a csapatvezetésbe?

Ekkoriban karrierem egy olyan pontján jártam, amikor motivációra volt szükségem, új szenvedélyt kellett találnom, és egy saját istálló alapítása alkalmas volt erre. Szeretek a csapattal és a személyzettel együtt dolgozni, a gyártóval együtt próbálunk egyre jobbá és erősebbé válni.

Bár a motorozás a fő profilod, négy keréken is rajthoz álltál már...

Igen, kipróbáltam magam a NASCAR-ban, három versenyen vettem részt, ami nagyon szórakoztató volt számomra. Persze a legnagyobb szenvedélyem mindörökre a krossz marad, szóval ezt szeretném minél többet csinálni.

 

Ugyanabból a faluból származol, mint a MotoGP-től tavalyelőtt visszavonult Casey Stoner. Milyen kapcsolatban vagytok egymással?

Jól ismerem őt, egy helyen nőttünk fel. Ő egészen más jellem, roppant tehetséges, de nem szereti a médiát, nem szereti az emberek közelségét. Persze borzalmasan szeret motorozni, de úgy gondolom, hogy a körítés túl sok volt neki, amit már nem tudott vállalni. Kár érte, jobb lenne, ha még versenyezne...

Mennyi időt töltötök együtt?

Nem túl sokat, de természetesen a barátomnak tartom őt. Szerettem nézni a versenyeit, szurkoltam neki, és nagyon sajnálom, hogy már nem versenyez.

Jártál már Magyarországon?

Még nem, de nagyon jó helynek tűnik, a családommal egyszer talán ellátogatunk oda.

 

Az MXoN vasárnapi döntőinek részletes beszámolója, benne az ausztrál csapat szereplésével, itt olvasható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: