DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
20:30

Norris jön fel másodiknak, Bottas pedig harmadiknak, szintén lágy abroncsokon már.

Ezzel itt köszönjük is a figyelmet, de mára még nincs vége a programnak, hiszen 23 órakor jön a második szabadedzés, amely ráadásul másfél órás lesz, s Austinhoz hasonlóan a Pirelli 2023-as abroncsainak teszteléséről szól majd.

Mutatjuk tehát a végeredményt: kettős Ferrari-vezetés az azonos időt futó Red Bullok előtt, mögöttük pedig eléggé változatos a kép.

De Vries köszönte meg rádión az elmúlt éveket a Mercedesnek. Jövőre ugyebár már az AlphaTaurinál fog szerepelni a holland.

És ezzel vége is az FP1-nek: nem indítják már újra az edzést.

Nagyon nem volt jó edzésük a beugró újoncoknak, Fittipaldi és Doohan után Lawsonnak is gondjai támadtak. Konkrétan már lángnyelvek is fölcsaptak a bal első féknél.

Újabb gondok: Lawson állt félre a stadionszekcióban - ismét piros zászló! Füstölög rendesen a bal első fék az AlphaTaurin...

Jön az utolsó öt perc az első edzésen, továbbra is Sainz vezet Leclerc, Perez és Verstappen előtt.

Az imént volt pár pillanatig sárga zászló: a visszajátszásból kiderült, hogy Lawson fékezte el magát. Verstappen pedig közben megint majdnem megforgott, de ezúttal megfogta a kitörni induló hátulját az RB18-asnak!

Változatos amúgy a top 10 a Ferrarik és a Red Bullok mögött: Hamilton, Alonso, Bottas, Norris, Gasly és Vettel révén egy-egy Mercedes, Alpine, Alfa Romeo, McLaren, AlphaTauri és Aston Martin a mezőny első felében.

Mi a helyzet az újoncokkal? Az utolsó öt helyen sorakoznak, a legjobb közülük Lawson az AlphaTaurival. Doohan számára viszont Fittipaldihoz hasonlóan véget érhetett a körözés: az autója szétkapott állapotban az Alpine garázsában, neki is erőforrás-problémái lehetnek.

Nem sokat beszéltünk eddig a Mercedesekről, de most Hamilton bejött ötödiknek, méghozzá mindössze 142 ezredes hátránnyal. Nagyon szoros amúgy az eleje, a hatodik Alonso két, a nyolcadik Norris bő négy tizeden belül.

A Haas megerősítette közben, hogy az erőforrással adódtak gondjai Fittipaldinak néhány perce, ami miatt idejekorán véget ért az edzése.

A nap pillanata eddig. 

Már újra is indult az edzés, amiből 17 perc van még hátra. A megszakítás előtt jöttek fel a 3-4. helyre a Red Bullok - méghozzá ezredre azonos idővel! Perez és Verstappen hátránya 120 ezred Sainzcal szemben.

A bokszból kijövet kérte azonnali félreállásra Fittipaldit a csapata. A visszajátszás alapján némi füstöt eregetett a Haas.

És még el is kiabáltuk: Fittipaldi alatt állt le a Haas az első kanyarkombináció kijárati szakaszán - piros zászló!

Zhounak is problémái vannak: a bokszkijáratnál állva jelentette, hogy nem tud felváltani. Most tolják vissza a bokszutcába az Alfa Romeóját. Nem lehet azt mondani, hogy problémamentes első edzés lenne, az egyszer biztos!

Sainz közben az élen, így most a két Ferrari vezeti az edzést Alonso és Norris előtt.

"Nem tudtam korrigálni, nagyon kevés volt a tapadás" - jelentette a holland.

Verstappen lila szektorral indított, aztán viszont elúszott alatta az autó és bemutatott egy megforgást a Red Bull-os!

Alonso a második helyen! Perez viszont csak a negyedik, még Norristól is elmaradt két századmásodperccel.

Fiatalok és újoncok mindenhol:

Tényleg vannak problémák: a McLaren már jelentette is, hogy vizsgálnak valamit Ricciardo autóján, de a Haas is közölte, hogy egy padlólemez-rögzítőt kell javítaniuk Fittipaldi gépén.

Azért jegyezzük meg, hogy Leclerc egyből a lágy gumikat rakta fel - ahogy Schumacher is, aki felugrott a második pozícióba a ferraris mögé a Haasszal.

Teljes az eredménylista, Leclerc is feliratkozott rá: méghozzá rögtön az első helyre, több mint hét tizedet adva Verstappennek.

Bár az autóba ülésre várnia kell még, Russell rajta tartja a szemét az eseményeken a Mercedes garázsában:

Az F1 TV tudósítója szerint Perez autóján is van mit javítani, sérült ugyanis a mexikói karosszériája.

Több helyen is problémák: Ricciardo az imént a fékekre panaszkodott, Jack Doohan pedig arra, hogy elment a hajtás, vissza is hívta a bokszba az ausztrált az Alpine.

Sainz viszont feljött közben harmadiknak, lemaradása fél másodperc Verstappenhez képest. A csapattárs Leclerc az egyetlen, aki még nem futott mért időt.

Máris megszülethetett a hétvége rádiózása: Sainzt figyelmeztették, hogy De Vries érkezik mögötte - a spanyol viszont "debrisnek", azaz törmeléknek értette a holland nevét. Pedig jobb, ha megszokja, jövőre ugyanis már állandó résztvevője lesz a hétvégéknek!

Verstappen 1:22,291-re javított menet közben, Perez mögötte a második 1:22,673-as idővel. Bottas, Gasly, Sainz a sorrend a 3-5. helyeken pillanatnyilag.

Említsük meg azt is, kiknek a helyén szerepelnek a fiatalok: De Vries Russell, Sargeant Albon, Lawson Tsunoda, Fittipaldi Magnussen, Doohan pedig Ocon autóját kapta meg erre az órára.

Érkeznek az első mért körök is, jelenleg Verstappen vezet 1:22,779-es idővel, aki aranyszínű sisakban fog szerepelni a hétvégén.

Nem indul jól Leclerc hétvégéje: rádión jelentette neki a csapat, hogy szerintük defektje van. Ki is jött a bokszba a monacói. Liam Lawson pedig azt üzeni, hogy elszálltak a fékjeik - nem először van ezzel gondja az AlphaTaurinak az utóbbi versenyeken...

Pályán a hazai hős, Sergio Perez is, aki elképesztő üdvrivalgást kapott a lelátókról, amelyek már most, pénteken is kis híján tömve vannak.

Zöldre váltott a bokszvégi lámpa, Sebastian Vettel vezetésével máris többen a pályán. Remélhetőleg az átlagosnál akciódúsabb edzésben lesz részünk, elvégre a későbbi FP2-t ismét a Pirelli 2023-as abroncsainak tesztelésére fordítják majd.

A nap legfontosabb híre persze a pályán kívül történt (egyelőre): bejelentették a Red Bull és az Aston Martin büntetéseit a költséglimittel kapcsolatos kihágások ügyében. Sőt, Christian Horner már reagált is minderre egy rendkívüli sajtótájékoztatón.

Amelyen ismét több szokatlan név autóba ül majd: a jövőre már az AlphaTaurinál szereplő Nyck de Vries a Mercedesnél, Liam Lawson az AlphaTaurinál, Logan Sargeant jövő évi csapatánál, a Williamsnél, Pietro Fittipaldi a Haasnál, Jack Doohan pedig az Alpine-nál kap lehetőséget - utóbbi az, akinek ténylegesen ez lesz a debütálása F1-es nagydíjhétvége keretein belül.

Köszöntünk mindenkit, máris itt az újabb Formula-1-es versenyhétvége: a helyszín Mexikóváros, perceken belül pedig kezdődik az első szabadedzés.