DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
20:07

Újabb autó állt le a pályán! Daniel Ricciardo autója a legrosszabb helyen állt le, a bokszbejárat előtt, ameddig már nem tudott elgurulni.

Élő közvetítésünk búcsúzik – de rövidesen érkeznek a hírek a pilótáktól, csapatoktól!

Így a végére még egy híradás a stewardoktól: Sainz, Perez és Magnussen vizsgálat alatt, mert a végén nem lassítottak eléggé a sárga zászló közben.

A futam végeredménye:

Sainz a dobogón, a pole-pozíciós Perez csak negyedik – más lehetett volna a verseny, ha nem jön számára olyan rosszkor a biztonsági autót. A csendes ötödik Russell mögött Ocon és Norris hatalmas harcban meccselte le a hatodik helyet, egy tized volt csak a különbség.

A célegyenesben nyílik a DRS, a különbség 0,549 másodperc, de Verstappen nyeri a Szaúd-arábiai Nagydíjat!

Az utolsó kör kezdetén Leclerc fél másodpercre Verstappentől! Lesz lehetőség?

Az utolsó két helyen levő Stroll és Albon ütköztek össze, ezért volt a sárga zászló.

Az utolsó körben Leclerc-é a leggyorsabb kör, de rövid időre sárga zászló volt az 1-es kanyarban, ezért ezúttal nem próbálkozhatott.

A 47. körben Verstappen átvette és meg is tartotta a vezetést, most Leclerc az üldöző.

Verstappen, aki arra játszott, hogy a DRS-vonalnál hátrébb legyen, elfékezte abroncsait, de a következő körben máris új támadást indít.

Hatalmas csata az élen, kétszer váltottak pozíciót, továbbra is Leclerc vezet!

Magnussen és Hamilton a 11-12. helyre tértek vissza, de friss abroncson jó pár előzés vár rájuk, fél-egy másodperccel gyorsabbak a körülöttük levőknél.

Az élen Leclerc és Verstappen egy másodpercen belül, támadási közelségben a holland.

Szabad az út az utolsó 10 körre, Hamilton gyorsan teljesítette kiállását – az utolsó versenyző, aki bokszban járt. A brit viszont a bokszbezárásos mizéria miatt csak Magnussen mögé tért vissza.

Alonso is a bokszbejáratnál állt le végleg, ezért bezárt a bokszutca a VSC-fázis alatt. Hamilton nem tudott kiállni a kerékcserére.

Bottas a bokszban is marad, technikai hiba miatt vége a versenyének. Perceken belül három kiesés!

Virtuális biztonsági autót is elrendelnek, többen jönnek a bokszba, köztük Bottas és Magnussen.

Közvetlenül az előzés után Alonso autója lelassult. Nincs motorerő, jelentette a spanyol, aki sorban veszti a pozíciókat.

A dán azért lassabb, mint az üldözők: DRS segítségével Alonso átvette tőle a hetedik helyet. Magnussen azonban tapadt az Alpine-ra és visszaelőzte őt!

Hamilton már több mint 30 kört teljesített a kemény gumikeveréken. A hétszeres bajnok a senki földjén a hatodik helyen, 6 másodperccel Russell mögött, 4-gyel Magnussen előtt, aki szintén bírja a kemény abroncsokon.

Hol Verstappené, hol Leclerc-é a leggyorsabb kör, most épp a monacóié 1:32,711-gyel. 1,6 másodperc a különbség a két autó közt.

Zhou büntetést kapott azért, mert nem töltötte le büntetését: a kerékcseréje után nem állt még 5 másodpercig, ezért bokszutca-áthajtásra ítélték a stewardok. A kínai így vissza is esett az utolsó helyre.

„Leclerc átlépte a fehér vonalat a bokszbejáraton” – jelentette Verstappen, aki szerint ellenfele szabálytalanságot követett el.

Most már az üldöző Verstappené a legjobb kör, 1:33,301, de csak tizedekkel.

Egy körrel később Hamilton sikerrel jár. A hatodik helyen áll, azaz az első négyest már a két Mercedes követi.

Hamilton Magnussen pozíciójára pályázik, de az idei Haas nem könnyű ellenfél: előzést és visszaelőzést láthattunk.

1:34,075, majd 1:33,459 – Leclerc-é kétszer is az eddigi leggyorsabb kör. Egy, majd két tizedet adott Verstappennek, lassan növeli előnyét.

Perez az iménti történések miatt – már az újraindítás után – visszaengedte maga elé Sainzt, így ismét két Ferrari az első háromban.

Újraindítás a 21. körben, Leclerc kiválóan időzített, megtartotta a vezetést.

Sainz és Perez egyszerre érkeztek meg a SC-vonalhoz a bokszban és a pályán, a spanyol szerint neki járt volna a pozíció. A versenyirányítás is vizsgálja az esetet. A visszajátszás szerint Sainz érte el előbb a vonalat.

Leclerc vezet Verstappen előtt, a szörnyen peches Perez a harmadik helyre esett vissza. Sainz és Russell követi őket, majd Magnussen és Hamilton párosa, akik nem álltak ki – mivel ők keményen rajtoltak.

A tegnapi eset után Latifi ma is falnak csapta a Williamst! Biztonsági autó, ami Pereznek jön rosszul, miután a két Ferrari és Verstappen is kiállt.

A 15. kör végén Perez az élmezőnyből elsőként a bokszban, keményet kapott. Úgy néz ki, a Ferrari beugrasztotta a Red Bullt, hiszen Leclerc-nek az imént elévágást emlegettek és a bokszban is készülődtek, de monacói végül nem állt ki.

Hamilton Gaslyt megelőzve átvette a már pontot érő 10. helyet, Bottas pedig Ocont megelőzte, így (legalábbis egy darabig) nem látunk több Alpine-kakaskodást.

Büntetés Zhounak. A rajtincidens után a kínai öt helyet javítva máris felkapaszkodott a 13. helyig, de Albonnal csatázva előnyt szerzett az 1-es kanyar levágásával, ami 5 másodperc időbüntetést ér.

Az Alpine-ok korábbi csatája Alonso szemszögéből. Miután Bottast kicsit lerázták, Ocon megint megtámadta a spanyolt és újra elrontotta az 1-es kanyart…

Hamilton első előzése a futamon: a 12. pozíciót átvette Sainztól. Korábban Zhou bakija miatt nyert egy helyet, Ricciardo pedig kiállt előle kerékcserére.

Ocon visszatámadt és az 1-es kanyart átvágva előzte meg Alonsót. Egy kör után visszaengedte a csapattársat, de ezzel csaknem Bottasszal szemben is bukott egy helyet, aki utolérte őket.

Három körön át figyelhettük a háza csatát, végül Alonso sikerrel járt az 1-es kanyarban.

Egy körrel később Ocon szintén védekezik az egyenes végén. Ez a csatározás az Alpine-nak tesz rosszat – Russell könnyebben le tudja szakítani őket.

A hatodiknak visszaeső Ocont Alonso is utolérte, a francia azonban nagyon vehemensen zárta az ajtót a célegyenesben, nagy ütközés is lehetett volna belőle.

Az 5. kör kezdetén Perez, Leclerc, Verstappen, Sainz és Russell az első öt helyen – a brit megelőzte Ocont.

A rajtról már meg is érkezett az első fotó: 

Zhou esett vissza rengeteg pozíciót a 12. rajthelyről, lassan indult el, majd az 1-es kanyarban fokozatban ragadt. Ugyanaz a hiba, mint Bahreinben, jelentette a csapatrádióban.

Relatív nyugodt volt az első kör, Gasly viszont két helyet is bukott, előbb Magnussen, majd Norris előzte az egyedüli AlphaTaurit.

A rajt után Perez vezet, Verstappen átvett egy helyet, már harmadik!

Szinte mindenki közepes keveréken rajtol: Magnussen, Hamilton és Hülkenberg egyedül keményen.

Az egyik legnehezebb napja Kevin Magnussennek lesz, akinek a tegnapi időmérőt nagyon megsínylették nyakizmai. Még mindig csak 3 hét telt el azóta, hogy a dán megtudta, visszatér az F1-be, nem volt ideje az extra nyakedzésekre, ami elengedhetetlen a királykategóriában.

Egy számunkra fontos jubileumról is meg kell emlékezni. Dzsiddában tartózkodik a Formula.hu újságírója, Mészáros Sándor, aki pontosan 100. nagydíján vesz részt Szaúd-Arábiában, ahonnan elsőkézből szolgáltatja az infókat a szerkesztőségnek.

Tsunoda mellett a másik hiányzó Schumacher időmérős balesete után. A német nem sérült meg ijesztő Q2-es bukásában, amelyről azóta kiderült, hogy 33G erejű volt, a csapat azonban úgy döntött, nem építi újjá az autót, mert azzal az Ausztrál Nagydíjra túl kevés pótalkatrészük maradt volna.

Schumacher ma feltűnt a paddockban, ahol elmondta, teljesen készen állna a versenyzésre, de az alkatrészek menedzselése az elsődleges.

A rajtsorrend Perez és Leclerc, Sainz és Verstappen, Ocon és Russell az első három sorban. Ricciardót három hellyel hátrasorolták feltartás miatt. A teljes rajtsorrend itt található.

Carlos Sainznak ugyancsak problémái voltak, fél órán át nagy volt a nyüzsgés az 55-ös Ferrari körül, de a gondot elhárították, így a spanyol felállhat a harmadik rajtkockába.

Rövidesen rajtol a második Szaúd-arábiai Nagydíj! Úgy néz ki, csupán 18 autóval, mivel Yuki Tsunoda – aki időmérős problémája miatt csak az utolsó rajtkockában sorakozhatott volna fel – már kivezető körén megállt a pályán, majd kiszállt az autóból, az AlphaTauri pedig azóta megerősítette, nem is rajtol el. Kár a Bahreinben jól szereplő japánért!