DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
15:30

Bottas 1:04,724-et futott a közepeseken, amire a mérnöke úgy reagált, ez a gumi veszélyes a továbbutásukra nézve. A lágyakon kell mindenkinek mért kört teljesítenie, különben akár az élmezőnyből is kieshet valaki.

Verstappen idejével senki sem tudott mit kezdeni, Bottas pedig megelőzte Hamiltont! Ne feledjük, neki rajtbüntetése lesz. Ez volt a Stájer Nagydíj időmérője, pillanatokon belül érkezik az összefoglalónk. Köszönjük a figyelmet!

q32

Vége a Q3-nak, Hamilton már tuti nem javít, maximum második lesz!

Hamilton teljesen más ütemben fut köröket, mint bárki más, ő már a másodikat teljesítette. De hiába futott lila harmadik szektort, Verstappen űridejével ő sem tudott mit kezdeni. Így állunk 3 perccel a vége előtt:

q31

Verstappen izmos körrel nyitott, 1:03,841 a mérce. Ki tud még 1:04 alá menni?

Már el is kezdődött a Q3, Hamilton egyedül tartózkodik a pályán, és egy 1:04,205-ös körrel nyit.

Meg kell említenünk Russellt, aki szintén kiváló kört teljesítve mindössze 8 ezredmásodpercre volt a továbbjutástól. Pozitívum, hogy így szabadon választhat gumit a holnapi rajtra.

Óriási utolsó perceket követően véget ért a Q2. Perez ugrott az élre, Norris óriásit ment a McLarennel, Hamilton pedig taktikai előnyt élvezhet holnap, mivel közepeseken futotta a legjobb idejét. A kiesők: Russell, Sainz, Ricciardo, Vettel, Giovinazzi.

fp2-felido2

Hamilton a közepeseken kockázatott, és egyelőre úgy tűnik, bejött neki. Egy erős harmadik szektorral 83 ezredmásodpercre megközelítette Gasly idejét, de még így is csak az ötödik. Senki sincs biztonságban.

Így áll a Q2 5 perccel a vége előtt. Nagyon szoros!

fp2-felido

Gasly óriási kört rakott össze lágyakon, 1:04,429-cel mindenkit maga mögé utasított! Kellenek azok a lágyak mindenkinek.

Verstappen 1:04,540-et ment közepeseken, de a továbbjutást tekintve ez sem tuti idő. A körét viszont lehet elveszik pályaelhagyás miatt, az utolsó kanyart kicentizte a holland. Közben Hamilton elfékezte a saját körén az egyik kanyart.

Közben kezdődik a Q2, Bottas rögtön kihajt egy közepes keverékkel.

Idén talán még egyszer sem volt ennyire szoros a helyzet: a Q1 első tíz pilótája négy tizedmásodpercen belül végzett! A Q2-ben nehéz dolga lesz a középmezőnynek.

Leng a kockás zászló, záporoznak a jobbnál jobb körök! Verstappen, Bottas, Norris az első három, ők egy tizedmásodpercen belül végeztek. Ricciardo megúszta a 15. pozícióban, Latifi köre azonban nem volt elég. A kiesőket ő vezeti, mögötte Ocon, Raikkönen, Schumacher és Mazepin is búcsúzik. Ennyi volt a Q1.

Óriási a helyezkedés a pályán, másfél perccel a vége előtt csak az első négy pilóta, illetve a kilencedik helyen álló Latifi nincs felvezető körön.

Négy perc van még hátra. Aki nagy bajban van, az a 15. helyen álló Ricciardo, aki századokra van a kieséstől. Közel 9 tizedmásodperces a hátránya Norrishoz képest.

Mostanra mindenki futott legalább egy kört. Egyelőre nagyobb meglepetés nem történt, de Norris tavalyhoz képest idén is jó formában vezet. A McLaren britje az élen álló Verstappen, Bottas páros mögött egy tizedmásodpercre tanyázik a harmadik pozícióban. A kiesők között jelenleg a két Haas, a két Alfa Romeo és Russell.

Eddig a kiscsapatok birtokolták a pályát, de érkezik a középmezőny. Közben egyébként 55 fok fölé emelkedett a pálya hőmérséklete, ami az egész hétvége eddigi legmagasabb értéke.

Kinyílt a bokszutca, kezdődhet a Q1!

A hétvégre jósolt esőnek továbbra sincs nyoma, a következő egy óra jó eséllyel csapadék nélkül zajlik le.

E4z0i4gXwAAEgK0

Verstappen reakciógyakorlatokkal melegít az időmérőre.

A mai nap eddigi legfontosabb híréről remélhetőleg senki sem marad le: 2023-tól új helyszín ad otthont az Orosz Nagydíjnak.

A péntek a Red Bull fölényéről szólt, mindkért szabadedzésen Verstappen bizonyult a legjobbnak, ám szombat délre a Mercedes rákapcsolt, és Hamilton révén megszerezte a harmadik szabadedzés első helyét. A két élcsapat között hajszálnyinak tűnik a különbség, nagyobb összeget egyik csapat mai győzelmére sem tennénk fel. Aki biztosan nem a ma megszerzett rajtpozíciójából indul, az Bottas: a finn tegnapi bokszutcai megpördülése egy háromhelyes büntetést ért az FIA részéről.

A középmezőnyből egyelőre az AlphaTauri magasodik ki, különösen Gasly van jó formában. Rájuk is érdemes lesz figyelni.

Üdvözöljük olvasóinkat a Stájer Nagydíj időmérő edzésének közvetítésén! A kezdésig még van 30 percünk, így mindjárt átvesszük röviden, mi történt eddig Ausztriában.