DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
08:01

Vettel a 16. helyen van a kerékcseréket követően.

Mi ezzel a képpel zárjuk közvetítésünket, hamarosan jövünk az összefoglalóval és a nyilatkozatokkal.

Bottas megőrizte a második helyet, Verstappen a harmadik, Ricciardo a negyedik, Raikkönen az ötödik, Vettel pedig a hatodik. Pontot szerez még Perez, Grosjean, Ocon és Sainz.

Vége! Hamilton nyeri a Japán Nagydíjat!

Utolsó kör, Verstappen még egyszer visszaért Bottas mögé, a legvégén jöhet a csattanó?

Hamilton elszórakoztatja magát, újabb leggyorsabb kört fut.

Sainz meg is oldja, ő a tizedik, Gasly csak a tizenegyedik, így nem szerez pontot a Toro Rosso-Honda.

Az utolsó pontszerző helyért pedig közben Sainz támadja Gaslyt.

Nem, itt már nincs miért izgulni, Verstappen jelenti, hogy  gond van a motorral - még három kört kell kibírnia.

Hoppá, Bottas elfékezte a sikánt, még egy esély Verstappen előtt?

Verstappen alighanem elengedte a dolgot, kapott újabb nyolc tizedet és már csak hat kör van hátra, innen már bravúr lenne az előzés a részéről.

Hamilton egy újabb leggyorsabb körrel nyomatékosította, hogy nem lehet elvenni tőle ezt a győzelmet - sorozatbam negyedik sikerét húzhatja be és 67 pontra növelheti előnyét a tabellán.

Hát Alonso ezzel lehet, hogy eldöntötte a második hely sorsát, Verstappen továbbra is másfél másodpercre van Bottastól, pedig az eset előtt már ott volt a hátsó szárnyán.

Hamilton magánya...

Alonso feltartotta Verstappent, így fellélegezhetett Bottas.

Tegyük hozzá, hogy Bottas vagy feltartja most Verstappent, vagy Hamilton lépett oda, mert két másodpercet visszakapott a holland a brittől.

Verstappen támadja Bottast, egy másodpercen belülre került. Mi van a Mercedesszel?

Leclerc feladja a futamot: valami eltört az autóban, a monacói félreáll és jelenti a rádión, hogy mi történt.

Hülkenberg közben feladja, beáll a bokszba és kiszáll az autóból.

Na, most már lassan komolyan kell venni Verstappent: 7 másodperc alatt van a hátránya Hamiltonhoz képest és csak 2,4-gyel van elmaradva Bottastól.

Verstappen már kilenc másodpercen belül. Hamilton közben a mérnökét faggatja: "Mi van, szünetre mentél? Egy ideje nem mondasz már semmit..."

A Red Bullok közben gyorsabbak valamelyest a Mercedeseknél, Verstappen négy másodpercre megközelítette Bottast és tízre van Hamiltontól - persze még így is jó helyzetben van a világbajnok istálló, de az előny egy része elfogyott.

Gasly közben ismét bizonyít, megelőzte Leclerc-t is és ismét feljött a pontszerzők közé, míg Vettel már Grosjean előtt, a hatodik pozícióban.

Fernando Alonso közben 16632. F1-es versenykörét teljesítette, így már csak Michael Schumacher van előtte ezen a listán.

Nincs kérdés ezen a futamon, a Spoon hivatalosan is közkedvelt előzési pont lett, gyakorlatilag több helycsere történt ott, mint a sikánban.

Vettel Perezt is "megette" és már hetedik, Grosjean van előtte szűk két másodperccel, majd Raikkönen fórja már fél perc az említettek előtt.

Ez azért kemény volt:

Ocon is megelőzi Leclerc-t, a monacói a használt gumijain nem nagyon tud védekezni.

Akcióból nincs hiány: Grosjean, Perez és Leclerc egymás mellett fordult el az egyes kanyarban, Vettel pedig látványos megmozdulással előzte meg jövő évi csapattársát, sőt, Esteban Ocont is.

Leclerc meglepte Hülkenberget és szép manőverrel megelőzte, ezzel feljött a tizedik helyre, sőt, a németet a lesből támadó Perez is átugrotta.

A harmadik Verstappen már 15 másodpercre van Hamiltontól, nincs veszélyben a Mercedes sikere - Verstappen és Ricciardo van közel egymáshoz, két másodpercen belül.

Hamilton továbbra is panaszkodik a motorra és a sebességváltásra. Közben Vettel a bokszban.

A Mercedes Bottast hozta előbb a bokszba, de hiába a lila szektorok a finntől, az egy körrel később érkező Hamilton előnye túl nagy volt, a brit visszajött az élre.

Ricciardo is megjárta a bokszutcát, Verstappen mögé, Raikkönen elé jött vissza - Mercedes 1-2 és Red Bull 3-4, Ferrari-betli.

Verstappen és Vettel ütközését versenybalesetnek minősítették, Alonso és Stroll viszont begyűjtött öt-öt másodpercet jogosulatlan előnyszerzésért.

Pierre Gasly kőkeményen védekezik Raikkönen ellen, a fiatal kitesz magáért és ezzel el is intézte Verstappennek, hogy a finn elé jöhessen vissza - letöltötte a büntetését, azzal már nem kell foglalkoznia. Nem mellesleg a Honda-motor is bizonyít...

Verstappen a bokszban, az ötödik helyre, Grosjean mögé tért vissza.

Hamiltoné a leggyorsabb kör, 4,5 másodperc a világbajnok előnye, aki a mögötte zajló események miatt abszolút nyugodtan futhatja a maga versenyét.

Raikkönen is zárkózik, Ocont megelőzve a nyolcadik.

Vettel megelőzte Alonsót is és a 12. helyre jött fel.

Raikkönen nem is nagyon tudja tartani a lépést, már hat másodperccel leszakadt Verstappentől és csak néggyel volt Ricciardo előtt, amikor a Ferrari kihozta a bokszba - a finn a közepes gumikat kapta meg ls a tizedik helyre jött vissza.

Raikkönen panaszkodik h nem jó az autója, még a Verstappennel történt ütközés eredménye ez.

Vettel közben kapaszkodik felfelé a mezőny végéről, most előzte meg Leclerc-t és a 14. helynél tart.

Így bújt ki Gasly mögül Ricciardo:

Ricciardo folytatja, meglett neki Gasly, majd nem sokkal később Grosjean is és már ötödik, 7,5 másodperccel van Raikkönen mögött.

Hamilton panaszkodik a motorkihagyásokra, nincs minden rendben a Mercedesszel.

A Mercedesek közben drámamentesen haladnak elöl - Hamilton 2,5 másodperccel vezet Bottas előtt, aki további 3,5-lel van Verstappen előtt.

Ricciardo közben támad és már a hetedik helyen jár, Pierre Gasly mögé érkezett meg éppen.

Érdekes, hogy egy rádióüzenetet sem hallhattunk még az esetről...

De Vettel miért csinálta ezt? Verstappennek előtte volt egy ötmásodperces büntetése, a német szuperlágy gumikon volt, ez kissé feleslegesen veszélyes manővernek tűnik ismét...

Az eset:

Ericsson saját csapattársának, Leclerc-nek ment neki, mi van itt?

Itt nem igazán hibáztatható Verstappen, Vettel olyan helyen szúrt be mellé, ahol nem nagyon fértek el ketten, Vettel volt belül és nekicsúszott a hollandnak. Ő járt pórul, jelenleg utolsó...

VETTEL NEKIMEGY VERSTAPPENNEK, összeakadtak, a német megpördült, megsérült az autója és visszaesett a 19. helyre. Ennyi volt?

A biztonsági autó eltűnt, Hamilton ismét elnyúlt a mezőny elől.

A holland büntetése miatt egyébként Vettel virtuálisan már harmadik és nem nő a hátránya a Mercedesekhez képest, hiszen a biztonsági autó mögött köröz a mezőny.

Verstappen visszatérése:

Magnussentől ez megint elképesztő volt:

Ahogy arra számítani lehetett, szabálytalan visszatérésért ötmásodperces büntetést kapott a harmadik helyen álló Max Verstappen!

"Magnussen hülye és hülye is marad, ez tény" - kommentálta a dán érthetetlen manőverét Leclerc, akinek emiatt ki kellett jönnie a bokszba.

Biztonsági autó közben! Ennyit a különbségekről - Magnussen defektje miatt karosszéria-elemek is bőven vannak a pályán. Na, ki jön a bokszba?

Hamilton közben állva hagyta a mezőnyt: már bő négy másodperccel vezet Bottas előtt, Verstappen 6,5-re, Vettel pedig 11-re van jelenleg.

A rajt:

Ricciardo közben már Hartley-t támadja, aki visszaesett a tizedik helyre.

Hóóó, Magnussen őrült módon védekezett Leclerc ellen, már-már szabálytalanul, de ő járt pórul, mert az ő gumiját vágta ki a Sauber egyik eleme. 

Kevin Magnussen bal hátsó defektet kapott, próbál visszadöcögni a bokszba.

Verstappent ezért megbüntethetik, szabálytalanul tért vissza a pályára, ráadásul Raikkönen Ferrarija megsérült és visszaesett - Vettel a negyedik, támadja a hollandot.

Verstappen lecsúszott a sikán előtt, Raikkönen elé jött vissza, összeértek! Raikkönen autója megsérült!

Vettel azonnal lenyomja Grosjeant is, már ötödik, mehet Kimi Raikkönen után.

ELRAJTOLTAK! Hamilton eljött elsőnek, mögötte nincs változás, Sebastian Vettel viszont azonnal átugrotta a két Toro Rossót és feljött a hatodik helyre!

Már zajlik a felvezető kör, süt a nap, a pilóták melegítik a gumikat. Mindjárt, mindjárt...

Érdekes, hogy ki milyen gumikon rajtol:

Zajlik a készülődés:

Úgy fest, hogy nem várható eső a mai napon, száraz futamra készülhetünk.

Max Verstappen jó formában van és fekszik is neki ez a pálya - képes meglepetést okozni?

 

Az időmérőről írt beszámolónk itt olvasható: https://formula.hu/f1/2018/10/06/hamiltone-a-pole-vettel-a-daralobol-rajtol 

Jó reggelt kívánunk, köszöntjük kedves olvasóinkat! Ha matematilag még nem is, de a gyakorlatban mindenképpen döntő ütést mérhet Sebastian Vettelre és a Ferrarira Lewis Hamilton és a Mercedes - a papírforma a brit könnyed győzelmét ígéri, míg a már így is jelentős hátrányban lévő német csak a nyolcadik helyről rajtolhat.