DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Élő cikkek

Így zajlott az F1-es Ausztrál Nagydíj időmérője

Jó esélye lehet a pole-ra a Ferrarinak, de Max Verstappen nem adja magát olcsón: kövessétek velünk a melbourne-i F1-es időmérő eseményeit!

ITT A VÉGE!

Verstappen a harmadik pole-ját szerzi idén, a Ferrari reményei hamvukba holtak. Sainz két héttel a vakbélműtétje után parádés teljesítménnyel tér vissza és a második helyről rajtolhat, Perez a harmadik, de rá még várhat egy rajtbüntetés egy feltartás miatt, Norris a negyedik, Leclerc csak az ötödik, majd jön Piastri és Russell. Stroll legyőzi a hibázó Alonsót, aki eddig felejthető hétvégét teljesít.

Leclerc megszakítja a körét, belehibázik, és csak az ötödik helyre kvalifikál!

Sainz sokat javít, de így is kikap 270 ezreddel, egyelőre második!

Verstappen tovább javít, 1:15,9!

Bő három perc az időmérőből, érkeznek a második, mindent eldöntő próbálkozások, de Verstappen háromtizedes előnye elég "elrettentő".

Piastri is rádobta a McLarent egy kerékvetőre, és bár eddig végig gyorsabb volt Norrisnál, most kikapott tőle három tizeddel. Arra kéri a csapatot, hogy ellenőrizzék a padlólemezét...

Alonso hibázik, áthajt a füvön, de nem töri össze az autót, így nincs piros zászló vagy ilyesmi, csak a saját helyzetét teszi tönkre.

Perez lila középső szektort fut, de csak negyedik a végén Verstappen és a két Ferrari mögött. Honnan húzta ezt elő a holland?

Sainz 1:16,3, Leclerc egy tizeddel lassabb a csapattársánál, Verstappen viszont három tizeddel jobb Sainznál!

Jönnek az első Q3-as mért körök, Sainz kezdi a sort!

130.806 néző figyeli az eseményeket a helyszínen, ez rekord az Ausztrál Nagydíjok szombatján, ahogy a pénteki nézőszám is az volt.

Russell így idén harmadszor is legyőzi Hamiltont, bár tegyük hozzá, hogy a fiatalabb brit csak századokkal előzte meg csapattársát és a 10. helyen jutott be a Q3-ba.

De bejutott, a bravúrt pedig Yuki Tsunoda szállította, aki 9. időt autózott az RB-vel, és ott van a Q3-ban, miközben csapattársa, Ricciardo a Q1-ben esett ki.

IGEN! Hamilton a 11. helyen zár, búcsúzik a Q2-ben!

Tsunoda és Stroll is megelőzi Hamiltont, kiesik a hétszeres világbajnok?

Egyelőre az öt topcsapat tíz pilótája áll továbbjutásra, de még jönnek a javítások: három perc!

A Ferrarik is felteszik az új gumikat, Sainz visszaveszi az irányítást! A spanyol két tizeddel előzi meg Verstappent és majdnem néggyel Leclerc-t...

Verstappen, Piastri, Sainz, Leclerc, Norris, Perez, Hamilton a top hét, Russell megint gyengébben kezd. Piastri pedig lassan elfeledteti az ausztrálokkal Ricciardót...

Sainz 1:16,6-tal kezd, de használt gumikon jött ki, Verstappen az új abroncsokon szűk három tizeddel gyorsabb nála.

Elkezdődött a Q2!

Perez feltartotta Hülkenberget a kör végén, nem biztos, hogy ezt megússza büntetés nélkül a mexikói...

Alex Albon egyelőre teljesíti a küldetést, remek időt autózva továbbjutott a Williamsszel. A cél a pontszerzés, hiszen csak akkor volt értelme Logan Sargeant megszégyenítésének...

Vége a Q1-nek!

Sainz volt a leggyorsabb Perez előtt, a kiesők pedig a következők: Hülkenberg, Gasly, a hibázó Ricciardo, valamint az utolsó helyre szoruló Zhou.

Magnussen bejutott és legyőzte Hülkenberget, Ocon pedig a Q2-be repítette az Alpine-t!

Ricciardo a 10., de elhagyta a pályát, ezt a körét el fogják venni, és így búcsúzik a Q1-ben.

Megjönnek a Ferrarik válaszai is, és most Sainz a gyorsabb: a spanyol vezet, két és fél tizedet ad Leclerc-nek, aki épphogy befér Alonso elé!

Russell feljön Hamilton mögé a top tízbe, valószínűleg elkerüli a kiesést. Még négy perc a Q1-ből!

Jönnek a második próbálkozások, mindenki érdemi időt talál, Verstappen megelőzi Leclerc-t, de az új éllovas Alonso az Aston Martinnal!

Hamilton bejön ötödiknek a két Ferrari és a két Red Bull mögé, illetve a két McLaren elé. Russell viszont egyelőre csak a 16., kieső helyen áll az első köre után.

Leclerc és Sainz is befut, fél tizeddel jobb a monacói, és két tizedet adnak Verstappennek, így jelenleg Ferrari 1-2.

Perez két tizedet kap Verstappentől, a holland viszont extrém orrtolásra panaszkodik. A Red Bullnál ez a jelenség egyelőre végigkíséri a hétvégét.

Albon körét elvették pályaelhagyás miatt, közben Max Verstappen 1:17,4-gyel áll az élre.

Albon 1:18,7-tel nyit, övé az első mért köridő.

A kvalifikáción tehát 19 autó vehet csak részt, Logan Sargeantnak nem jutott autó, miután az övét a sajátját összetörő Alexander Albonnak adta a Williams.

Zöld jelzés, elrajtolt a Q1!

Pár perccel ezelőtti hír a McLarenről: teljes egészében a bahreini Szuverén Vagyonkezelő Alap tulajdonába került a McLaren Csoport. A részvényesek már decemberben jóváhagyták az üzletet, ami a bejelentés értelmében most zárult le, így a wokingiak F1-es csapatánál fő részvényes Mumtalakat Holding Company teljes kontrollt szerzett az egész McLaren Csoport részvényei felett.

Az esélyek meglehetősen nehezen olvashatók, a szabadedzések alapján teljesen reális sansza lehet a pole-ra a Ferrarinak, de a harmadik szabadedzésen a Mercedes tempója is megérkezett, úgyhogy lesz kihívója Max Verstappennek. A legtöbben most Charles Leclerc pole-jára fogadnak.

Köszöntünk mindenkit, pár perc múlva kezdetét veszi az F1-es szezon harmadik időmérő edzése Melbourne-ben!