DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Élő cikkek

Osztrák Nagydíj, a szétlövés történései

A szombat a péntektől és vasárnaptól független a sprintnap Spielbergben: a délben kezdődő sprintszétlövés dönt a sprintfutam rajtsorrendjéről. Kövessétek velünk a történéseket!

A jósolt eső megérkezett az Osztrák Nagydíj helyszínére is szombaton: a csapatok reggeltől fogva posztolják az esős fotókat, az F2-es sprintfutam pedig szakadó esőben zajlott. A pálya nedves, a következő órában 90 %-os eső várható Spielbergben.

Az SQ1 szakaszt esősnek minősítették, így papíron bármilyen abroncs használható a kötelező közepes keverék helyett.

Elindult a 12 perces SQ1. A csapatok szerint már eléggé felszáradt a pálya: csak a két Williamsra és Piastrira került fel a köztes keverék, mindenki más slick abroncson hajtott ki.

Nem indul jól Carlos Sainz szombatja, a tegnap harmadik helyre kvalifikáló spanyol brake-by-wire hibára gyanakszik. A csapat visszahívta a bokszba.

A tegnapi időmérőn nem kevesebb, mint 47 köridőt töröltek, és várhatóan ma is bőven láthatunk felvillanó, majd eltűnő eredményeket: Verstappen első idejét máris elvették, jelenleg Piastri, Russell és Tsunoda az első három.

1:07,506-tal Albon az első helyen – de aztán jön Verstappen, aki fél másodperc különbséggel letaszítja. A világbajnokon ráadásul közepes keverék, míg a többség lágyat használ.

Piastri arra panaszkodik, hogy a Ferrari nagyon feltartotta – ez csak Leclerc lehet, hiszen Sainz azóta is a garázsban vesztegel.

A pálya állapota egyre jobb, az eredménylista másodpercre másodpercre változik. Most Hamilton vezet Alonso és Perez előtt.

Kieső helyen Gasly, Bottas, Leclerc a megforgó Zhou és Sainz – a spanyol most tért vissza a pályára.

Leclerc elsőre csak a 16. helyre tudott javítani, a kockás zászlónál aztán feljön a 8. pozícióba. Eközben Hülkenberg a második helyre ugrik fel.

Sainz egyetlen gyorskörével az első helyre javít, Hamilton kieső pozícióban!

Hihetetlen, Hamilton kiesett a 18. pozícióban, Zhou, Piastri, Bottas és Sargeant társaságában…

Nem mennek jól a dolgok a Mercedesnél: Hamilton egy köridő törlése miatt esett ki, Russell pedig bejutott hetedikként, de hidraulikai problémát jelentett…

Indul is az SQ2: ez a szakasz 10 perces lesz, az SQ3 pedig csupán nyolc.

Russell az egyetlen, aki a bokszban maradt. Az első gyorskörök alapján Verstappen az élen 1:05,624-gyel Alonso és Norris előtt.

A teljes mezőny lágy abroncson, holott a szabályok szerint az SQ3-ban és SQ2-ben új közepest lenne kötelező használni. Mivel azonban a szétlövést esősnek minősítették, bármely abroncs használható.

Szörnyű nap a Mercedesnél: Russell nem fogja tudni elhagyni a garázst a hidraulikai probléma miatt, a 15. helyről kell rajtolnia délután.

Ocon vette át a vezetést 1:05,604-gyel, mögötte Verstappen, a harmadik helyen pedig Magnussen, de lesz itt még változás az utolsó percben.

Sainz ismét vezet, a spanyol érzi ezeket a körülményeket – Leclerc viszont kevésbé, a 11. helyen áll, egyetlen próbálkozása maradt a bejutásra!

A Ferrari a negyedik helyre lépett fel, de szinte mindenki jön még mögötte!

Az SQ1 végével ellentétben itt elmaradt a nagy hajrá a végén. Verstappen végül vezető helyen jutott tovább Sainz és Ocon előtt, kiesett Albon, Gasly és a két AlphaTauri az említett Russell mellett.

Két Haas, két Aston Martin és két Red Bull a harmadik fázisban – mindegyik meglepetésnek nevezhető az elmúlt időszak fényében!

Hülkenberg ugratott egy nagyot az előző fázisban saját abroncsán – veszélyes kiengedésért vizsgálni is fogják.

Verstappen autójából füst szállt fel a bokszutcában, de úgy tűnik, ez nem zavarja: elkezdődött az SQ3!

A holland a vezető helyen 1:04,613-mal Norris és Perez előtt, a negyedik Sainz, de ő még csak közepest használt. Leclerc-nek nincs mért köre, ő eltérő ütemben, késve jött ki a bokszból.

Elsőre ez is csak egy ötödik helyet ért Leclerc-nek, lágyon lassabb, mint a csapattárs.

Jönnek az utolsó próbálkozások, Alonso csak ötödik helyre tud javítani, Hülkenberg viszont negyedikre ugrott!

Verstappen 1:04,440-re javít, és Perez jön fel mellé a sprint első sorába!

Sainz végül csak ötödik SQ1-ben és SQ2-ben mutatott remek tempója ellenére, Leclerc hatodik – ez azt jelenti, hogy Norris és Hülkenberg foglalja el a második sort!

Az SQ3 eredménye – 16:30-kor rajtolnak ebben a sorrendben a versenyzők!