DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Élő cikkek

Így zajlott az első miami edzés

Magyar idő szerint péntek este bemutatkozik a Formula-1-ben Miami, ahol már az első nap zajlik az élet. Ékszerháború, műkikötő – vajon az edzés mit tartogat? Tartsatok velünk!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok. Az estének még nincs vége, 23:30-kor jön a következő edzés, gyertek akkor is!

És le is telt az első 60 perces gyakorlás, Leclerc elsősége nem meglepő, Russell második helye talán annál inkább. A két Red Bull mögött Albon is szokatlan látvány.

Leclerc nem is tétlenkedik a lágyakon, az élre tör, Russell pedig nem enged a második helyéből. Az első három 18 századon belül.

Úgy tűnik, Verstappennek elég volt ennyi az edzésből, az utolsó öt percet már az autón kívül tölti. Rajta kívül mindenki a pályán.

Találhatott valamit a Mercedes? Russell a második, mindössze 97 ezredre Verstappentől!

Érkeznek az egyre gyorsabb idők a többiektől is, Albon és Russell is követi Verstappent Sainz elé. A Ferrari a lágyak helyett újabb szett közepessel küldte vissza a spanyolt a pályára.

A címvédő eközben átveszi a vezetést, 1:31.350 az új idő.

A spanyol pilóta megpördült, ez tette tönkre a frissen feltett Pirelliket.

Hosszabb bokszban üldögélés után pedig Verstappen is visszatér a pályára, miközben Sainz defektet kap.

Bottas autója elhagyta a bukóteret, folytatódhat az edzés. És itt jönnek a Ferrarik a piros oldalfalú Pirelliken!

Vessünk addig egy pillantást az állásra: Sainz az élen, mögötte kisebb meglepetésre Hamilton, majd Leclerc. Őket követi Norris, Perez, Alonso, Russell, Verstappen pedig egyelőre a nyolcadik. Közülük csak a két Ferrari van a közepeseken.

Nem a legszerencsésebb kezdés az Alfa Romeónak.

Pontosabban piros zászló. Bottas szerencsére rendben van.

Itt az első baleset, Bottas a falba csúszott!

Elhagytuk a féltávot, így állunk az eredményjelzőt tekintve:

Verstappen pedig számonkéri a csapatát, aki a bokszba hívja őt: „Akkor hogy akarjátok, hogy megtanuljam a pályát?"

Egy kis demonstráció, milyen problémákkal nézhetnek szembe a pilóták a hétvégén.

Egyelőre folyamatosan változik az állás az élen a közepes keverékkel autózó Ferrarik és a lágy gumikkal támadó Red Bullok között.

A szűk pálya más szempontból is fog még problémát okozni, Sainz és Schumacher nem fértek el egymás mellett, de a Haas-pilóta az aszfaltcsík más pontján is forró helyzetbe keveredett a forgalom miatt.

Mindeközben több pilóta is megküzd a 13-16. kanyarok közötti szűk szakasszal. Vajon megtréfál-e valakit a fal a hétvégén?

Pontosabban most épp a másodikra. Hamilton is zárkózik, az ötödik jelenleg.

Az első ötöt jelenleg a Ferrari, a Red Bull és az egyik kisbika, Gasly birtokolja. Russell a lágyakkal felugrott a hatodik helyre.

Sainz még tovább csiszolja a köridőt, Leclerc elé ugrik bő két tizeddel. Verstappenen, Norrison és a két Haason kívül mindenki a pályán.

A felügyelőknek már az első nap végén is lesz dolguk, néhány párost vizsgálnak, akik nem fértek el egymás mellett vagy a pályán, vagy a bokszban...

Leclerc pedig máris előtte a közepeseken. 1:33.440 már a köridő.

Sokat beszéltünk ezen a hétvégén a dress code-ról, Vettel pedig úgy látszik, Hamilton mellett áll. Ez alapján az öltözet alapján legalábbis.

A Red Bull-duó Verstappen-Perez sorrendben, a lágyakon újra az élen. Hamilton is ugyanezekkel a gumikkal a pályán, de egyelőre csak 11.

Ennyire izgatott mindenki, már a bokszban is majdnem karambol volt.

Leclerc pedig megpördült... Aztán Tsunoda is... Új pálya, van egy olyan érzésünk, számíthatunk még ilyenekre.

De csak amíg Tsunoda meg nem előzi. A japán a közepeseken futott egy gyorskört, míg a címvédő a lágyakkal próbálkozott. Amikkel rögtön adott is egy puszit a falnak...

Már érkeznek is az első idők, nem túl nagy meglepetésre Ferrari-Red Bull csata eddig. 1:36.099 Verstappen ideje az első helyen.

A pálya, az új helyszínekkel ellentétben nem tűnik porosnak. 

Indul is az edzés, már hajtanak is az autók a pályára, a nézők pedig örömmel fogadják őket.

Jósoltak némi esőt a hétvégére, egyelőre felhős, de száraz idő várja a mezőnyt.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a pályát, amit alaposan előkészítettek, már az első gyakorlás előtt javítani kellett...

... de a beszédtémák még csak ezután következtek. A sajtótájékoztatókon Lewis Hamilton például egész ékszerrengeteggel felvértezve jelent meg, és kijelentette, ő bizony nem adja meg magát az FIA szabályának. Természetesen a kizárást azért mégsem vállalta be, a Mercedes azóta tisztázta, mindkét pilótájuk megfelel az előírásoknak, ami a viseletet illeti.

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit ezen a péntek estén, az első Miami Nagydíj első szabadedzésén. Az F1 komoly csinnadtrattával konferálta fel az új helyszínt, amelynek a hangulata már egész biztosan egyedi lesz. Az elmúlt napokban az a mesterséges kikötő volt az internet kedvence, amelyet a pálya mellé építettek...