DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
20:37

De csak amíg Tsunoda meg nem előzi. A japán a közepeseken futott egy gyorskört, míg a címvédő a lágyakkal próbálkozott. Amikkel rögtön adott is egy puszit a falnak...

Köszönjük, hogy velünk tartottatok. Az estének még nincs vége, 23:30-kor jön a következő edzés, gyertek akkor is!

És le is telt az első 60 perces gyakorlás, Leclerc elsősége nem meglepő, Russell második helye talán annál inkább. A két Red Bull mögött Albon is szokatlan látvány.

Leclerc nem is tétlenkedik a lágyakon, az élre tör, Russell pedig nem enged a második helyéből. Az első három 18 századon belül.

Úgy tűnik, Verstappennek elég volt ennyi az edzésből, az utolsó öt percet már az autón kívül tölti. Rajta kívül mindenki a pályán.

Találhatott valamit a Mercedes? Russell a második, mindössze 97 ezredre Verstappentől!

Érkeznek az egyre gyorsabb idők a többiektől is, Albon és Russell is követi Verstappent Sainz elé. A Ferrari a lágyak helyett újabb szett közepessel küldte vissza a spanyolt a pályára.

A címvédő eközben átveszi a vezetést, 1:31.350 az új idő.

A spanyol pilóta megpördült, ez tette tönkre a frissen feltett Pirelliket.

Hosszabb bokszban üldögélés után pedig Verstappen is visszatér a pályára, miközben Sainz defektet kap.

Bottas autója elhagyta a bukóteret, folytatódhat az edzés. És itt jönnek a Ferrarik a piros oldalfalú Pirelliken!

Vessünk addig egy pillantást az állásra: Sainz az élen, mögötte kisebb meglepetésre Hamilton, majd Leclerc. Őket követi Norris, Perez, Alonso, Russell, Verstappen pedig egyelőre a nyolcadik. Közülük csak a két Ferrari van a közepeseken.

Nem a legszerencsésebb kezdés az Alfa Romeónak.

Pontosabban piros zászló. Bottas szerencsére rendben van.

Itt az első baleset, Bottas a falba csúszott!

Elhagytuk a féltávot, így állunk az eredményjelzőt tekintve:

Verstappen pedig számonkéri a csapatát, aki a bokszba hívja őt: „Akkor hogy akarjátok, hogy megtanuljam a pályát?"

Egy kis demonstráció, milyen problémákkal nézhetnek szembe a pilóták a hétvégén.

Egyelőre folyamatosan változik az állás az élen a közepes keverékkel autózó Ferrarik és a lágy gumikkal támadó Red Bullok között.

A szűk pálya más szempontból is fog még problémát okozni, Sainz és Schumacher nem fértek el egymás mellett, de a Haas-pilóta az aszfaltcsík más pontján is forró helyzetbe keveredett a forgalom miatt.

Mindeközben több pilóta is megküzd a 13-16. kanyarok közötti szűk szakasszal. Vajon megtréfál-e valakit a fal a hétvégén?

Pontosabban most épp a másodikra. Hamilton is zárkózik, az ötödik jelenleg.

Az első ötöt jelenleg a Ferrari, a Red Bull és az egyik kisbika, Gasly birtokolja. Russell a lágyakkal felugrott a hatodik helyre.

Sainz még tovább csiszolja a köridőt, Leclerc elé ugrik bő két tizeddel. Verstappenen, Norrison és a két Haason kívül mindenki a pályán.

A felügyelőknek már az első nap végén is lesz dolguk, néhány párost vizsgálnak, akik nem fértek el egymás mellett vagy a pályán, vagy a bokszban...

Leclerc pedig máris előtte a közepeseken. 1:33.440 már a köridő.

Sokat beszéltünk ezen a hétvégén a dress code-ról, Vettel pedig úgy látszik, Hamilton mellett áll. Ez alapján az öltözet alapján legalábbis.

A Red Bull-duó Verstappen-Perez sorrendben, a lágyakon újra az élen. Hamilton is ugyanezekkel a gumikkal a pályán, de egyelőre csak 11.

Ennyire izgatott mindenki, már a bokszban is majdnem karambol volt.

Leclerc pedig megpördült... Aztán Tsunoda is... Új pálya, van egy olyan érzésünk, számíthatunk még ilyenekre.

Már érkeznek is az első idők, nem túl nagy meglepetésre Ferrari-Red Bull csata eddig. 1:36.099 Verstappen ideje az első helyen.

A pálya, az új helyszínekkel ellentétben nem tűnik porosnak. 

Indul is az edzés, már hajtanak is az autók a pályára, a nézők pedig örömmel fogadják őket.

Jósoltak némi esőt a hétvégére, egyelőre felhős, de száraz idő várja a mezőnyt.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a pályát, amit alaposan előkészítettek, már az első gyakorlás előtt javítani kellett...

... de a beszédtémák még csak ezután következtek. A sajtótájékoztatókon Lewis Hamilton például egész ékszerrengeteggel felvértezve jelent meg, és kijelentette, ő bizony nem adja meg magát az FIA szabályának. Természetesen a kizárást azért mégsem vállalta be, a Mercedes azóta tisztázta, mindkét pilótájuk megfelel az előírásoknak, ami a viseletet illeti.

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit ezen a péntek estén, az első Miami Nagydíj első szabadedzésén. Az F1 komoly csinnadtrattával konferálta fel az új helyszínt, amelynek a hangulata már egész biztosan egyedi lesz. Az elmúlt napokban az a mesterséges kikötő volt az internet kedvence, amelyet a pálya mellé építettek...