DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
Élő cikkek

Így zajlott az első szaúdi edzés

Kezdődik az idei F1-es szezon második versenyhétvégéje, nézzük hogy mire képes a Mercedes vagy hogy hogyan alakulhat a Ferrari és a Red Bull csatája. Kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, perceken belül megkezdődik a Szaúd-arábiai Nagydíj első szabadedzése!

A hétvége eddigi legfontosabb híre, hogy a koronavírusos Sebastian Vettel még mindig nem állhat rajthoz, így a múlt héthez hasonlóan most is Nico Hülkenberg vezeti majd az Aston Martin egyik autóját. 

A dzsiddai pályán történtek kisebb módosítások, de a pilóták nem látják, hogy jelentősebb átalakításokról lenne szó, a lényegen igazából nem változtattak: ugyanúgy rendkívül gyors és veszélyes pályáról beszélünk.

A nap fontos híre továbbá, hogy a Red Bull közleményt adott ki a bahreini kettős kieséről - hogy mi okozta a vesztüket (szerintük), az itt olvasható: https://formula.hu/f1/2022/03/25/kozlemenyben-arulta-el-a-red-bull-a-kieses-okat

Ahogy azt már mindenki megszokhatta, a Formula.hu természetesen ezúttal is a helyszínről, az események sűrűjéből követi a hétvégét. Ráadásul elképesztő mérföldkőhöz érkezett kollégánk, Mészáros Sándor: ez lesz a 100. F1-es futama, amit a helyszínről tudósíthat!

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mészáros Sándor (@mesandor) által megosztott bejegyzés

A Red Bullnál igyekeznek elütni az időt:

 

Zöld lámpa, indul az edzés!

Első edzéshez illő módon akkor is napfényes sessionről beszélünk, ha a lényeg majd úgyis sötétben zajlik ezen a hétvégén - emiatt kevésbé mérvadó, hogy most mi történik. 

A Pirelli egyébként a C2-C3-C4-es abroncsokat hozta erre a hétvégére. 

Többen is elfékezik az utolsó kanyart, Bottas és Verstappen is kibóklászik a felfestett résbe.

Közben Magnussen fülére szólnak, hogy szépen jöjjön csak be a bokszba és ne váltson sebességet, azonnal valami technikai hiba lép fel a Haasnál.

Komoly, érdemi kört nem láttunk, nyolc perc után Verstappen vezet Gasly előtt - közben Perez éppen elveszi csapattársától az első helyet.

Verstappen 1:31-gyel már kicsit megnyomja, méghozzá a kemény gumikon, bő egy másodpercet ad Hamiltonnak, aki a kettővel lágyabb abroncsokon haladt...

Magnussen azóta is a bokszban, sőt, már a fülest is kivette - zajlik a szerelés, nem fest jól a helyzet a Haasnál.

Egyelőre jók a Hondák: Verstappen-Tsunoda-Gasly-Perez az első négy helyen.

Az 50 méteres tábla lezuhant valamiért az útra - piros zászló, amíg eltakarítják...

Nem ment neki senki a táblának, csak úgy önerőből adta meg magát. 

Hopp, mégis Norris volt a hibás! Az 50-es tábla lecsúszott a fal tövébe, Norris pedig annyira közel ment a falhoz, hogy az ő jobb első kereke robbantotta szét.

Közben folytatódhat a körözés - és itt a pillanat, amikor Norris eltalálta a táblát:

A Ferrarik és Russell sem produkált még érdemi kört, rájuk várunk még. 

Toto Wolff nem viccelt, tényleg láncfűrésszel estek neki ennek a Mercedes-szárnynak...

Hamilton panaszkodik arra, hogy borzasztóan pattog a Mercedes most is...

Leclerc kettőt is mentett, egyelőre elég "bolondos" a Ferrari - ő csak hetedik, Sainz a kilencedik eddig. 

No, Leclerc odacsap, feljön a második helyre, azonos keveréken fél másodpercet kap Verstappentől - eddig ő az egyetlen, aki közel tud menni a hollandhoz. 

Érdekes: Perez felteszi a lágyakat, de nem nagyon tud vele javulni, csak az ötödik. 

Az első tízben csak Verstappen és Leclerc futotta kemény gumikon a körét, a többiek lágyon.

 

Most már Sainz is panaszkodik a pattogásra, a Ferrari is ezzel küszködik. Még pár perc az edzésből!

Leclerc is alig javít a lággyal, marad a második - egyelőre nem úgy tűnik, hogy egy körön sokat érne a puhább keverék. Verstappen a keményekkel vezet és valószínűleg az élen is zárja a gyakorlást. 

Egyelőre azt szűrhetjük le, hogy a Ferrarin belül Leclerc van jobb formában, a Honda-motoros autók pedig kiemelkednek a mezőnyből. 

Atyaúristen: a közelben lévő Aramco-gyárat támadás érte, annak az égett szagát érzik a pilóták és a résztvevők...

No, Leclerc 1:30-as körrel, egy tizeddel megelőzi Verstappent a lágyakon, a holland köre továbbra is a kemény keveréken volt - Bottas pedig a harmadik helyre hozza be az Alfát!

Itt a kockás zászló! Véget ér a gyakorlás, Magnussen nem teljesített kört, a leggyorsabb Leclerc lett, de a Red Bullok is elégedettek lehetnek, ahogy Bottas is a harmadik helyen. Folytatás 18:00-tól a második edzéssel, már sötétben!