DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Francia Nagydíj, a második edzés

A tavalyi kihagyás után újra a Paul Ricardon versenyez a Formula-1. A második hatvan perces szabadedzés eseményeiről tudósítunk szöveges formátumban.

Két pocsék verseny után visszavágni készül a Mercedes, és a csapat 2018-2019-es győzelmének helyszíne megfelelő terep lehet erre: az első szabadedzésen Valtteri Bottas és Lewis Hamilton végzett az első két pozícióban.

Így tiszteleg a bakui versenyhétvége során elhunyt résztulajdonos, Mansour Ojjeh előtt a McLaren.

15-kor kinyitott a bokszutca, számos autó a pályára hajtott, ráadásul a két Aston Martin mindjárt lágy keveréken.

Az első gyorskörök alapján ismét a Mercedes 1-2-ben: Bottas 1:32,880-nal vezet, Hamilton négy tized lemaradással második.

Nyikita Mazepin újabb megpördülése, az orosz a célegyenesre ráfordító kanyarban veszítette el az irányítást.

Rövid virtuáilis biztonsági autós periódus: egy Red Bullról származó szárnydarabot kellett kiszedni, Max Verstappen hagyta el egy kerékvetőn.

A két Mercedes mögött a két Red Bull áll Verstappen-Perez sorrendben, majd Ocon és Alonso Alpine-jai között Gasly következik.

Meglepő fejlemény: Bottas közepesről lágy keverékre váltott, és bár az első szektorban lila volt, nem javított a korábbi idején, mellyel továbbra is vezet.

Verstappen első szárnya közelről, a már említett hiányzó kis darabkával.

Újabb versenyzők érkeznek lágy keveréken, Ocon a harmadik helyre zárkózott fel, a két Mercedes mögé.

Hamiltonnak is van már lágy gumis köre, de nem tudott Bottas elé kerülni, 0,245 másodperccel közelítette meg a csapattársat.

Nem úgy mint Verstappen, aki 8 ezredmásodperccel, de átlépte Bottast! Alonso csapattársa elé, a negyedik helyre zárkózott fel.

Így áll a második szabadedzés kicsit több mint fél óra után:

Az előző hétvégékkel ellentétben a Ferrari eddig nem parádézik Franciaországban, de most mindketten beférkőztek az első tízbe, Leclerc az ötödik, Sainz a nyolcadik helyre.

Az első tízben egy Red Bull, két Mercedes, két Alpine, két Ferrari, egy Alpha, egy Alfa és egy McLaren található.

A maradék negyedórában már vélhetően nem sokat változik az állás: Bottas 12 körös lágyat nyüstöl, Verstappen és Hamilton közepesre, a negyedik Alonso keményre váltott.

A Haas egyelőre csak az utolsó két helyen áll, de az övék a leglátványosabb kép a közösségi médiában.

Ha már a mezőny végéről van szó: a Haasok előtt a két Williams áll, és a Bakuban dobogót ünneplő Aston Martin is gyengélkedik a 15-16. hellyel.

Az edzésből már csak percek maradtak, gyakorlatilag mindenki 5-8 kör óta tartó etapokon van elsősorban közepes abroncson.

Bár Verstappen vezet, az F1 adatelemző programjai szerint Bottasé a legjobb egykörös tempó, 0,28 másodperccel Hamilton és még egy századdal Bottas előtt.

Vége a második szabadedzésnek, az első tíz helyezett: