DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Élő cikkek

Ilyen volt a portimaói időmérő

Verstappen, vagy Hamilton? Esetleg egy meglepetés? Kövessétek velünk a Portugál Nagydíj izgalmasnak ígérkező időmérőjét folyamatosan frissülő élő szöveges közvetítésünkben!

Köszönjük a figyelmet, azonnal jövünk az összefoglalóval és a nyilatkozatokkal - holnap pedig természetesen a futammal!

Vége! Valtteri Bottasé a pole Lewis Hamilton és Max Verstappen előtt! Perez a negyedik és Sainz az ötödik, aki három tizedet adott Leclerc-nek!

Hamilton köre sem jó, hibázgat és Bottas sem gyors, nem jó a közepes gumi! Viszont a két Mercedes áll az élen - így ennyi a vége, Bottas 7 ezred másodperccel megszerzi a pole-t?

Verstappen köre nem jó! Kap négy tizedet Bottastól, csak a harmadik helyre jön!

Ne feledjük: a Q2-es közepes keveréken futott körök jobbak voltak, mint a mostani Q3-as lágy gumis körök...

Bottas is közepeseken! A Mercedes erre játszott már tegnap óta, nekik jobban fekszik ez a keverék és csak ők tartogattak egy ilyen garnitúrát a Q3-ra - a többiek mind csak a lágyakon tudnak már menni.

Verstappen a lágyakat kapja, meg kell csinálnia a jó kört, mert még nincs ideje...

Hamilton közepeseken jön vissza a második körére!

A lágyakon lassabb köröket futnak most, mint a Q2-ben. Az első próbálkozások után Bottas 7 ezreddel vezet Hamilton előtt, Perez már öt tizedes lemaradással a harmadik.

Verstappen első köre rossz, mindenki meg is veri - sőt, közben el is veszik a holland idejét.

Extra gumimelegítő köröket futnak a pilóták és nagyon gyorsan neki is vágott mindenki, nehéz megdolgozni az abroncsokat ezen az aszfalton.

Kezdődik a Q3, elvileg mindenki a lágy gumikat hozza, méghozzá újakat. 

Aki parádés, az a Mercedesek mögött leselkedő Norris, illetve a negyedik helyre bejövő és Alonsónak kilenc tizedet adó Ocon, vajon mennyire kell velük számolni a Q3-ban? Illetve a Red Bullok összeszedik magukat a végére?

Egy fontos dolog: Leclerc a legvégén a közepeseket vállalta be, azzal jutott be a Q3-ba és előzte meg a lágyakon bejövő Sainzot.

A Q2 végén így Russell az első kieső, a 11. helyen zár - mögötte Giovinazzi, a csalódást keltő Alonso, majd Tsunoda és Raikkönen. Alonso nagyon kikapott Ocontól, Vettel remeklése pedig folytatódik, a német pilóta bevitte a Q3-ba a gyengélkedő Astont!

Megcsinálják a Ferrarik! Sainz a hetedik, Leclerc a hatodik, az utolsó utáni pillanatban csúsznak be!

Tsunoda nem elég, ő biztosan kiesik, Giovinazzi is kiesik, Alonso is kiesik, ahogy Raikkönen is.

Gasly megelőzi a Ferrarikat, Sainz kieső!

A Ferrarik nem tudják megelőzni Vettelt, kicsit orrtolósnak tűnik az autó, Leclerc hibázott is. Giovinazzi javított, de két perccel a vége előtt így is kieső Raikkönennel, Tsunodával, Russell-lel és Alonsóval.

Perez épphogy befér Vettel elé és Verstappen is csak keveset javít, igaz, a közepeseken próbálkoznak a Red Bullok - kapnak 7-9 tizedet Hamiltontól.

Vettel megint "megőrül", 1:19 alá megy be az Astonnal, megveri Leclerc-t, Gaslyt, Alonsót és jelenleg a hatodik helyen áll Verstappen előtt...

Feltekerték a Mercedest! Hamilton 1:17,9, három lila szektor, hatalmas kör a világbajnoktól a közepes keveréken - fél másodperc Bottasnak és Norrisnak, a többieknek még több...

Verstappen 1:19,0-val átveszi a vezetést, de ebben volt hiba, továbbra sem nagyon tud jó kört összerakni a holland.

Leclerc egy tizeddel Sainz előtt, megint jók a Ferrarik.

A Q2 Sainz remek körével indul, ő áll az élre.

Pereznél orrkúpot cserélnek, kicsit variálnak az autón a hibája után.

Vége, ennyi! A Q1 kiesői: Mazepin, Schumacher, Latifi és óriási meglepetésre Ricciardo, valamint Stroll - utóbbinak Vettel adott fél másodpercet, ez most teljesen váratlan volt a némettől. Bejutott Russell és a két Alfa, a leggyorsabb kör Bottasé, aki Norrist előzte meg - így főleg elképesztő a kontraszt a másik McLarennel kieső Ricciardóval...

Ricciardo kiesik!

Tűzijáték, lejárt az idő, még záporoznak a körök!

Vettel mit csinál?! A négyszeres világbajnok a negyedik helyre jön fel az Aston Martinnal, brutális időt dob!

Mazepin, Latifi, Schumacher, Russell és Tsunoda áll kieső helyen, Vettel és Stroll lehet veszélyben leginkább.

Még három perc a Q1-ből!

Hohh, Verstappen panaszkodik a rádióban, hogy az egyenesben nem megy az autó, ez nem túl biztató...

Perez is megforog, kint van a sóderágyban! Ki tud jönni, szerencséje van...

Alonso megforog a trükkös 14-es kanyarban, de nincs gond - Hamilton borzasztóan szenved, de két elfékezéssel is bejön ötödiknek. Közben már Bottas vezet!

Perez is csak a második a spanyol mögött, Hamilton pedig hiába vette át a vezetést, törölték a körét pályaelhagyás miatt. Verstappen második köre sem jó... elég nagy a forgalom, a gumik előkészítése miatt rengeteg a lassú autó a pályán.

Sainz tovább javít és még jobban vezet... jó a Ferrari!

Hoppá, Sainz elsőre megveri Verstappent és Bottast is!

Mészáros Sándor kollégánk jelenti: Bottas Mercedesében váltószenzort kellett cserélni, de megoldották, 100%-os az autó.

Az "alsóház" csatázik, jelenleg a két Alfa az élen Vettel, Russell és Stroll előtt.

Norris autója működik, de némi meglepetésre a közepes gumikon jött ki már most - sakkozik a McLaren?

Zöld lámpa, elindult a Q1!

Megint "vadabb" a szél, hasonlóan a tegnapi naphoz - ez nem segít az erre érzékenyebb autóknak, még nehezebb lesz összerakni egy jó kört.

Hajajj, két technikai hibát jelentettek: Lando Norris McLarenjének elektronikájával akadtak gondok, de Valtteri Bottas Mercedese sincs még kész, jelenleg a szerelők tanakodnak valamin..

Addig is egy érdekes hír: az Alfa Romeo fellebbezett Kimi Raikkönen imolai büntetése ellen. Részletek: https://formula.hu/parc-ferme/28822

 

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a portimaói időmérő! Izgalmasnak ígérkezik a dolog, mert a Mercedes és a Red Bull nagyon hasonló tempóra volt képes a szabadedzések során, de akár az Alpine, akár a Ferrari képes lehet a meglepetésre - közben az Aston Martinnál lehet, hogy a Q2-ért kell küzdeni, George Russell és Mick Schumachec pedig esélyes lehet ugyanerre.