DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

ÉLŐ: Az Olasz Nagydíj futama

Vasárnap délután egy ikonikus pályán, Monzában veszi kezdetét az F1 idei nyolcadik versenye. Meddig képes felküzdeni magát a Ferrari? Lesz meglepetés a dobogón? Ismét egy könnyű futam vár a Mercedesre? Kövesd velünk a futamot!

Üdvözöljük olvasóinkat az F1 idei nyolcadik versenyhétvégéjén! A mezőny már javában készül a 15:10-kor rajtoló futamra, amelynek rajtrácsára még érdemes egy utolsó pillantást vetni.

Ahogy az ilyenkor megszokott, a pilótákhoz már csak a legszükségesebb esetben érdemes hozzászólni. Leclerc is a "zónában" várakozik a rajtra.

EhO6ERdXgAE57Su

Egy kedves pillanat a bokszutcából: az utolsó versenyhétvégét teljesítő Claire Williams engedte ki a garázsból Nicholas Latifit. Érzelmes búcsút vesz a Williams család az F1-től.

Percekkel ezelőtt érkezett a hír, hogy megváltozott a Formula-2 mai futamának végeredménye, miután a győztest megfosztották az eredményétől. Részletek itt.

De vissza az F1-re: kezdődik a felvezető kör.

RAJT!

Hamilton simán eljött, Sainz a második, Norris a harmadik, Bottas egyre hátrébb csúszik. Albon levágta az első sikánt, de nincs ütközés.

Valami nem stimmel a finn autójával. Defektre gyanakszik, egészen a hatodik helyig visszacsúszott. Verstappen is bukott, a nyolcadik jelenleg.

Verstappen Perezt megelőzve felkapaszkodott a hetedik helyre, miközben Bottas mérnöke jelentése alapján a guminyomással és az első szárnnyal semmi probléma. A finn egyszerűen rosszul rajtolt, aztán kanyarról kanyarra rosszul jött ki a helyzetekből.

Eközben az élen Hamilton sorra futja a leggyorsabb köröket. Sainz 2,5, Norris 4,4 másodpercre követi a világbajnokot. Nem kell izgulnia, a McLarenek nem lesznek rá veszélyesek...

Szegény embert az ág is húzza: Vettelnek kigyulladt a bal hátsó fékje. Az egyes kanyarban a pedálra lépve nem lassult eleget az autó, így elment egyenesen, neki a habszivacs tábláknak. A 17. pozícióból lassan a bokszba hajt.

Látványos jelenetet produkált a műszaki hiba.

vet-monza-kieses

Közben Albon ötmásodperces büntetést kapott leszorításért. Nem sokat veszít ezzel, jelenleg a 14. helyet foglalja el.

Az élen Hamilton vezet 6 másodperccel, őt Sainz, Norris, Perez, Ricciardo és Bottas követi. A finn egyszerűen beragadt a Renault mögé, miközben Verstappen már hátulról szorongatja.

Bottas komoly túlmelegedési problémákkal küzd. A Mercedesnél valószínűleg nem számoltak azzal, hogy az egyik autójuk ennyi időre bolyban ragad, mivel Hamilton nem jelentett ehhez hasonló gondot. 

Közben Leclerc megkezdte a bokszkiállásokat. A monacói jelenleg a 17.

Újabb Ferrarihoz köthető kiesés, Magnussen alatt megállt a Haas. A dán a Parabolica kijáratánál parkolt le egy pályabírói poszt mellett. Jön a biztonsági autó.

Ez érdekes: miközben Hamilton kiállt a bokszba, a többiek - Sainzzal kezdve - kint maradtak a pályán. A McLaren erősen használt lágyakon van, miközben Hamilton kapott egy friss szett közepest.

Hamilton ezzel visszacsúszott Sainz mögé, és vizsgálják a kiállását, mert elvileg zárt bokszutcába hajtott be. Mi lesz ebből?

Hirtelen mindenki bokszba hajtott, aki eddig kivárt. Óriási tumultus alakult ki egy néhány másodpercre.

Hamilton, Stroll, Gasly, Giovinazzi, Raikkönen, Leclerc, Latifi - ez a kavarodás utáni sorrend, jön az újraindítás!

Őskáosz az Olasz Nagydíjon. Leclerc a falban, Hamilton büntetésre vár, leintették a versenyt!

Hamilton és Giovinazzi 10 másodperces stop & go büntetést kapott!

Oké, megpróbáljuk összefoglalni az utóbbi percek történéseit. Az első biztonsági autós fázis közben Giovinazzi és Hamilton kezdte a kerékcseréket, miközben a többiek kivártak. Mint kiderült, azért, mert Magnussen leparkolt autója miatt bezárták a bokszutcát. Vizsgálat indult a két pilóta ellen, akik nem vették észre a lámpát.

Az újraindítást követően Leclerc hibázott, és nekiütközött a Parabolicát kívülről határoló gumifalnak. A pilóta jól van, viszont a korlátot javítani kell. A versenyt leintették, majd mindkét vizsgált pilótát az előbb említett büntetéssel sújtották. Az újraindítást követően Stroll fogja vezetni a mezőnyt.

Gyakorlatilag egy 26 körös sprintverseny vár a mezőnyre. Hamilton, Stroll, Gasly, Raikkönen, Giovinazzi, Sainz, Norris, Bottas az első nyolc sorrendje, természetesen a büntetések nélkül.

16:20-kor indítják újra a futamot.

Két nem elhanyagolható információ:

- Állórajt lesz! 
- Hamiltonéknak három körön belül le kell tölteniük a büntetést.

A pilóták felsorakoznak a rajtrácsra, az ide vonatkozó szabály bevezetése óta most először láthatunk másodszor állórajtot egy futamon belül.

Eljöttek! Hamilton, Gasly, Raikkönen, Giovinazzi az első négy. Stroll majdnem felöklelte az egyik Alfa Romeót. Hamilton máris a bokszban.

Giovinazzi nem akar kijönni a harmadik helyről, miközben Hamilton egy káromkodással konstatálta, hogy 23 másodpercre van a mezőny végétől.

Verstappen versenyének vége! A holland kiállt a bokszba.

Közben Giovinazzi is letöltötte a kötelezőt, így a mezőny végére visszaesve átadta helyezését Sainznak. Egy Alpha Tauri, egy Alfa Romeo és egy McLaren a dobogón. 

Bottas most sokat hozhatna Hamiltonon, de körök óta Norris mögött autózik a hatodik helyen.

Hamilton alágyújtott a Mercedesnek. Legutóbb mindenkinél két másodperces gyorsabb kört ment, de forgalomban ezt nehéz lesz hozni.

Raikkönen elmérte a Parabolicát, így az egyes kanyarban bevetődött mellé Sainz, és átvette tőle a második helyet.

Stroll is maga mögé utasította Raikkönent. Az Alfa Romeóval nem könnyű az élmezőnyben.

Raikkönent sorra előzik a riválisok, a finn a hetedik helyig csúszott vissza. Érzi, hogy nincs sok esélye, ezért minimális időveszteséggel engedi el a gyorsabb autókat. Közben Hamilton utolérte a mezőnyt záró Albont. Hátránya 23 másodperc az élen álló Gaslyhoz képest.

Albon hibája kellett a helycseréhez, Hamilton autója csak küszködött a Red Bull szélárnyékában. Négy autó van még a világbajnok előtt, mielőtt pontszerző helyre kerül.

Közben Gasly továbbra is az élen, de Sainz tizedmásodpercről tizedmásodpercre közeledik hozzá. 2,8 mp jelenleg a különbség kettejük között 11 körrel a vége előtt.

Sainz 1,6 másodpercre megközelítette Gaslyt, miközben Bottas Norrist szorongatja az ötödik helyért. A Mercedes nem bír a szélárnyékkal.

Három körrel a vége előtt Hamilton a 9. pozícióban, miután legyűrte Raikkönent és Perezt. Az élen a frontvonalak nem mozdultak.

Óriási helyzetben Gasly az élen, aki két körrel a vége előtt vezeti az Olasz Nagydíjat. Lesz még előzés? Fog valaki hibázni? Óriási a nyomás.

Éééés leng a kockás zászló, Pierre Gasly megnyerte a 71. Olasz Nagydíjat. Carlos Sainz tizedekre felkapaszkodott mögé, de nem tudta megfogni az Alpha Taurit. A harmadik Lance Stroll lett. Óriási!

Lesz miről beszélgetnünk a következő napokban. Elképesztően fordulatos versenyt láthattunk, köszönjük a figyelmet!