DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Így zajlott az Ausztrál GP második edzése

Lewis Hamilton és a Mercedes elsőségével indult a 2018-as F1-es szezon, de vajon a második gyakorlást is a címvédő fogja uralni? Tartsatok folyamatosan frissülő szöveges-képes tudósításunkkal!

Ismét köszöntjük Olvasóinkat, pár percen belül következik az F1-es évadnyitó Ausztrál Nagydíj második szabadedzése - tartsatok velünk most is!

Az itthoni idő szerint hajnalban rendezett első gyakorlást Lewis Hamilton húzta be - ide kattintva olvasható az összefoglalónk róla.

Zöldre váltott a bokszutca végi lámpa, elindult a második 90 perces szabadedzés Melbourne-ben, egyelőre azonban senki nem sietett ki a pályára.

Kevin Magnussen törte meg a csendet elsőként:

 

Értelemszerűen a dán jegyezte az első mért időt is, de nem sokáig vezetett a Haas-pilóta, most már ugyanis a két Ferrari foglalja el a legjobb pozíciókat Kimi Raikkönen, Sebastian Vettel sorrendben.

Megérkeztek aztán a Mercedesek és a Red Bullok is, így most már Hamilton vezet Bottas, Raikkönen, Ricciardo, Verstappen előtt, míg Vettelt még Fernanso Alonso is eggyel hátrébb szorította.

Többen is hibázgatnak: Alonso az utolsó előtti, Bottas pedig a 3-as kanyarban látogatta meg a sóderágyat.

 

Alonso panaszkodik a rádióban: "Egyesek elfelejtenek belenézni a tükörbe a halo miatt". Hamilton is a rossz láthatóságra panaszkodott - a naplementére utalt ezzel a brit?

Hamilton közben már 1:24,385-nél jár szuperlágyon, Verstappen viszont az eggyel keményebb lágy keveréken van ott a sarkában: a holland hátránya alig 16 ezredmásodperc.

Hogy milyenek is a körülmények Melbourne-ben? Mutatjuk:

 

Fél órához közeledve Hamilton, Verstappen, Bottas, Ricciardo, Raikkönen, Sainz, Vettel, Alonso, Grosjean, Vandoorne az első tíz sorrendje.

Ha viszont a legjobb szektorokat nézzük, a három nagycsapat pilótái testvéresen elosztották őket maguk között.

 

Mostanában jönnek majd az időmérős szimulációk: Vettel fel is tette az ultralágyat, amellyel harmadik helyre jött fel, 75 ezreddel a szuperlágyon autózó Hamilton mögé.

Raikkönen viszont már az élre ugrott a másik Ferrarival - igaz, Hamilton is lila szektorokkal érkezik.

A címvédő valóban gyorsult, sőt az első 1:24 alatti kört is megfutotta, Bottas pedig bejött a második helyre, azaz ismét két Mercedes az élen.

A Mercedesek a végsebességek listáján is vezetnek, a Toro Rosso-Honda harmadik helye azonban meglepő lehet.

 

Verstappen még mindig igyekszik tartani a tempót, most ismét beékelődött Hamilton és Bottas közé. Romain Grosjean viszont még Ricciardót is lenyomva a hatodik helyen áll.

Közben Sainz is megnézte, mi újság a kavicsoknál.

 

Piros zászló! Méghozzá szemlátomást igen furcsa okból: valamiféle kábel lóg ki a célvonalból...

Mutatjuk képen is - közben már felszakították az odaszaladó illetékesek.

 

Így:

 

Szerencsére nem okozott sokáig fennakadást az "elszabadult" vezeték, ismét zöld jelzést kapott a mezőny.

Itt még képen Bottas korábbi hibája és az azt részben kiváltó Raikkönen:

 

Nem véletlen, hogy most nem záporoznak a jobbnál jobb köridők: ahogy az lenni szokott, a második edzés második felét általában a versenyszimulációkra szokták fordítani az istállók.

A legjobb szektoridőkön továbbra is testvériesen osztozik a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull.

 

Ha a Mercedes egykörös tempója ijesztőnek tűnik, az Autosport élő közvetítése egy még lehangolóbb tényt közöl: Hamilton folyamatosan 1:28-as időket fut, messze ő tűnik a legerősebbnek hosszútávon.

 

Ejtsünk néhány szót a mezőny második feléről is: a Haasok és a McLarenek mögött a Renault-k és a Force Indiák következnek, majd a Williams jön, végül pedig a Toro Rosso és a Sauber. Ericsson és Leclerc között egyébként egyetlen ezred a különbség az utolsó két helyen.

A Ferrari is versenyszimulációt fut: Raikkönen és Vettel is elérte a 30 körös határt az edzésen.

Red Bull családi fotó Melbourne-ből:

 

Itt az edzés vége, az utolsó köröket még mindenki befejezheti, de aligha lesz már változás a sorrendben.

Nem is történt már változás, így mutatjuk a teljes végeredményt - Hamilton, Verstappen, Bottas az élen:

Stroll autójának problémáival ér véget a második edzés - mi ezzel meg is köszönjük a figyelmet, szombat hajnalban jön majd a harmadik, egyben utolsó szabadedzés!