DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Hírösszefoglaló

Hamilton, Antonelli, Piastri: a nap F1-es hírei

A Formula.hu szokásos F1-es hírösszefoglalójában megtaláltok minden fontos és érdekes információt a mai napról.

A nap hírei, érdekességei, nyilatkozatai az esti összefoglalónkban:

 

„Antonelli Verstappen-szintű” – állítja Nico Rosberg

A 2016-os F1-es világbajnok szerint a jelenlegi F2-es szereplés nem igazán mérvadó, az F1-ben kellene megmutatnia, hogy mit tud.

„Kimi Antonelli az én gokartos csapatomban versenyzett, amikor még kisgyerek volt. Ő fenomenális, Max Verstappen-szintű tehetség. Tényleg hihetetlen” – mondta Antonelliről Rosberg.

„Ott van George Russell a Mercedes vezérének, én behoznám mellé Antonellit, és elfogadnám azokat a hibákat, amiket az elején még el fog követni. Az F2-ben is szükség van a jó autóra, neki most ez nincs meg, úgyhogy így most egy kicsit vesztegeti az idejét. Sokat segítene, ha beülhetne a Williamsbe, ott megmutathatná, hogy mire képes, és kicsit építené az önbizalmát a Mercedeshez igazolás előtt” – tette hozzá a fiatal potenciális F1-es debütálásáról a német.

 

Hamilton „győztes mentalitást” hoz majd a Ferrarihoz Bearman szerint

Oliver Bearman szerint változást és javulást fog eredményezni a Ferrarinál Lewis Hamilton megérkezése – mint ismert, a hétszeres világbajnok 2025-ben áll munkába Maranellóban, a fiatal brit pedig ugyanekkor csatlakozik a Haashoz, mint a Ferrari-akadémia legfrissebb F1-es pilótája, és a mezőny egyik újonca.

„Szerintem nagyon sok tapasztalatot fog hozni a csapathoz. nyert hét világbajnoki címet, ami nem sok emberről mondható el. Egy jó mentalitást, győztes mentalitást fog hozni a csapathoz, és természetesen a tehetsége is tagadhatatlan. Egyike a valaha volt legjobb versenyzőknek, és nagyszerű, hogy valahogy meg tudja osztani velem a tapasztalatát” – mondta Hamiltonról a Sky Sportsnak Bearman.

 

Hamilton elég magabiztos és nem bánja a döntését

Günther Steiner szerint Lewis Hamiltonnak megvan a kellő önbizalma ahhoz, hogy ne aggódjon a Ferrari formája, vagy a Mercedes feljavulása miatt.

f1-hungary-sunday-69



„Szerintem Lewis eléggé magabiztos. Meghozta a döntését, tudja, hogy nem változtathatja meg, arra kell koncentrálnia, ami előtte áll, és nem bánkódni, hiszen változtatni úgysem tud rajta. Arra kell figyelni, hogy hogyan szerezheti meg azt a Ferrarinál, ami a Mercedesnél megvolt, és hogyan nyerhet” – mondta Steiner.

„El tudjátok képzelni, hogy mi lesz akkor, ha elkezd ugyanúgy nyerni a Ferrarival, mint ahogy a Mercedesszel? Micsoda hőssé válna a világ számára! Mármint már most is legenda, ez nem kétséges, de ha a Ferrarival nyer világbajnokságot, akkor örökké emlékezni fognak rá – és szerintem ez az álma, ezért igazolt oda” – magyarázta.

 

Sainz megszerzése a Williams-főnök F1-es karrierjének csúcspontja

Továbbra is rendkívül boldog Carlos Sainz megszerzése miatt James Vowles: a Williams csapatfőnöke úgy fogalmazott, hogy a világ legjobb pilótái közül kettő is náluk vezet majd, ez pedig egy jel arra vonatkozóan, hogy mennyire kell komolyan venni az újjáépülőben lévő grove-i istállót.

„Szerintem ez egy nagy, óriási esemény a Williams számára, hogy a világ legjobb versenyzői közül kettő is nálunk vezet és harcol majd. Szerintem ez egy jele annak, hogy felkészültünk arra, hogy megtegyük a szükséges befektetéseket: hatékonyan arra költjük a pénzt, amire kell, a számunkra elérhető legjobb versenyzőkre” – mondta Vowles.

„Carlos azt mondta, hogy Mattia érkezése nem változtatott a döntésén. Egy autógyárat, méghozzá a világ egyik legnagyobbját legyőzni ebben, én erre hihetetlenül büszke vagyok. Mondtam is Carlosnak, hogy ez a karrierem egyik legbüszkébb pillanata, pedig sok nagyszerű pillanatot átéltem már. Az a tény, hogy minket választott mindenki mással szemben, óriási, hatalmas, monumentális döntés” – tette hozzá.

 

Piastri: Sokat fejlődtem 2023-hoz képest...

Elégedett a 2024-es F1-es szezonjával Oscar Piastri, aki úgy érzi, hogy jó formában, lendületben mehetett el a nyári szünetre.

„Szerintem az egyértelmű, hogy tavalyhoz képest tettem egy lépést előre, úgy gondolom, hogy a spáihoz hasonlóan trükkös versenyeken 2023-ban még szenvedtem. Úgy érzem, hogy jól fejlődtem, és nyilván az autó is nagyon gyors. Szóval szerintem lendületben vagyok, ami jó, de azt is tudom, hogy ez gyorsan fordulhat és a másik irányba is elmehet. Próbálok építeni erre a formára, úgy érzem, hogy most jól megy.”

 

„Készen állok a Red Bullra és Maxra” – Tsunoda

Szerinte most már teljes értékű versenyző, mindene adott ahhoz, hogy topcsapatba igazoljon, és várja a Red Bull döntését.

„Hiszek magamban, és kiegyensúlyozottabb, kontrolláltabb vagyok, nagyon örülök annak, hogy mindig elérem a kitűzött célokat. Nekem erre kell koncentrálnom, nem a pletykákra. A Red Bull tisztában van és elégedett a teljesítményemmel. Emiatt hosszabbították meg a szerződésemet a jövő évre, ez teljesen világos. Nekem csak teljesítenem kell, folyamatosan elégedetté tenni őket, és remélhetőleg akkor a dolgok jönnek maguktól. Késznek érzem magam arra, hogy nagyobb csapatokkal, magasabb helyezésekért küzdjek, és hogy Max ellen csatázzak. De dönteniük kell” – mondta Tsunoda.

 

„Már a határon egyensúlyozunk” – Ferrari

Nemcsak a pluszteljesítmény számít, hanem az is, hogy a pilóták mennyire magabiztosak a fejlesztésekkel: erre is figyelni kell az újításokkal kapcsolatban.

07-scuderia-ferrari-hungary-gp-sat_def1b97b-6051-4774-824e-11f6d12d4ed2_resize

„A fejlesztések határán táncolunk már, évek óta ugyanez a szabályrendszer, nagyjából elértük a teljesítmény csúcsát. Egyre nehezebb további tizedmásodperceket találni, mindenkire igaz az, hogy a határon mozgunk” – mondta.

„Ráadásul nem is csak arról van szó, hogy milyen a teljesítmény, hanem főleg arról, hogy a versenyzők mennyire magabiztosak az autóban. Lehet, hogy a leszorítóerővel nyerünk egy tizedmásodpercet, de veszítünk hármat, mert a pattogás miatt elillan a pilóták magabiztossága vagy kiegyensúlyozottsága” – világított rá a fő problémára Vasseur.

 

„Élvezni kell a nagy csapattá válást” – Alonso

Nem boldog, de nem is frusztrált: így értékelte az Aston Martin jelenlegi helyzetét Fernando Alonso, aki szerint a világbajnoki cím a cél Silverstone-ban.

„Nem hívnám ezt frusztrációnak, ez egyszerűen a sport természete. Nyilván nem vagyunk elégedettek a helyzetünkkel, ez világos, de decemberben csak egy valaki lesz boldog. A második helyezett valószínűleg frusztráltabb lesz majd nálam decemberben, aztán a harmadik és negyedik helyezett, majd így tovább. Ez természetes” – idézi a spanyol szavait a Racingnews365.com.

„De élvezem az utat, hiszen bajnokok akarunk lenni. Jövőre is versenyképesek akarunk lenni, majd megragadni a nagy lehetőséget 2026-ban. Most nincs itt az ideje a frusztrációnak, ezen a ponton élvezni kell a nagy csapattá válás folyamatát” – fogalmazott a kétszeres világbajnok.

 

Az izomtömeg is számít az F1-es pilótáknál

Carlos Sainz és Daniel Ricciardo is arról beszélt, hogy nem edzhetnek akárhogyan, mert még a felszedett izom sem fér bele a súlyhatár miatt.

Szavaik ezen a linken olvashatók!

 

Podcast: Nelson Piquet az 1986-os Magyar Nagydíjról

38 éve ezen a napon zajlott az első F1-es Magyar Nagydíj, amelynek egyik, ha nem a legemlékezetesebb pillanata Nelson Piquet és Ayrton Senna parádés csatája volt.

A Formula Podcast megkérdezte erről Piquet-t, aki sok más érdekességet is elárult a Magyar Nagydíjról és arról az emlékezetes napról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: