DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
Hírösszefoglaló

Wolffot műteni kell, Sainzot kirabolták: a hétfői F1-es hírek

A nap legfontosabb híreit szedtük egy csokorba, hogy ne maradjatok le semmiről: íme a Formula.hu szokásos esti F1-es hírösszefoglalója.

A nap egyik fontos híre, hogy Toto Wolffot műteni kell: a Mercedes-vezér a Szingapúri és a Japán Nagydíjak között fekszik majd kés alá egy régóta húzódó térdsérülés miatt, a helyettese pedig Suzukában az a Jerome d'Ambrosio lesz, aki idén csatlakozott a csapat felsővezetéséhez, korábban pedig Susie Wolff-fal együtt irányította a Venturi FE-istállóját. A Mercedes azt nem közölte, hogy Wolff műtétének van-e köze a nyári szünetben történt kerékpáros balesetéhez.

Szintén fontos hír, hogy állítólag tegnap este Milanóban kirabolták Carlos Sainzot: az utcán megtámadták és elvették a méregdrága karóráját. Sainz és a vele lévők azonban nem hagyták annyiban a lopást, üldözni kezdték a két tolvajt, akiket el is kaptak és visszaszerezték tőlük az állítólag több százezer eurót érő órát.

Az elkövetőket a rendőrségre szállították. Az esetről Sainz meg is szólalt ma: „Ahogy sokan tudjátok, tegnap egy sajnálatos incidenst kellett átélnünk Milánóban. A legfontosabb, hogy mindannyian jól vagyunk, és ez csak egy kellemetlen történet marad. Köszönöm mindenkinek, aki segített tegnap, a milánói rendőrségnek a gyors intézkedésért, és hálás vagyok minden üzenetért” – írta a tegnap monzai futam egyik hőse az X-en.

ATP_F1_5653_202300902_Monza_Moleti_resize



Christian Horner is arról beszélt, amit dr. Helmut Marko a hétvégén már elejtett: Daniel Ricciardo esetében jelenleg az a legvalószínűbb, hogy Zandvoort és Monza után Szingapúrt és Japánt is ki kell hagynia, és jelen állás szerint Katar lehet a reális visszatérő futam számára. „Egyértelmű, hogy Szingapúrt illetően szerintem semmi esély sincs arra, hogy készen álljon. Úgy gondolom, Japán is optimista lenne” – fogalmazott a Red Bull csapatfőnöke. Ricciardónak így is jutna még hat versenyhétvége a szezon végén.

Ugyan vasárnap este Andrea Stella azt mondta, hogy komolyan elbeszélget majd a McLaren pilótáival arról, hogy egymásnak koccantak az Olasz Nagydíjon, de a versenyzők maguk nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget az ügynek. Lando Norris szerint hagytak egymásnak helyet, tisztelik egymást, semmi gond nincs közöttük, szerencsétlenül alakult az eset Oscar Piastri hideg gumijai miatt, de ennyi és nem több.

Szintén lerázta magáról a házon belüli csata problémáit a Ferrari, Charles Leclerc és Carlos Sainz sem gondolta túl az utolsó körök intenzív csatáját. Úgy fogalmaztak, hogy a határon volt ez a párharc, de egy monzai dobogóért harcoltak a Ferrarival, tudhatták, hogy azt egyikük sem fogja ingyen adni. Sainz azt mondta, hogy ő megértette a csapat döntését arról, hogy nem állította le a küzdelmüket, ő pedig élvezte, hogy ilyen meccset vívhatott Leclerc-rel.

Sainz egyébként Max Verstappen ellen is nagyon keményen védekezett, erről a már említett Horner beszélt. „Volt egy-két szavunk róla… Carlos nagyon kemény volt, többször kicsit elkésett, kicsit megmozdult” – mondta Horner a spanyolról. „De egy Ferrarit vezetett Monzában, vártuk, hogy úgy védekezik majd, mintha az életéért küzdene. De végül amikor a srácoknak sikerült belülre kerülni, onnan meg tudták csinálni a manővert.”

Horner azt is megemlítette, hogy mi történt a futam végén Max Verstappennel, aki jó pár másodpercet eldobott az utolsó körökben: melegedett a Red Bull, és jelentősen le kellett lassítani a hollandnak, hogy eljusson a célig. Verstappen nem is tudta, hogy miről van szó, csak a csapat mondta neki, hogy mit kell csinálnia, de Horner szerint végül nem lett baj, kontroll alatt tartották az ügyet.

George Russell a monzai egyes-kettes kanyart szeretné módosítani a vasárnap kapott büntetése miatt. Szerinte maga a sikán nem bünteti eléggé a hibát, túl egyszerá kimenni a bukótérbe és elkerülni a bajt, úgyhogy ő legszívesebben változtatna valamit a kanyaron, hogy ne legyen ennyire könnyű megúszni ott egy hibát.

Újabb szereplő csatlakozhat a mezőny néhány szabad üléséért vívott harcba: holland sajtóértesülések szerint Felipe Drugovich is szóba jöhet Guanyu Zhou lehetséges utódaként a Saubernél. A részletek itt olvashatók!

Végezetül hadd ajánljuk figyelmetekbe Pitwall című műsorunkat, benne a hét legfontosabb F1-es témáival:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: