DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
Gyorsasági (Gy)

Gender: Parádés rajt után ezüstérem

A legrövidebben talán így lehetne összefoglalni a Gender Racing Team horvátországi versenyhétvégéjét az Automotodrom Grobnikon, ahol a CEZ Nagrada Hrvatske 2022 versenyen álltak rajthoz, mely az FIA Central European Zone Trophy, az ESET Cup és az MNASZ Autós Gyorsasági OB aktuális bajnoki fordulója is volt egyben.

A remekül induló hétévégét sajnos beárnyékolta egy szomorú baleset, mely a GT kategória hosszútávú versenyén következett be szombat délután, amikor egy lengyel versenyző kicsúszott a pályáról és nagysebességgel pont egy bírói posztnál csapódott a gumifalba és a szalagkorlátba. Sajnos a becsapódás akkora volt, hogy elütötte a poszton tartózkodó sportbírókat és egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően életét vesztette. Mindegyik technikai sportág kiemelten veszélyes üzem, néha a pálya szélén álló sportbírók is ki vannak téve a veszélynek, de áldásos munkájuk, kitartásuk és határtalan sportszeretetük nélkül nem működhetne az autósport. A Gender Racing ezúton is együttérzését fejezi a hozzátartozóknak és sporttársaknak, hiszen a most elvesztett sporttárs munkája is hozzájárult ahhoz, hogy ezen a különleges, izgalmas helyszínen ennyi nagyszerű eredményhez és sportélményhez juthatott csapatunk az elmúlt években és ezen a versenyhétvégén. A sajnálatos baleset miatt a vasárnapi versenynapot kegyeleti okokból törölték.

DSC_0651_GRTAz Automotodrom Grobnik most is komoly kihívásokat állított a GRT csapata elé. A szabadedzéseken a beállítások keresése mellett a pokoli hőséggel is meg kellett küzdeni, mely nemcsak a versenyzőket, hanem a versenytechnikát is komolyan megterhelte. A GRT F3-as Dallarája is küzdött a túlmelegedéssel, ami előhozott néhány bosszantó elektromos hibát is. Ezeket sikerült kiküszöbölni és végre a fontos beállításokra lehetett koncentrálni. Mint kiderült, a gyors pálya karakterisztikája a sebességváltó áttételek cseréjét is megkívánta. A csere pozitív eredménye ezt rögtön igazolta a javuló köridők formájában. Nikolas az időmérőre így már bizakodva vághatott neki a pályának, ahol a rajtrács harmadik helyére kvalifikálta magát a szombati versenyfutamra. Elmondható, hogy itt a horvát versenyhétvégén is egyre biztatóbban folytatódott az a tendencia, ahogy Nikolas és a csapat folyamatos építkezéssel közelít az élmezőny legjobb köridejeihez.

FR3_8499_GRT

A versenyfutamon a GRT versenyzője egy elképesztően parádés rajt után azonnal az élre állt és bár sajnos nem tudta tartósan megőrizni a pozíciót, ez is egy kiváló és nagyon örömteli részeredmény volt a fent említett fejlődési tendenciában. A rajt utáni küzdelmeket követően végül a harmadik helyet foglalta el a mezőnyben és a viszonylag további eseménytelen futam végén ebben a pozícióban haladt át a célvonalon, mely a CEZ bajnoki értékelésben az F3 kategória ezüstérmét jelentette. A csapat nagyon készült a vasárnapi futamra, melyhez nagy motivációt adott Nikolas fantasztikus rajtja és a folyamatosan javuló teljesítménye, de aztán sajnos érkezett a hír a fenti szomorú eseményről és a vasárnapi versenynap törléséről. A szombati eredménnyel a GRT további értékes bajnoki pontokat gyűjtött a bajnokságok értékelésében. Legközelebb augusztus vége felé bőgnek bőghetnek fel a motorok az FIA Central European Zone Trophy és az ESET Cup következő versenyhétvégéjén a Slovakia Ringen, ahol a Gender Racing reményei szerint Szabó Nikolas hazai pályán is versenyben lehet az első idei futamgyőzelemért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: