DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Gokart

Magyarok a világdöntőn

Ami a formaautózásban az F1, az a rotaxos gokartozásban a Grand Finals. Mérete, színvonala, minősége, erőssége és hangulata miatt is egyedülálló lehetőség kvalifikálni a Világdöntőre. Kitüntetés, ha egy versenyző hazája színeit képviselheti ezen az erőpróbán, és már az is büszkeségre adhat okot, ha valaki egyáltalán a fináléban is rajthoz állhat.

Az olaszországi Sarnóban rendezték meg a 2019-es Rotax Világdöntőt, a Circuito Internazionale di Napoli versenypályán. Magyarországot Krausz Dániel képviselte a MicroMax, Krózser Menyhért a MiniMax, Válint Balázs a Max Junior, testvére Válint Bence a Max Senior, valamint Fodor Géza és Gyutai Péter a DD2 Masters kategóriákban.

MHD_5544_resize

Magyar szempontból nem ez volt minden idők legeredményesebb Rotax Világdöntője, de ettől függetlenül kalapot kell emelnünk minden pilóta előtt, aki kijutott az eseményre


A hat magyar indulóból végül négyen jutottak be a péntek–szombati döntőbe, miután Válint Balázs és Fodor Géza nem tudták magukat kvalifikálni a rettentően erős mezőnyből. A MicroMax kategóriában Krausz Dániel végül a 24. helyen végzett, a MiniMax géposztályt Krózser Menyhért pedig a 20. pozícióban zárta. Válint Bence képviselte Magyarországot a Max Senior kategóriában, ahol a 21. helyet szerezte meg, míg Gyutai Péter szállította a legjobb magyar eredményt, ő a 19. helyen végzett a DD2 Mastersben. A 44 esztendős pilóta így a magyar válogatott legeredményesebb tagja lett, de nem csak emiatt nyilatkozott boldogan a verseny után.

MHD_5334_resize

„Világdöntőn már többször jártam, de eddig csak nézőként jutottam el a legjobbak közé. Mivel régóta gokartozom, nagy álom volt számomra, hogy egyszer én is ott lehessek az aszfalton a legjobbak között. Persze nem könnyű tikettet szerezni az év legnagyobb erőpróbájára, sokat kell dolgozni érte. Én már tavaly téltől elkezdtem a fizikális felkészülést, és 2019-re három sorozatra is neveztem. Összesen 15 versenyen indultam, a futamhétvége előtt pedig a helyszínre is elutaztam edzeni. Amikor aztán odaállhattam a gokartommal a világ 72 legjobbja közé, az katartikus élmény volt. Olyan pilótákkal küzdhettem, akikre mindig is felnéztem, és óriási dolog volt, hogy végig partiban maradtam velük. Korábban meg sem fordult a fejemben, hogy a döntőig is eljuthatok, de amikor a kvalifikációim jól sikerültek, és a 14. pozícióból indulhattam az előfutamokon, magabiztosabb lettem. Az elődöntőn nyolcadik lettem, ami a döntőben a 22. rajtkockára repített, végül innen sikerül felkapaszkodnom a 19. helyre. Aki még nem látott ilyen versenyt, el sem tudja képzelni, mekkora csaták zajlanak a pályán, de kitartottam. Talán azért sikerülhetett túlszárnyalnom a legszebb várakozásaimat is, mert a fináléban nekem már nem volt vesztenivalóm, nem stresszeltem. Nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy egy profi csapat és egy kiváló szerelő nélkül a Grand Finals-en semmire sem menne az ember, nekem a KMS és Kovács Zoltán „Öcsi” jelentette a hátországot, a többi csapattag pedig a szurkolókat, akik végig űztek és hajtottak a versenyek előtt és alatt” – nyilatkozta a Gyutai Péter.

Magyarország a nemzetek ranglistáján a 29. helyet érte el, de büszkeségre ad okot, hogy két, az MGSZ által szervezett CEE-sorozatból kvalifikáló versenyző is győzni tudott: a cseh Petr Bezel DD2-ben, az osztrák Roberto Pesevski pedig DD2 Mastersben.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: