DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Gokart

Véget ért a CEE Rotax Max Challenge bajnokság

Szeptember utolsó előtti hétvégéjén rendezte meg a Magyar Gokart Szövetség a hazai bajnokság hetedik versenyét és a szintén magyar rendezésű közép-kelet-európai zónabajnokság (CEE) utolsó fordulóját.

A pannónia-ringi forduló igen fontos verseny volt, hiszen sok kategóriában még nem dőlt el a bajnokság, s a tét nem volt más, mint a Rotax Max Grand Finalsra való kijutás, melyet idén Portugáliában, Portimaóban rendeznek. Ebben a versengésben a Rotax Max Junior, Rotax Max, DD2 és DD2 Masters kategóriák érintettek.

gokart-ob_pannonia-ring_dd2



A DD2-es kategóriában a VPD Racing színeiben versenyző osztrák Jan Wünschek kvalifikálta magát: igaz, az abszolút favorit Kancsár Ferenc megnyerte mindkét futamot, mégis Wünschek kapta a meghívót, hiszen Kancsár már az amerikai nyílt bajnokság megnyerésével kijutott, de ha véletlenül ott nem is sikerült volna, akkor az Európa-bajnokság megnyerése is részvételi lehetőséget biztosított volna a magyar versenyző számára, aki az idei szezonban mindent behúzott a KMS Europe csapatával.

A hétvégi verseny végeredménye mégis Wünschek számára volt a legjobb, hiszen elég volt az első futamon másodikként, a döntőben pedig harmadikként végeznie ahhoz, hogy a CEE bajnokságban a második helyen zárjon. Kovács Gábor Roland, a Hargitai Racing versenyzője lett a harmadik a nemzetközi sorozatban, a magyar bajnokságot viszont nagy előnnyel vezeti, tehát neki sincs oka az aggodalomra a világdöntőre való kijutást illetően.

gokart-ob_pannonia-ring_rotax max senior

A Rotax Max Senior mezőnye is a kijutásért küzdött a hétvégén, s ebben a kategóriában is a VPD csapatából került ki a végső győztes: bár a Pannónia-Ringen nem sikerült dobogóra állnia, mégis Berkay Besler nyerte a bajnokságot. Fodor Árpád, a CRG GSE pilótája remekelt a hétvégén, hiszen mind a két futamon sikerült a dobogóra állnia: az elődöntőn a második helyet, a döntőn pedig a harmadik helyet zsebelte be magának. Ezzel a magyar bajnoki pontversenyben sikerült nagy előnyt szereznie ellenfeleivel, a prokartos Ferencz Márkkal és Jerkó Patrikkal szemben, azaz neki is komoly esélye van a világdöntőre való kijutásra.

 

A Rotax Max Junior kategória mindkét futamát, s így a bajnokságot is a Speedworld Academy színeiben versenyző Nicolas Schöll nyerte, ezáltal ő a kijutó. A magyarok közül Sövér László villantott a hétvégén új csapatával, az ERT Racinggel, hiszen mind a két versenyt harmadikként zárta. A magyar bajnokságot azonban így is Kovács Zsombor, a KMS Europe versenyzője vezeti nagy előnnyel, s ő a kijutás nagy esélyese annak ellenére, hogy most nem volt szerencséje: defektet kapott, és mind a két futamon az ötödik helyen ért be, de a CEE zónabajnokságban így is az előkelő harmadik helyen zárt. A DD2 Masters kategóriában Fodor Géza lett a befutó az MHH csapatával a bajnokságban és a versenyen egyaránt, így ő is biztos kijutó a világdöntőre. 

gokart-ob_pannonia-ring_fodor dobogo

A többi kategóriában is eseménydús versenyt láthattunk. A Micromax mezőnyében Sugár Dani a TOP-Motorsporttól mind a két futamot a második helyen zárta, ami a magyar tabellán az első pozíciót jelentette számára. Az első futamon Danit a Hargitai Racing versenyzője, Válint Balázs követte, aki a harmadik helyen zárta a futamot, s ez fontos pontokat jelent neki a magyar bajnokságban is – a második versenyen aztán az ötödik helyre csúszott vissza, de a magyarok között így is második lett. Lázár Vilmos, a CRG GSE versenyzője mindkét futamon a hatodik helyen zárt, ami a magyar értékelésben a harmadik helyet jelentette számára. A hazai bajnokságot, Sugár Dani vezeti nagy előnnyel, mögötte Lázár Vilmos és Dominkó Arnold áll.

gokart-ob_pannonia-ring_rotax minimax

A Minimax kategóriában, a magyar versenyzők közül Major Bence a Hargitai Racing csapatával hozott szép eredményt, ugyanis mind a két futamon harmadikként intette le a kockás zászló, s ez a magyar bajnokság tabelláján az első pozícióba repítette. Mögötte az elődöntőn a magyar mezőnyből a Speedworld Academy színeiben gokartozó Tuzson Bence és csapattársa, Losonczy Levente végzett, a második futamon pedig csapattársa, Válint Bence zárt mögötte, míg harmadikként a TOP-Motorsport versenyzője, Nagy Sándor ért célba. A KZ2-es géposztályban az első versenyen a magyar versenyzők közül csak Nagy Milán tudott a dobogóra állni, azonban a második futamon Volentér Balázs győzni tudott, míg Nagy ekkor is a harmadik helyen zárt.

Ezzel lezárult a nemzetközi versengés erre a szezonra, izgulni viszont még mindig lehet a versenyzőkért, ugyanis október második hétvégéjén a magyar bajnokság utolsó fordulóját rendezik meg Kecskeméten.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: