DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Gokart

Szabó Boldizsár: Szupertehetség születőben

Ez az első éve az országos gokart bajnokságban, ám már a legelső ob-futamán a dobogóért előzött, legutóbb, Csehországban pedig már a Közép-Kelet-Európa Bajnokság és a Közép-Európai Zóna Bajnokság nemzetközi mezőnyében is dobogóra állt.

Ő Szabó Boldizsár, a ProKart Team Hungary 13 éves tehetsége.



Ha csak a legutóbbi hónapot nézzük, akkor Boldizsár nyerni tudott Kecskeméten, a Mezőhegyi Kupa aktuális fordulóján, a Morva-kupában egy leggyorsabb körrel véttette észre magát, legutóbb, Vysoke Mytóban pedig nemcsak a magyar, de a nemzetközi értékelésben is dobogóra állt.

Normális ez a fajta fejlődési ütem? – kérdeztük az ifjú pilóta csapatfőnökét, Törő Istvánt.

Nem, a legkevésbé sem nevezném szokványosnak, hogy valaki ilyen meredek ütemben fejlődjön rögtön a pályafutása legelején. Boldi teljesen kezdő még, korábban csak az amatőr bajnokságban indult bérgokarttal, ez a legelső éve, amikor igazi versenygokarttal megy az országos bajnokságban.

Mi a fő erőssége? Mely tulajdonsága miatt emelkedik ki a többi gyerek közül?

Még nagyon fiatal, és kevés tapasztalattal rendelkezik, de ennek ellenére már most, ösztönösen nagyon jól mozog és lát a pályán. Fiatal korából adódóan olykor kicsit még heves természetű, és nincs elég türelme kivárni a megfelelő pillanatot az előzésre, de ez erénye is, mert mindig mindenkit meg akar előzni. Inkább visszafogni kell őt, mintsem ösztönözni, hogy gyorsabb vagy bátrabb legyen, és mindig öröm ilyen gyerekekkel foglalkozni.

Rögtön az elején megmutatkozott, hogy nem akármilyen tehetségre bukkantak, vagy el kellett telnie egy kis időnek, mire igazán bontogatni kezdte a szárnyait? 

Rögtön az elején látszott, hogy egy igazi csiszolatlan gyémántra bukkantunk. Az év első tesztversenyén egész hétvégén száraz időben edzettünk, aztán vasárnapra leszakadt az ég. Boldi soha életében nem ment még esőben, ám most mégis ilyen körülmények között kellett bizonyítania. A 6. helyről indult, és az első kör végén már az 1. helyen haladt! Három körrel a vége előtt érte őt utol az egyre inkább felszáradó pályán az a srác, aki egyedüliként merte bevállalni a slick gumikat, de mindenki mást, aki hozzá hasonló gumikon rajtolt el, utcahosszal vert. De ugyanígy említhetném az év első ob-futamát Dunaszerdahelyen, ahol rögtön a dobogóért próbált meg előzni, és emiatt esett hátra akkor a mezőny végére, mert akkor az még egy picit korai volt, nem volt rá eléggé felkészülve. Azóta viszont már az ob-n és a CEE-ben is megszerezte első dobogóját, jövőre pedig már a német vagy az osztrák bajnokságban, esetleg az Eb-n szeretne indulni, de mindenképp nemzetközi porondon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: