DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Gokart

Kovács Zsombor nem mindennapi győzelme

A Hargitai Racing 12 éves tehetsége, Kovács Zsombor nehéz kezdés után tökéletes eredménnyel zárta a 2015-ös országos gokart bajnokság ötödik, egyben a közép-kelet-európai bajnokság (CEE) negyedik futamát a csehországi Vysoke Myto versenypályáján.

A döntőben a kilencedik helyről indulva tudott győzni a Rotax Max Junior rangos, nemzetközi mezőnyében.



„Nagyon nehezen indult számunkra a csehországi versenyhétvége, hiszen a pénteki és a szombati edzések során nagyon nem találtuk a megfelelő beállításokat, sőt, még a vasárnapi időmérőn is csak a 11. helyre kvalifikáltuk magunkat” – kezdi beszámolóját az ifjú tehetség édesapja, Kovács Tibor. „Zsombor fejben nagyon ott volt, de mivel a gokart nem ment úgy, mint ahogy szerette volna, ez kicsit a lelkét is megviselte. Ennek ellenére végig koncentrált maradt, és az elődöntő elején ugyan beszorult egy cseh rivális mögé, végül sikerült megelőznie őt, így a 9. helyen intették le, ami a magyar értékelésben a 2. helyre volt elég.”

Az elődöntő 9. helyes befutója egyben azt is jelentette, hogy Zsombornak e pozícióból kellett megkezdenie a döntőfutamot. Ennyire hátulról indulva ritkán szoktak egy ilyen erős, nemzetközi mezőnyben versenyt nyerni, neki ez mégis sikerült. Édesapját arról kérdeztük: hogyan sikerült végrehajtani ezt a nem kis bravúrt?

„Őszintén szólva volt benne egy kis szerencse is, mert a két élről rajtoló versenyző az elején összeakadt, ami egy elég nagy tömegbalesetet eredményezett, és ezt Zsombornak sikerült a legjobban kikerülnie a hátrébbról jövők közül. Az első kanyarban így már a harmadik helyen fordult el, majd a harmadik körben még egy pozíciót javított, a hatodik körben pedig már a vezetést is átvette, amit innentől ki sem engedett a kezéből. Úgy gondolom, hogy a dobogóra a tömegkarambol nélkül is felért volna, mert nagyon jó volt a tempója, és végig higgadtan, hiba nélkül versenyzett” – hangzik a válasz. 

Az újabb győzelem természetesen az éves pontversenyben sem marad jutalom nélkül – Zsombor a magyar bajnokságban tovább növelte előnyét, és ha minden jól megy, akkor a soron következő, augusztus 7-9-i, máriapócsi futamon akár már matematikailag is bebiztosíthatja bajnoki címét, amivel automatikusan jegyet váltana magának az év végi Rotax Max Világdöntőre. Mindeközben ráadásul a CEE összesített pontversenyében is feljött a 3. helyre, és noha a bajnoki címre ebben a versenysorozatban idén már nincs esélye, ám a dobásokkal együtt jelenleg az előkelő 2. helyet foglalja el a tabellán, és célja, hogy ezt a pozíciót az év végéig megtartsa. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: