DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
Formula-E

Parádés futam és Cassidy-győzelem Portlandben

Egy őrületes verseny és folyamatos helycserék után Nick Cassidy nyerte a Formula-E portlandi fordulóját, Jake Dennis pedig átvette a vezetést a bajnokságban második helyével.

Mindössze egy pont választotta el egymástól a bajnoki összetett vezető Pascal Wehrleint és a második Jake Dennist a Formula-E idei szezonjának 12. fordulója előtt, amikor is a széria történetében először látogatott el a mezőny Portlandbe.  

Az időmérő hatalmas meglepetéseket hozott, Wehrlein és a tabella harmadik helyezettje, Nick Cassidy is elvéreztek a csoportkörben, Mitch Evans pedig egy akkumulátorprobléma miatt ki sem gurulhatott a pályára a kvalifikáció során. Ez viszont nagyon jó hír volt Dennisnek, aki ki is használta az adódó lehetőséget, és a pole-pozíció mellett a vele járó három pontot is megszerezte, ezzel átvéve a vezetést a bajnokságban. Mögötte a Nissan párosa, Sacha Fenestraz és Norman Nato sorakozhatott fel a rajtrácson, a negyedik pozícióból pedig a McLaren pilótája, René Rast indulhatott.

Dennis jól kapta el a rajtot, megtartotta a vezetést, Rast pedig időlegesen feljött a harmadik helyre, Nato azonban hamar visszavette kiinduló pozícióját, majd pedig Fenestrazt is átugrotta. A harmadik körben a mezőny hátsó fele megkezdte a támadó mód felvételét. Cassidy rengeteg pozíciót javítva belekeveredett az élmezőny csatározásaiba, az ötödik körben pedig támadó móddal ált a negyedik helyen. Pont ekkor azonban begurult a pályára a biztonsági autó Roberto Merhi pályán megálló autója miatt. Az újraindításkor a Nato-Da Costa-Dennis hármas állt az élen, Fenestraznak pedig ki kellett állnia a bokszba sérült első szárnya miatt.



A kilencedik körre már az élmenők is felvették az extra energiát, és immár Günther került a harmadik helyre. Pár körrel később újra jönnie kellett a biztonsági autónak Nico Müller autótörése után: a svájci fékproblémára panaszkodott, a hatalmas ütközést azonban szerencsére sérülés nélkül megúszta. Az újraindításkor már Nato vezetett, mögötte Cassidy és Günther következett. A francia hamarosan aktiválta második támadó módját, így visszaesett pár helyet, Cassidy újra vezetett Da Costával a háta mögött. Másodpercenként változtak a pozíciók a széles célegyenesnek és az előzéseknek kedvező vonalvezetésnek köszönhetően.

Az utolsó körökben még mindig kérdéses volt, ki szerzi meg a győzelemért járó 25 pontot. A Porsche portugálja és az Envision új-zélandija egymással harcoltak az élen, Dennis pedig támadó móddal üldözte őket. Cassidy végül kemény csatában behúzta a győzelmet, az Andretti versenyzőjének be kellett érnie a második hellyel, Da Costa pedig a hetedik helyről rajtolva állhatott fel a dobogóra. Mitch Evans elképesztő teljesítménnyel, 16 helyet javítva lett negyedik. Mivel Wehrlein csak a kilencedik helyig tudta feltornázni magát, Dennis átvette a vezetést a bajnoki pontállásban, csupán egy ponttal megelőzve az immár második Cassidyt.

A futam végeredménye:

1. Nick Cassidy Envision  
2. Jake Dennis Andretti 0.294
3. Antonio Felix da Costa Porsche 1.140
4. Mitch Evans Jaguar 1.758
5. Sébastien Buemi Envision 2.220
6. Maximilian Günther Maserati 2.307
7. Lucas di Grassi Mahindra 2.982
8. Pascal Wehrlein Porsche 3.684
9. Norman Nato Nissan 3.961
10. Robin Frijns Abt 4.300
11. Jean-Éric Vergne DS Penske 4.718
12. Stoffel Vandoorne DS Penske 4.982
13. Dan Ticktum NIO 5.470
14. René Rast McLaren 6.115
15. Sacha Fenestraz Nissan 6.699
16. Sergio Sette Câmara NIO 7.167
17. Sam Bird Jaguar 7.638
18. Jake Hughes McLaren 12.977
19. André Lotterer Andretti 16.051
Kiesett:    
  Edoardo Mortara Maserati  
  Nico Müller Abt  
  Roberto Merhi Mahindra  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: