Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. december 2. péntek
Formula-E

Formula-E: Antonio Felix da Costa idei első sikerét aratta

Miután az időmérő legjobbját megbüntették, így a Techeetah pilótája rajtolhatott az élről, aki javítva szombati hibáját ezúttal nem talált legyőzőre New York utcáin.

A Formula-E New York-ban rendezett fordulójának már a szombati futama is óriási drámát hozott, de a vasárnap is tartogatott izgalmakat. Bár a kvalifikáción a legutóbbi győztes Nick Cassidy zsinórban másodszor szerezte meg a pole-pozíciót, ennek nem sokáig örülhetett, miután az akkumulátor-csomag cseréje miatt a rajtrács végére sorolták vissza, plusz egy áthajtásos büntetést is kapott.

Tegnapi sárga zászló alatti vétsége miatt Edoardo Mortara is az utolsó sorból volt kénytelen elindulni, így tehát az időmérőhöz képest némileg átrendeződött a rajtsorrend, de szintén változás volt az első naphoz képest, hogy ezúttal csak egy támadó módot alkalmazhattak a versenyzők, ami nyolc percig volt aktív. Az élről Antonio Felix da Costa vághatott neki a versenynek, aki nagyszerűen kapta el a rajtot, ahogyan a mellőle induló Alexander Sims is, ám Andre Lotterer már nem volt ilyen szerencsés. A harmadik pozícióból induló német kissé kiugrott a rajtnál, amivel rengeteg időt bukott, így a legjobb tízből is kicsúszott, de szintén bosszankodhatott a bajnok esélyesek közül Jean-Eric Vergne is, aki hat pozíciót veszítve a 18. helyre esett vissza.

A futam elején a Techeetah versenyzője, és Sims mögött Stoffel Vandoorne, Nyck de Vries, valamint Sergio Sette Camara haladtak még az első ötben, közülük pedig a holland, és a brazil pilóta vette fel először a támadó módot bő félórával a vége előtt. Nagyjából egy körrel később Da Costa és Sims is követték a példájukat, a Mercedes belga versenyzője pedig próbált meglógni tőlük mielőtt aktiválta volna a plusz energiákat.

Vandoorne taktikája végül bejött, mivel a csapattársa elé tért vissza, és az élen állókhoz is közel tudott maradni, de Mitch Evans is büszke lehetett magára, akinek sikerült feljönnie az ötödik helyre. A Jaguar pilótája mögött ekkor megszakadt a sor, a mezőny pedig többi tagja pedig kezdett leszakadni a legjobbaktól. 24 perccel a rendelkezésre álló idő lejárta előtt Evans egy újabb pozíciót nyert, viszont nem volt könnyű helyzetben, mivel az éllovas, továbbá Vandoorne, és De Vries is megkapta a Fanboostot a szavazatok alapján.Az utolsó 20 percen belül Vandoorne nyert egy újabb helyet, ahogyan De Vries is, de csak kevés hiányzott ahhoz, hogy Evans nekimenjen amikor a célegyenesben a címvédő agresszívan ráhúzta az autót. Mindeközben hatalmas csata zajlott a hatodik helyért is, Robin Frijnst ugyanis szorosan követte Sam Bird, Jake Dennis, valamint a rajtnál hibákat elkövető Lotterer és Vergne is, míg Sette Camara fokozatosan csúszott visszafelé.

Az utolsó tíz percen belül az élen haladók tempója kezdett gyengülni, így a mögöttük haladók szép lassan elkezdték utolérni őket, ám De Vries egészen más miatt esett vissza. Sims mellett egy nagyon bátor manőverrel szeretett volna elmenni, így viszont a célegyenesben megtörte az autóját. A Mercedes nem sérült meg jelentősen, annyira viszont igen, hogy a hátulról érkezők elkezdték levadászni a 2021-es bajnokot. A verseny záró köreiben Evans egy látványos előzéssel jött fel a dobogóra, Vandoorne pedig kitartóan üldözte az éllovast. 

A legvégén ezt a csatát egy baleset döntöte el, miután Lucas di Grassi összeakadt Oliver Askew, és Vergne autójával, ami több helyen is dupla sárga zászlót okozott, ez pedig jelentősen megnehezítette Vandoorne dolgát, aki így már a leintésig nem tudta elkapni Da Costát. A portugál ezzel saját maga és csapata első győzelmét aratta ebben a szezonban, a dobogóra még Evans fért fel, mögöttük pedig Sims, Bird, Frijns, De Vries, Dennis, Lotterer, és Mortara zártak még a pontszerző helyeken. 

A folytatás Londonban következik július 30. és 31. között. 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: