DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Indul az elektromos Jaguarok bajnoksága

Először kap állandó betétsorozatot az ötödik szezonját a hétvégén megkezdő Formula-E. A Jaguar I-PACE eTrophy mezőnyét rendkívül vegyes hátterű pilóták alkotják, az első futamon rögtön három hölgyversenyzővel.

A Jaguar immár nem csupán a Formula-E-ben indított két autója révén vállal szerepet a nagyvárosok utcáit meghódító süvítő cirkuszban, hiszen egy betétsorozat létrejöttében is kulcsszerepet vállalt. Az elektromos Jaguar I-PACE modelleket használó túraautós sorozat szintén Szaúd-Arábiában kezdi meg szezonját. Míg az FE évada 13 futamból áll, a betétsorozaté csak 10-ből, kihagyják ugyanis januárban a marrakeshi és a santiagói fordulót, valamint júniusban Bernt. A bajnokság ezzel a történelem első, elektromos autókat használó márkakupájának nevezheti magát.

jaguar-i-pace-etrophy-race-car-dynamic-debut-during-2018-formula-e-berlin-eprix_100652441_m



Nem egyszerű besűríteni egy új sorozatot az FE-hétvégék alapvetően egynapos programjába, így a szabadedzést már pénteken lebonyolítják a Jaguarok, amit szombat reggel egy időmérő, majd az FE időmérő és verseny közötti háromórás szünetben a saját versenyük követ, 25 perc + 1 körös időtartammal. A futamot a Jaguar Racing Facebook-oldala élőben közvetíti.

A mezőnyt illetően egyelőre nem büszkélkedhetnek világraszóló névsorral a szervezők, kezdve rögtön azzal a ténnyel, hogy a tervezett 20 autós rajtrács helyett csupán 10 autóra találtak ügyfelet, ennyi résztvevőből fog állni az állandó mezőny. Ehhez csatlakozik minden hétvégén egy VIP autó, amit „a motorsport világából és azon kívülről érkező híres személyek” kapnak meg egy-egy beugrás erejére. A nyitóhétvégén a motorsport világából érkezik ez a meghívott, méghozzá egy hölgyversenyző, a brit Alice Powell személyében, akink az elmúlt években megakadtak formulaautós törekvései az F3-as szintnél.

A maradék tíz autón hat csapat osztozik, amelyek között van Brazília, Németország, Kína, Új-Zéland és Szaúd-Arábia nevét viselő istálló is – mind a saját országukból érkező versenyzőkkel. Az egyetlen olyan csapat, amelyet már ismerhetünk más szériákból és komoly hagyományokkal rendelkezik, az az USA-ból és elsősorban az IndyCarból érkező Rahal Letterman Lanigan Racing, amely szintén csatasorba állított két autót, az FE-tapasztalattal is rendelkező Katherine Legge-t és a már több mint tíz éve sportautókkal versenyző Bryan Sellerst alkalmazva.

A harmadik női pilóta a német csapattal érkező Célia Martin lesz, és érdekesség még az új-zélandi autót vezető Simon Evans, aki a Jaguar FE-csapatánál vezető Mitch Evans testvére. A mezőny kétségtelenül legnevesebb versenyzője a brazil istállóval az a Caca Bueno, aki ötszörös bajnoka hazája legrangosabb versenysorozatának, a Stock Car Brasilnak.

A többi név már aligha cseng ismerősen a széles nyilvánosság előtt, a kínai és a szaúdi résztvevők is jobbára rutintalanok a nemzetközi motorsportéletben.

A Jaguar I-PACE eTrophy mezőnye Szaúd-Arábiában:

Versenyző Csapat
Alice Powell Jaguar VIP car
Katherine Legge Rahal Letterman Lanigan Racing
Bryan Sellers Rahal Letterman Lanigan Racing
Cacá Bueno Jaguar Brazil Racing
Sérgio Jimenez Jaguar Brazil Racing
Célia Martin Viessman Jaguar eTROPHY Team Germany
Tao Wang Team China
Yaqi Zhang Team China
Simon Evans Team Asia New Zealand
Ahmed Bin Khanen Saudi Racing
Bandar Alesayi Saudi Racing
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: