DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Formula-E

Piquet nyert, banális hiba Prostéknál

Nelson Piquet Jr. egy remek rajt után simán megnyerte a Formula-E moszkvai futamát, ezzel tovább növelve előnyét a tabellán. Mögötte azonban ismét nagy kavarodás alakult ki a verseny második felére.

A pole-ból Jean-Eric Vergne rajtolt, a szezonban már harmadik alkalommal, ám a lehető legnehezebb feladattal szembesült az első hely megtartásában, hiszen a közvetlenül mögötte álló három pilóta kapta meg az extra teljesítményt nyújtó, a versenyen kétszer használható FanBoostot. Ők hárman, Nelson Piquet, Lucas di Grassi és Sebastian Buemi a bajnoki pontverseny első három helyezettjeként érkeztek meg a hétvégére, így bizonyára nem véletlen, hogy így a bajnokság végéhez közeledve őket támogatják legtöbben a rajongók is.

Dppi_03415006_194



Ám már a startnál helycsere történt az élen, Piquet ugyanis jobban rugaszkodott el, szinte azonnal Vergne mellé ért, és mivel a belső íven tartózkodott, a brazil könnyedén elfordulhatott elsőként az első, jobbos kanyarban. Vergne Andrettijét továbbra is di Grassi és Buemi követte az első körökben, miközben Piquet ellépett tőlük és nagyjából három másodpercnél stabilizálta előnyét. A China Racing pilótája emiatt kicsit gyorsabban használta el első autójának energiáját, mint üldözői, így a bokszkiállását két körrel előbb kellett megejtenie, mint a takarékoskodó, a verseny második felében támadni készülő Buemi.

A svájci pilóta csapata, az e.dams azonban egy hihetetlen hibát vétett, amit aligha lehetett volna elképzelni a versenyzés élvonalában, ez pedig megfosztotta Buemit annak lehetőségétől, hogy harcba szálljon az első helyért. Az Alain Prostot is a vezetőségében tudó istálló egy félreértés következtében úgy hitte, hogy az autóknak minimum 68 másodpercet kell a bokszutcában maradniuk az autócserék alatt, ám valójában ez a limitidő csak 58 másodperc volt. Míg az összes riválisuk nagyjából egy perc alatt megejtette a bokszlátogatást, addig ők Buemit és csapattársát, Nicolas Prostot tíz másodperccel tovább bent tartották, így ennyit időt eldobtak a többiekhez képest - a hibát ugyanis csak utólag ismerték fel.

Buemi szerencséje volt, hogy 4. helyezését így is megtartotta, hiszen ehhez éppen elegendő előnye volt üldözőivel szemben, ám az előtte állóktól alaposan lemaradt. Piquet a kiállások után is megőrizte a vezetést, a berlini futamgyőzelemtől megfosztott di Grassi pedig a bokszban átugrotta Vergne-t, és üldözőbe vette az élen álló brazilt.

A remek energiagazdálkodásról elhíresült Piquet azonban végül így is ki tudta spórolni az autó töltését, és elsőként szelte át a célvonalat, második győzelmét szerezve a sorozatban. A második di Grassi lett, míg a harmadik helyre egy hatalmas hajrát követően mégis bejött Buemi, aki küzdelmes, sikánlevágással is tarkított utolsókörös csatában megelőzte Vergne-t. Várjuk azonban ki, hogy a hivatalos végeredmény is ez lesz-e... 

Vergne-t mindenesetre végül még Nick Heidfeld is megelőzte a cél előtt, így a francia ötödikként futott be. Mögötte Daniel Abt, Salvador Duran, Antonio Felix da Costa, Nico Prost és a hétvégén debütáló Justin Wilson lettek még pontszerzők.

A verseny néhány balesetet is hozott: Bruno Senna a falnak csapódva elveszítette hátsó vezetőszárnyát, Jarno Trulli és Loic Duval pedig egy alkalommal közelebb kerültek egymáshoz a kelleténél.

 

 

A verseny végeredménye:

CG0l5yVWcAA72kM

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: