DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 18. péntek
F1

„A megszerzett pontok alapján tud értékelni a csapat” – Lawson kitűzte céljait

Versenyben kell lenni Tsunodával és vb-pontokat kell szerezni a lehető leghamarabb: teljesítményorientáltan vág neki a VCARB-tól kapott hat F1-es nagydíjnak Liam Lawson.

Hatodik Formula-1-es nagydíja előtt áll Liam Lawson: a 2023-as őszi időszakban sérült Daniel Ricciardót helyettesítő új-zélandi most a menesztett ausztrál helyetteseként készül arra, hogy a szezon utolsó hat versenyét teljesítse a VCARB autójában. A csütörtöki FIA-sajtótájékoztatóra is meghívott fiatal versenyzőt céljairól kérdezték – Lawson arra vezette vissza válaszát, hogy mióta a Red Bull felkarolta, mindig a teljesítmény számított:

„A kijelölt célpont vagy végcél ugyanaz, mint mindig volt 17 éves korom óta, mióta csatlakoztam a programhoz. Csakis a teljesítményen alapul, és ők is ezt fogják figyelni” – mondta a Formula.hu jelenlétében zajló sajtónapon Lawson. A kézenfekvő összehasonlítási alap a saját csapattárs: Yuki Tsunoda személyében egy olyan versenyző, aki négy szezon alatt beágyazódott már a Visa RB csapatába.



„Yuki nyilvánvalóan nagyon jó munkát végzett az elmúlt években, különösen idén. Ő lesz a mérce a csapat szemében, akihez mérni tudnak, hiszen ő az egyetlen, aki ugyanolyan autóban ül, mint én. Tehát közvetlenül hozzá hasonlítanak, és gondolom, a cél vagy elvárás a részükről, hogy versenyben legyek mellette. Hogy ez mit jelölhet ki számomra a következő évre vagy a jövőre nézve, abszolút nincs ötletem sem. De ez a cél lett kitűzve” – utalt arra Lawson, hogy a Tsunodával szembeni teljesítmény akár Red Bull-ülést is érhet számára.

Pontokat szerezni, minél hamarabb

Az új-zélandi tényszerűbb célt is megnevezett: pontokat akar szerezni, hiszen egyrészt ezek a teljesítmény kézzelfogható mérőszámai, másrészt így járulhat hozzá a VCARB harcához a konstruktőri világbajnokság hatodik helyéért – a csapat jelenleg három ponttal áll a Haas előtt.

„Nem olyan egyszerű, hogy mondok egy pozíciót, hol akarok végezni. De a pontszerzés biztos, főleg magam miatt, mert ez alapján tudja a csapat megítélni a teljesítményem. A legjobb mód, hogy pontokat szerzek. És a csapat is harcol a bajnoki hatodik helyért, szóval a célom, hogy a lehető leghamarabb pontokat szerezzek” – mondta Lawson.

Az USA Nagydíj több szempontból is nehezített terep lesz számára a pontszerzéshez: egyrészt pénteken egyetlen szabadedzés áll rendelkezésére a sprintformátumból kifolyólag, másrészt vasárnap tíz rajthelyes büntetés vár rá, mivel a Ricciardótól megörökölt erőforrás-állományból kifogytak a szabadon felhasználható egységek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: