DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
F1

Mi a McLaren fejlesztéseinek titka?

Rob Marshall szerint ők más ütemben, más elgondolás mentén dolgoznak, mint a riválisok: ez lehet a titka a mindig betaláló fejlesztési munkának.

A McLaren egy dologban jár az F1-es mezőny előtt, mégpedig abban, hogy egyedüliként tud mindig, minden új fejlesztési csomagjával betalálni és elérni a kívánt javulást, a remélt hatást.

A Ferrari, a Mercedes és a Red Bull is futott már zsákutcába azzal, hogy az adott csomag nem a várt adatokat produkálta a pályán, vagy egy olyan kellemetlen mellékjelenséget generált, amelynek megoldása további hetekbe, hónapokba telt.

A McLarennél viszont minden sül, és Rob Marshall, a Red Bulltól korábban megszerzett technikai igazgató szerint a titok az, hogy más ritmusban fejlesztenek, mint a többiek.

f1-mclaren-szingapúr-piastri



„Jó érzés, hogy folyamatosan sok apró fejlesztést hajtunk végre, kicsit olyan, mint a mi szingapúri övszárnyunk" – idézi Marshall szavait a Racingnews365.com.

„De ugyanakkor néha egy kicsit vissza kell tartanod őket, amíg vársz arra, hogy egy csomó alkatrész egyszerre érkezzen. Ennek az az előnye, hogy a különböző alkatrészek gyakran nem illenek össze igazán jól, vagy nem olyan jól, mint ahogyan azt gondolnánk” – magyarázta a szakember.

A McLarennél  gyakran hangsúlyozták tavaly óta, hogy ritkábban hoznak fejlesztéseket, viszont akkor komolyabb csomagokat, és a 2023 nyári módosítások óta minden egyes újítás jelentős előrelépést is eredményezett a wokingiaknál.

„Ha egy csomagban hozod őket, akkor tudod, hogy az alkatrészek így együtt, egy csomagban, egy kombinációban szerepeltek a CFD-ben és a szélcsatornában, együtt fejlesztették őket. Így biztosabbak lehetünk abban, hogy az alkatrészek kombinációja jól működik együtt, míg ha sok kis részletben hozzuk a fejlesztéseket, akkor előfordulhat, hogy az egyik egy kicsit kompromittálja a másikat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: