DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 27. péntek
F1

„Eltűnt Daniel gyilkos ösztöne” – Marko értékelte Ricciardót

Dr. Helmut Marko beszélt Daniel Ricciardo korábbi énjéről, a Red Bulltól való távozásáról, és arról, hogy szerinte világos volt a vele kapcsolatos kommunikáció.

A Motorsport-Total.comnak adott interjút dr. Helmu Marko a VCARB üléséből felállított Daniel Ricciardóról – az osztrák szerint a Liam Lawsonra lecserélt ausztrál már nem volt korábbi önmaga az utóbbi években.

„Úgy gondolom, hogy a Red Bull Racingtől való távozása volt a fordulópont a karrierjében” – mondta Marko. „Ezután sem a Renault-nál, sem a McLarennél nem volt győztes autója. Monzában nyert ugyan, de azok különleges körülmények voltak. Nem tudom, mi történt pontosan, mert ha tudtuk volna, segítettünk volna neki. De a sebesség és mindenekelőtt ez a késői fékezés, aztán balra vagy jobbra megy... az elmúlt években próbálkozott, de ez már nem volt meg, a gyilkos ösztön eltűnt.”

SI202409200265_resize



Marko úgy véli, a Verstappen melletti státuszával kapcsolatos kérdőjelek és a Red Bull Honda erőforrásainak ereje egyaránt szerepet játszott abban, hogy Ricciardo elhagyta a Red Bullt a Renault kedvéért.

„Voltak bizonyos fenntartásai a Honda-motorral kapcsolatban, és úgy tűnik, inkább hallgatott a Renault és Cyril Abiteboul édes szavaira” – magyarázta Marko. 

„Pénzügyileg nem volt nagy különbség aközött, amit a Renault ajánlott neki, és aközött, amit mi ajánlottunk. Azt is mondtam neki, hogy nehéz lesz többet shoey-znie. Nem hiszem, hogy sokszor láttuk a Renault-t a dobogón.”

„Úgy jött hozzánk, hogy legyőzte Vettelt, ám utána időnként Danyiil Kvjat gyorsabb volt nála, bár a szezon során kezelni tudta őt. Aztán jött Max, és egyre erősebb lett, szóval minden bizonnyal ez volt az egyik oka annak, hogy a Renault-t választotta helyettünk.”

 

Marko szerint ez így volt jó

Miközben a rajongók körében nyugtalanság uralkodott el amiatt, ahogyan Ricciardo kiszállását kommunikálták, és ez a szingapúri hétvégére is átterjedt, mielőtt csütörtökön hivatalosan bejelentették volna, Marko szerint Ricciardót tájékoztatták arról, hogy mi fog történni, és úgy érezte, hogy a leggyorsabb köre méltó búcsú volt.

„Az időzítés számos tényezőhöz és kötelezettséghez kapcsolódott” – magyarázta. „Tájékoztatták, és a méltó búcsúztató teljesítmény szerintem a leggyorsabb kör volt.

SI202409200273_resize

„Ez még mindig megmutatta, hogy milyen potenciál van benne, nem folyamatosan és nem azon a szinten, ami indokolta volna, hogy a Red Bull Racinghez jöjjön, de ez egy kifogástalan teljesítmény volt.

„Azt hiszem, egyértelműen kommunikálták, hogy lényegesen jobbnak kell lennie, mint Yuki Tsunodának, és ez csak néhány versenyen sikerült neki, így egyértelmű volt, hogy ez a történet a tékozló fiúról, aki újra csatlakozik a Red Bull Racinghez, sajnos nem jött össze. Nagyon jól mondta, hogy megbékélt magával, megbékélt a helyzettel, és majd meglátjuk, mik a tervei a jövőre nézve.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: