DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

„Nem gondolok a tavalyi balesetre” – Russell tanult a szingapúri kudarcból

Nem változik hozzáállása az egy évvel ezelőtti botlás ellenére. George Russell arról is beszélt, hogy már a nyári szünetben is a különösen megterhelő F1-es szingapúri futamra edzett.

George Russell volt a 2023-as Szingapúri Nagydíj nagy vesztese: a vezető és futamot megnyerő Carlos Sainz mögött feltorlódott a gyorsabb Lando Norris és a két Mercedes párosa, Russell azonban az utolsó körben a falnak ütközött, eltörte a felfüggesztését, így egy látványos balesettel, nulla ponttal szállt ki a futamból. A 2024-es futam sajtónapján feltették neki a kérdést: úgy érzi, befejezetlen ügye van Szingapúrban?



„Nem igazán. Nem gondolok erre. Része a versenyzésnek és utcai pályáknak, ahol ha nem fókuszálsz száz százalékban minden egyes körre, akkor meg fognak harapni” – mondta Russell az FIA-sajtótájékoztatón. „Hosszú futam volt, az utolsó körben történt, amikor úgy gondoltam, ennek a futamnak már vége. Lando mögött voltam, ő megpuszilta a falat, én pedig szinten érintettem. Mielőtt feltűnt volna, kiestem a versenyről. De ez a játék ilyen, és nem befolyásolja kicsit sem, ahogyan hozzáállok ehhez a hétvégéhez. Az ilyenekből tanulunk.”

Hónapok óta készül Szingapúrra

„A top 2-ben van Katarral együtt, ezek a fizikailag legnehezebb versenyek. Itt a kihívást a sok kanyar jelenti, nincs pihenő közöttük. Kicsit könnyebb, mint néhány éve, mióta megvan a hátsó egyenes, de a páratartalom miatt amint kimegyünk, már úszunk az izzadságban, nem beszélve arról, mi van akkor, ha már két órája az autóban ülünk” – beszélt arról Russell, hogy Szingapúr a katari helyszín mellett a versenynaptár egyik legmegterhelőbb pályája.

A pilótafülke 50 Celsius fokra felforrósodhat, a versenyzők pedig közel négy kilogramm folyadékot izzadnak ki a nagydíj során: „Elég jó fogyókúrás program, ha ez a cél” – viccelődött Russell, aki elárulta, a pilóták a speciális felkészülést Szingapúrra hónapokkal korábban elkezdik:

„Hogy őszinte legyek, pár hónappal ezelőtt már nekikezdtem. A nyári szünet alatt csak arra edzettem, hogy készen álljak Szingapúrra. Ez egy a sorból nagyon kilógó futam, mert nagyon különböző körülményekkel kell megküzdeni” – mondta Russell. Nem kell feltétlenül csúcstechnológiával támogatott edzésmódszerekre gondolni: „Én egyszerűen több réteget veszek fel magamra. Kimegyek futni és három réteg ruha van rajtam elöl, három felül, ezt próbálom megszokni.”

„Egy héttel előtte ott volt Baku, pihenni és regenerálódni kellene, de utazni is kell, tíz órát repültünk hétfőn Azerbajdzsánból idáig és hozzá kellett szokni az időzónához. Ez nem a lehető legjobb előkészület” – beszélt arról, hogy a versenynaptár ütemezése egy külön kihívás.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: