DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 15. vasárnap
F1

„Szupertehetséges a gyerek, én már rég megmondtam, őt kell választani” – Hamilton

Öregnek érzi magát Antonelli mellett Hamilton: a hétszeres világbajnok szerint most zajlik a generációváltás. Külön kiemelte: ne feledjük, az olasz mindössze 18 éves.

Egyelőre nem jelentették be hivatalosan, hogy ő lesz a Mercedes 2025-ös versenyzője, Lewis Hamilton utódja, de az már biztos, hogy Andrea Kimi Antonelli edzéslehetőséget kap az Olasz Nagydíj első 60 perces tréningjén, várhatóan Hamilton W15-ösében.

„Én már rég megmondtam, úgy gondolom, őt kell választania a csapatnak a jövőt szem előtt tartva. Az idő majd megmondja, hogy végül milyen döntést hoz a csapat” – mondta Hamilton a monzai hétvége csütörtöki sajtónapján, a Formula.hu részvételével zajló FIA-eseményen. A kissé zavaros megfogalmazás tükrözi a Mercedes felszabaduló ülése körüli helyzetet: tudja mindenki, hogy Antonelli kapja az ülést, de a csapat még nem erősítette meg, így nem lehet úgy beszélni a fiatal olaszról, mint tényleges 2025-ös versenyzőről. (Monzában a várakozások szerint sor kerül a hivatalos megerősítésre.)

„Úgy vélem, egyike a fiatal, szupertehetséges gyerekeknek, akik jönnek fel. Akarom mondani, már fiatal felnőtt, de még csak 18 éves. Jó lenne, ha az emberek is észben tartanék, hogy éppen most lett csak 18, és fényes jövő áll előtte. Nagyon izgatott vagyok, hogy lássam, miként fejlődik” – tett említést arról Hamilton, mennyire fiatal Antonelli, aki mindössze három éve, 2021 őszén ült át formulaautóba.



„Láttam egy képet kettőnkről, ami azt hiszem, 2018-ban készült. Akkor rajtrácsgyerek volt és kezet fogott velem az autók előtt. Erről nyilván eszedbe jut, milyen öreg vagy, ha ilyen emlékeid vannak! De várom, hogy lássam, hogyan alakul az útja a Formula-1 felé.”

A McLarennek Hamiltonnal működött

A hétszeres világbajnok párhuzamot vont Antonelli és a maga pályafutása között: annak idején a McLaren saját neveléseként jutott el a Formula-1-ig, ezáltal a mezőny vége vagy közepe helyett egy topcsapattal debütálhatott.

„Ma csupán 20 ülés van a rajtrácson, és szerintem most kezdjük látni az új hullám érkezését, inkább egy fiatal kap lehetőséget, mintsem újra egy sokéves tapasztalattal rendelkező versenyző. A McLarennél is így történt velem, és akkor működött. Ő is a legjobbakkal működhet együtt, olyanoktól tanulhat, akikkel sok évig dolgoztam. Ez nagy nyomást jelent a vállain, ugyanakkor kiváló környezetet, hogy kiforrjon.”

Hamilton rámutatott arra, Antonelli élvezni fogja a pénteki szabadedzést, hiszen korábban a 2022-es Mercedest tesztelte, ami egy sokkal nehezebben vezethető konstrukció volt az ideinél.

„Csodálatos élmény vár rá holnap. A régi autót nyilván már tesztelte, de az újat holnap fogja először, márpedig ez sokkal kedvesebb autó, mint a 2022-es. Csupa mosoly lesz holnap, ebben biztos vagyok, mert a különbség drasztikus” – mondta Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: