DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Élő cikkek

Így zajlott F1-es Holland Nagydíj

Vajon Norris győzelemre tudja váltani a pole-pozícióját, vagy Verstappen diadalmaskodik hazai pályán? Kövessétek velünk élőben az F1-es Holland Nagydíj eseményeit!

Köszöntjük kedves olvasóinkat az F1-es Holland Nagydíj elő szöveges közvetítésén! 

Szűk negyedóra múlva el is rajtol a mezőny, addig vessünk egy pillantást a rajtrácsra: Lando Norris indulhat pole-pozícióból, csapattársa, Oscar Piastri mögötte sorakozik fel a második sorban, míg a McLaren-szendvics tölteléke a mai napon Max Verstappen a második rajtkockában. A második sort George Russell egészíti ki a negyedik helyen. A teljes rajtrács itt megtalálható: https://formula.hu/f1/2024/08/25/az-f1-es-holland-nagydij-rajtracsa-1

 

Több változás is történt az időmérő után a rajtsorrendben. Alexander Albont kizárták a kvalifikációról, Lewis Hamiltont feltartás miatt küldték hátrébb három rajthellyel, Kevin Magnussen autóján pedig alkatrészeket cseréltek, így ő a bokszutcából rajtolhat. 

A Pirelli szerint ezek a legvalószínűbb gumistratégiák az előttünk álló futamra: 

 

A hangulatra nem lehet panasz a holland szurkolóknak köszönhetően!

Ahogy a mezőny elindul a felvezető körre, láthatjuk, hogy a többség a közepes keverékű gumikat választotta első szettjének. 

Sorakozik a mezőny a rajtrácson, hamarosan kezdünk!

Elstartol a mezőny és Norris megint elrontja a rajtot! Max Verstappen az élre áll Zandvoortban!

A másik McLaren, Piastri is visszaesik egy pozíciót, Russell immár a harmadik helyen halad. 

Charles Leclerc a Ferrarival Sergio Perez Red Bullja mellett ment el a rajtnál, szinte minden rajtsorban pozíciót cseréltek a pilóták. 

A hétvége teljes nézőszáma egyébként 305000 fő, amely megegyezik a 2023-as adattal. 

Verstappen és Norris stabilan tartja első és második pozícióját, míg Russell látszólag feltartja a mögötte haladó csoportot. Piastri közeledik rá, őt Leclerc és Perez üldözi. 

A visszajátszásból kiderül, hogy jó volt a két McLaren-pilóta reakcióideje a rajtnál, viszont aztán mindketten állva maradtak, kipörögtek a kerekeik. 

Lewis Hamilton mindeközben csupán a 12. pozícióig tudott előrelépni a lágy keverékű gumikon.

Az időmérő másik negatív meglepetése, a Q2-ben kieső Carlos Sainz viszont már a nyolcadik, Pierre Gaslyt szorongatja. 

Amint leírtam ezt a két mondatot, máris javított egy-egy pozíciót mind Hamilton, mind Sainz... 

Norris egyébként nem szakadt le túlságosan Verstappenről, jelenleg egy másodperc környékén mozog a brit hátránya. Mögöttük Russell Mercedese már több mint három másodperccel van lemaradva. 

Norris jelenti a csapatrádión: erős a tempójuk. A csapat az A tervet javasolja, viszont a B-vel lehetne megverni szerintük a Red Bullt...

Megtörténtek az első bokszkiállások a mezőny hátsó felében, az élmezőny még kivár. 

Miközben Hamilton már a pontszerző kilencedik helyen halad, Norris DRS-távolságon belül van Verstappenhez képest. 

A McLaren britje az előző körben bő fél másodperccel volt gyorsabb a hollandnál! 

És Norris visszaveszi a vezetést!! A 18. körben kihasználja a McLaren tempóelőnyét és a DRS nyújtotta segítséget, a brit ismét az élen!

Norris rádiózásából kiderült, hogy a pilóta és a csapat is nyugodt. A gumik jónak érződnek a brit autóján. 

A McLaren máris több mint egy másodperccel ellép a Red Bulltól. Russell már bő öt másodperccel van a páros mögött, viszont még mindig jól tartja magát Piastrival szemben. 

Így áll jelenleg a mezőny:

 

Piastri nemhogy nem tudja megtámadni Russellt a harmadik helyért, de neki kell menekülnie Leclerc elől. A ferraris már második köre próbál bebújni az ausztrál mellé az első kanyarban - egyelőre sikertelenül. 

Közben Hamilton a bokszban a 24. körben, a brit a lágy abroncsokat kemény keverékekre cseréli, visszaesik a 16. helyre. 

Rögtön utána Leclerc is kiáll, elévágással próbálkozik Piastri ellen. A friss keményeken a kilencedik helyre jön vissza. 

Russellék reagálnak a Ferrarira és lassú a kiállás! Leclerc átugroja a Mercedest. 

Piastrit nem hívják ki, tovább akarja őt kint tartani a pályán a McLaren. Az ausztrál így megpróbálhat elmenni Verstappen után. 

A 28. körben Verstappen is kiáll. A fehér oldalfalú abroncsok mellett döntenek, az ötödik pozícióban tér vissza a pályára a holland. 

A McLaren természetesen reagál a Red Bullra, Norris is friss keményeken folytatja. Picit lassú a kiállás, de így is simán Verstappen elé tér vissza a brit. 

Perez is kilátogat a bokszba és lassú a cseréje, Sainzé rendben van. Csupán Piastri nem volt még kint az élmezőnyből a bokszutcában. 

Piastri "megunja" a körözgetést és ő is kiáll a többiekhez hasonlóan. Így a kerékcseréket követően Norris vezet hét másodperccel Verstappen előtt, őket Leclerc követi a harmadik helyen. 

A futam felén túl így áll jelenleg a Holland Nagydíj: 

Lance Stroll öt másodperces időbüntetéssel "gazdagodik", mivel túl gyorsan hajtott a bokszutcában. 

Piastri idő közben nagyon közeledik az élen állókra: övé a leggyorsabb kör, és már Leclerc-re igyekszik felautózni. Talán még Verstappent is megfoghatja? 

A McLaren nagyon erősnek tűnik: Norris immár majdnem 11 másodperccel vezet, Piastri pedig hamarosan utoléri Leclerc-t, és a dupla papaya dobogóért előzhet. 

Eközben Sainz és Perez körök óta a hatodik helyért csatáznak, a spanyol igyekszik maga mögé utasítani a mexikóit. 

A Ferrari spanyolja át is ugorja a Red Bullt, Piastri viszont egyelőre csak DRS-távolságon belül ijesztgeti Leclerc-t. 

Nagyon közeledik az ausztrál... 

Leclerc-ék forgalomba kerülnek, így egyre távolodnak Verstappentől. Norris előnye már lassan 14 másodperc.

Piastri lendülete elfogyni látszik, egyre csak szakad le az előtte haladó Ferrariról. Lewis Hamilton idő közben az újonnan felrakott lágy abroncsokon megfutotta a leggyorsabb kört a nyolcadik helyen. 

Sainz már Russellt támadta volna az ötödik helyért, a Mercedes tempója viszont nem tűnt elég jónak a kemény keverékű gumikon, úgyhogy a britet kihívták a bokszba friss lágyakért. 

A McLaren ausztrálja jelenti a rádión: nem túl csodásak a gumijai, de azért ki fogja bírni a verseny végéig. Vajon látunk még kiállást az élmezőnyben? 

Jelen állás szerint úgy néz ki, hogy a mezőny hátsóbb részének csapatai közül az Alpine és az Aston Martin örülhet majd a futam után. A topcsapatok versenyzői mögött Pierre Gasly a kilencedik, Fernando Alonso pedig a tizedik.

Öt körrel a vége előtt Piastri már DRS-távolságon belülre sem tud odakerülni Leclerc mögé, így kirajzolódni látszik a Norris-Verstappen-Leclerc dobogó. 

Ha így futnak be a versenyzők néhány körön belül, akkor a McLaren 31 pontra faragja hátrányát a Red Bullhoz képest a konstruktőri tabellán. 

Kevesebb mint két kör van hátra a 2024-es Holland Nagydíjból. Norris már bő 20 másodpercet adott Verstappennek, akire kissé közeledni tudott a Leclerc-Piastri páros, de nem jelentenek veszélyt a Red Bull-osra. 

És itt a vége! Lando Norris nyeri a 2024-es Holland Nagydíjat!!! Hatalmas győzelem ez a brittől, Verstappennek ma esélye sem volt ellene. 

A mclarenes ráadásul a használt kemény keverékeken még a leggyorsabb kört is el tudta csenni Hamilton orra elől. 

Íme a futam végeredménye: 

 

Köszönjük szépen, hogy velünk tartottatok közvetítésünkön. Jövő héten az Olasz Nagydíjjal jelentkezünk!