DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
F1

„Az Audi rosszul csinálja” – Eddie Jordan

A korábbi F1-es csapatfőnök és csapattulajdonos szerint egy alapvető hibát követ el az Audi a sportágba való beszállással kapcsolatban.

Eddie Jordan szerint alapvetően rosszul fog neki az F1-es projektnek az Audi – mint ismert, a német gyártó 2026-ban a Saubert átvéve csatlakozik a száguldó cirkuszhoz, de már 2022 óta dolgozik azon, hogy ezt a lehető legjobban előkészítse és megalapozza.

A korábbi csapatfőnök azonban úgy látja, hogy maga a Sauber, mint választás nem volt megfelelő:

audi



„Építeni egy autót, és a csapatot Svájcból működtetni, az egészet német emberekkel felépíteni német gyártással, ez nekem nagy kérdőjel. Láttuk, amit a Toyota csinált, beszállt, hasonló módon próbálta megoldani, és nem működött” – mondta Jordan a Formula For Success podcastnek.

„Szerintem nincs jobb mód egy versenycsapat üzemeltetésére, mint Nagy-Britanniából csinálni azt, főleg Northampton, Oxfordshire térségéből. Ott nagy tudás halmozódott fel, és ebben a régióban a beszállítók is tisztában vannak az F1 bonyolult és összetett világával, a határidőkkel. Svájcban lehet, hogy teljesen másképp állnak hozzá egy kéréshez, egy gyártáshoz, hiába kérik őket arra, hogy ekkor vagy akkor legyen kész. Nagy-Britanniában viszont értik ezt, és éjjel-nappal dolgoznak azért, hogy elkészüljenek, ez a felfogás a versenyzési kultúra. Ott ez benne van az emberek DNS-ében, és ezért gondolom azt, hogy az Audi alapvetően rosszul csinálja” – tette hozzá.

 

Mattia Binotto és Jonathan Wheatley irányít

A csütörtöki nap híre volt, hogy a Red Bull eddigi sportigazgatóját, Jonathan Wheatley-t nevezte ki csapatfőnöknek az Audi, miután másfél évvel a beszállás előtt teljes vezetőcserét hajtott végre az igazgatótanács és Oliver Hoffmann, valamint Andreas Seidl eddigi munkáját is megköszönte.

A közlemény szerint Wheatley és Mattia Binotto közösen felel majd azért, hogy sikeresen szerepeljen a versenycsapat, és mindketten Gernot Döllnernek, az Audi és a Sauber igazgatósági vezetőjének tartoznak majd felelősséggel.

wheatley az audinál

Az Audi azt is elárulta, hogy Binotto az operatív munkát irányítja Hinwilben a ASauber oldalán, a Sauber Motorsport AG élén, és ő lesz a kapocs a svájci alakulat, valamint a Neuburgban dolgozó Audi között, amely az erőforrásokat gyártja – technikai szempontból lesz felelős az elvégzett munkáért.

Wheatley pedig legkésőbb 2025 júliusában csatlakozik csapatfőnökként, aki egyúttal  szóvivői feladatokat is ellát majd. Amint írták, a gyári csapat versenyteljesítményéért felel majd, ő képviseli csapatfőnökként az Audit, és ő irányít majd a versenyhétvégék során, a helyszínen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: